3 op Reis

Kiruna

Kanoën, kajakken en raften: drie redenen om als reiziger de Zweedse gemeente Kiruna te ontdekken. Want overal waar je kijkt, spot je gigantische meren, bossen en bomen die zich lenen voor een avontuur in de Zweedse natuur. Het straatbeeld van Kiruna is typisch Scandinavisch. Denk aan houten huizen, besneeuwde wegen en mensen die zich met bontmutsen per slee verplaatsen.
Maar wat er onder dit Scandinavische oppervlak afspeelt? Een proces dat de Zweedse stad in zijn bestaan bedreigt. Door de winning van ijzererts is er namelijk sprake van deformatie: het verzakken van de grond. Kiruna werd een eeuw geleden namelijk gebouwd als nederzetting bij een van de grootste ijzerertsmijnen ter wereld. Een deel van de ijzerertsader loopt precies onder het stadscentrum. Mogelijk gevolg? De meeste gebouwen zullen in 2050 verdwenen zijn. Dus mocht je deze stad willen bezoeken… wacht niet te lang ;-)
Ten zuiden van Kiruna vind je de gemeente Skellefteå: een regio met uitgestrekte landschappen. Hier maak je kennis met de Samische cultuur en tradities! Ook kun je – met een flinke portie geluk - de Middernachtzon ontdekken. Ben je avontuurlijk aangelegd? Ga hier dan op zoek gaan naar sporen van beren en rendieren. Laatste tip: de kerk Skellefteå Madonna. Deze wordt gezien als een van de meest sfeervolle kerken van Zweden.
Eten
Iedereen kent natuurlijk de typische Zweedse gehaktballetjes, namelijk Köttbullar. Maar de Zweedse keuken heeft meer in petto. Omdat er in Zweden veel gejaagd wordt, is vis en wild zeer in trek. Zo is gerookt rendier een populair gerecht. Bijgerechten zijn salades, kaas, brood en aardappelen. Daarnaast zijn veel Zweden liefhebbers van zoetigheden. Een woord dat je sowieso aan je woordenlijst moet toevoegen is fika : de benaming voor de Zweedse koffiecultuur. Een aanrader tijdens deze koffiepauze is de kanelbulle : een Zweedse kaneelbol die een must is tijdens je bezoek aan dit Scandinavische land.
Vervoer
De beste manier om in Zweden van plek A naar B te komen, is per auto. De reis langs de oostkust van Zweden leg je in ruim 20 uur af! Je kunt er ook voor kiezen om per trein te reizen! Vanaf Kiruna gaat er een nachttrein naar Stockholm. Genoeg tijd om even bij te slapen; deze treinreis duurt 15 uur!
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart, juni, augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Zweedse Kroon
Taal: Zweeds
Maurice zijn hele roadtrip zien? Klik  hier!
kiruna.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.