3 op Reis

Kashan

Geen deurmatjes met ‘welkom’, maar gastvrij zijn ze zéker in Iran . Wees niet verbaasd als iemand je uitnodigt om te komen eten. En handig: veel mensen spreken Engels. Een aardig woordje poëzie trouwens ook; elke dag bezoeken mensen het graf van Perzische dichter Hafez. 
Er is heel veel bewaard gebleven van het oude Perzië, leuk voorbeeld: Persepolis. Dat moet je echt gezien hebben. Je stapt er terug in de tijd. De gigantische pilaren en beelden geven een indruk van hoe het vroeger was. De koopmanshuizen in Kashan zijn ook heel indrukwekkend. Op de daken zie je de oudste airconditioning ter wereld. Koel!
Je leert het land ook kennen via de bazaar. De bazaars is meer dan een markt; mensen komen er om een praatje te maken, te bidden of om te studeren. Geen betere plek dus om je in het Iraanse dagelijks leven onder te dompelen. 
Eten
In Iran kan het eten je niet ontgaan: de kleuren zijn fel en de geuren intens. Er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden. Lekker om te proberen zijn de Iraanse kokoskoekjes. Vraag naar Nargili als je trek hebt. 
Een Iraans gerecht proberen doe je bijvoorbeeld in Qavam Cafe & Restaurant. Ook leuk is Baghe Raaz met een grote tuin of bij Shapouri Garden Traditional Restaurant straalt het pracht en praal er vanaf.
Ook kebab is heerlijk in Iran en heel anders dan in Nederland. Er bestaan verschillende soorten: kebab-e barg krijgt bijvoorbeeld een scheutje limoensap, joojeh wordt geserveerd met botten en al en koobideh is gemalen vlees met ui, peper en zout. 
Vervoer
Vanaf Amsterdam vlieg je in ongeveer 10 uur naar Shiraz. Je moet wel even overstappen in Istanbul.
Een treinrit door Iran is erg goedkoop. Floortje reisde van Shiraz naar Kashan, daarvoor zat ze 13 uur in de trein. Een lange zit, maar ze had gelukkig wel een tv, chocola en een bed. Bovendien kostte de rit haar maar 30 euro. Je maakt de reis helemaal af als je doorreist naar Teheran en vanaf daar vlieg je makkelijk weer terug naar Nederland.
Goed om te weten
Beste reistijd: April, mei, september & oktober
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Iraanse Rial
Taal: Perzisch
kashan.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.