3 op Reis

Kopenhagen

Kopenhagen: groen, innovatief, hip en vooral heel ambitieus. Van energiecentrales waarop gras-skibanen worden gebouwd tot een oud industriegebied dat vijftigduizend mensen moet gaan huisvesten: de Deense hoofdstad blinkt uit op het gebied van duurzaamheid. Kopenhagen streeft er zelfs naar om in 2025 al geheel CO2-neutraal te zijn. Niet voor niets dat de Denen ons al lang en breed hebben ingehaald als het aankomt op fietsen. Kopenhagen is meerdere keren uitgeroepen tot fietsstad van de wereld. De fiets is dan ook het aangewezen vervoersmiddel om de stad in stijl te verkennen. Je huurt ze bij een van de vele fietsenverhuurwinkels in Kopenhagen.
Een rondje klassiek Kopenhagen? Bezoek bijvoorbeeld Nyhavn: de oude haven van Kopenhagen waar je verschillende restaurants en bars vindt. Ook is er een aantal paleizen waar je Deense geschiedenis kan snuiven. Zo zijn het Christiansborg- en Amalienborg-paleis een bezoek waard als je van koninklijke sferen houdt. Voor degenen die voor het eerst in Kopenhagen zijn is het 150 jaar oude Tivoli-pretpark midden in de stad een bezoek waard. Maar ook voor de natuurliefhebbers is er in Kopenhagen veel te beleven. Zoals in de botanische tuin die je in een gigantisch glazen complex midden in de stad vindt. Of neem je koffie-to-go mee naar begraafplaats Assistens Kirkegård. Wellicht een minder doorsnee plaats om rond te lopen, maar de Kopenhagenaren zien dit juist als de ultieme plek om tot rust te komen.
Naast dat de stad rijk is aan talloze historische gebouwen, vind je er ook een groot scala aan nieuwe, moderne bouwwerken. Een van deze architectonische hoogtepunten is Karen Bixens Plads: een universiteit in de vorm van een futuristisch, groen bouwwerk. Door de ronde en groene details van het gebouw werd er door critici ook wel gerefereerd aan Hobbitland en de Teletubbies. Een ander experimenteel toppunt van Kopenhagen is Konditaget Lüders: een parkeergarage waarop je een speelplaats en fitness in één treft. Als klap op de vuurpijl breng je een bezoek aan Copenhill (zie foto onderaan). Dit is een gigantische energiecentrale, volledig bekleed met gras. Je kan er vanaf skiën, maar ook abseilen, fitnessen en een ‘bergwandeling’ maken. Er is zelfs een après-ski waar je met een Deens biertje kan bijkomen van je stadse skitocht. Het belangrijkste: de energiecentrale voorziet tienduizenden huishoudens van energie en draagt bij aan het doel van Kopenhagen om in 2025 CO2-neutraal te zijn.
Eten
Voor streetfood-liefhebbers is Reffen de aangewezen plek. Op dit terrein vind je eetkraampjes waar zo’n vijftig lokale ondernemers biologisch eten uitserveren. Reffen is ook nog eens heel duurzaam, want je treft er allemaal hergebruikte materialen die dienen als decor. Daarnaast geldt: hoe duurzamer de kraamhouder werkt, hoe meer korting zij of hij krijgt op de huur van de kraam.
Een andere culinaire plek in Kopenhagen is Papiereiland. Hier vind je in een oude papierfabriek zo’n dertig verschillende foodstands met eten van over de hele wereld. Voor een lunch bezoek je Café Dyrehaven. Op een zomerse avond is de groene rooftop-tuin van Stedsans in Østerbro een aanrader.
Vervoer
Met de auto rijd je via Bremen en Hamburg in zo’n tien uur naar Kopenhagen. Ook met de trein is de stad goed te bereiken. Je doet er dan ongeveer twee uur langer over dan met de auto, maar je rijdt zo dwars door het binnenland van Denemarken heen. Zo zie je meteen wat van de prachtige Deense natuur…
Aangekomen in Kopenhagen ga je dus het beste met een fiets op verkenningstocht. Vrijwel door de hele stad heen vind je fietspaden. Maar voor de wat kortere afstanden kan je in de stad natuurlijk ook te voet op pad.
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Deense Kroon
Taal: Deens
Copenhill Kopenhagen

© Oliver Foerstner / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.