Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Khorog

De prachtige Wahkan vallei in Tadzjikistan ligt tegen de grens met Afghanistan aan. De landschappen zijn hier weids en ruig. Hier en daar vind je een rustig dorp zoals bijvoorbeeld Langar. De Wahkan Vallei ligt een stuk lager dan de Pamir Highway . Een ander groot contrast is de vegetatie. Lang de Pamir Highway is het hartstikke stoffig, maar in Langar vind je al een stuk meer groen.
De islam is tegenwoordig de grootste religie in Tadzjikistan. Voordat de islam via handelsroutes kwam overwaaien, was het boeddhisme juist erg groot. Daar is op bepaalde plekken nog een beetje van te zien. Langs de Wahkan vallei staat namelijk een bijzondere tempel, de Vrang-Stoepa. Er is niet heel veel van overgebleven, maar het bouwwerk blijft indrukwekkend. Ook staat het op een prachtige plek met een goed uitzicht over de vallei. Mooie foto's gegarandeerd
Na een lange reis door de vallei, wil je wel even ontspannen. Wij raden daarvoor de warmwaterbronnen aan die door de vallei verspreid staan. De bekendste is Garam Chashma. Heerlijk, na een lange tocht wandelen of fietsen.
Eten
Verwacht geen restaurants in deze omgeving, want rond de Wahkan vallei is weinig horeca te vinden. Daarom kan het verstandig zijn om eten mee te nemen als je naar dit gebied vertrekt. De mensen in Tadzjikistan zijn gelukkig erg gastvrij, dus wees niet verbaasd als je mag komen eten. Sterker nog, verheug je er maar op want het eten is enorm lekker.
Een traditioneel gerecht in Tadzjikistan is shish kebab. Dat zijn grote stukken vlees aan een spies, meestal bestaande uit schapen- en geitenvlees. Ook plov wordt veel gegeten. Dit eenpansgerecht zit vol lamsvlees en wortelen. Een ander populair gerecht is lagman. Dit is een stevige vleessoep met groenten en noodles. Heerlijk!
Vervoer
Probeer te vermijden 's nachts nog door de Wahkan vallei te rijden. De hellingen zijn namelijk erg steil en de wegen zijn smal. Dit is bij daglicht al spannend, maar in het donker simpelweg gevaarlijk. Je kan het beste een auto huren en met een gids door de vallei trekken. Vergeet niet af en toe te stoppen en van het prachtige uitzicht te genieten! Van Khorog vlieg je in een uur naar hoofdstad Doesjanbe. De auto kan ook, maar je bent dan zo'n vijftien uur langer onderweg. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m september
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Somoni
Taal: Tadzjieks Perzisch
khorugh.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.