Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Kangerlussuaq

Groenland heeft maar één vliegveld voor internationale vliegtuigen: Kangerlussuaq. Deze luchthaven werd, samen met de gelijknamige stad, in WOII gebouwd door de Amerikanen. Het diende als tussenbasis om vliegtuigen bij te tanken. Verder valt er niet veel te beleven. Behalve dat je vanaf hier de grote ijskap van Groenland op kunt!
Kangerlussuaq betekent letterlijk 'groot fjord'. Het ligt namelijk aan het uiteinde van een megalang fjord, die tien maanden per jaar bevroren is. Alleen in de zomer kunnen hier bevoorradingsschepen komen. En dat is best een dingetje. Als je je bedenkt dat Groenlanders álles moeten importeren. Op vis na dan. Dus is het schip gearriveerd? Feestje! Want de plaatselijke supermarkt wordt weer aangevuld. Niet alleen met eten en drinken. Ook met fietsen, schoenen, geweren… ga maar effe door.
Terug naar die ijskap. Groenland is het grootste eiland ter wereld. Het bestaat uit 2,2 miljoen vierkante kilometer en 80% daarvan is bedekt met de ijskap. Zo gigantisch is ie dus. Helaas trekt het ijs zich elk jaar tientallen meter terug door klimaatverandering. Je leest veel over de opwarming van de aarde. Maar gaat het pas echt beseffen als je 't met eigen ogen ziet.
Hoe dan ook móet kamperen op de ijskap op je bucketlist. De hike geeft het gevoel dat je in een schilderij loopt. Vol perfect gevormde ijsbergen. Waar geen spoor van mensen te bekennen is. En net als je denkt dat het niet mooier kan. Kom je een waterval van bronwater tegen! Tip: neem in de zomer een ooglapje mee. Want dankzij de niet ondergaande zon zou je bijna vergeten dat het bedtijd is.
Eten
De grond van Groenland is niet bepaald vruchtbaar. Daarom eten de locals weinig groente en veel vlees. Het vlees valt meestal in de categorie ‘net gevangen’. Denk hierbij aan zeehonden, walvissen, muskusossen, herten, kabeljauw en andere vissoorten. Voor ons Nederlanders even wennen dus.
Gelukkig komen er steeds meer supermarkten op het eiland. In die van Kangerlussuaq kun je zelfs cola halen! Voor verse groenten en fruit betaal je de hoofdprijs (lees: €10 voor een meloen), maar dan heb je ook wat. Ga je net als Nienke kamperen op de ijskap? Zorg er dan voor dat je genoeg kant en klare maaltijden inslaat. Gaspitje mee en opwarmen maar!
Ga je liever uiteten? Kangerlussuaq heeft welgeteld drie restaurants. Roklubben serveert het beste lokale voedsel van de stad. Meer zin in pasta, pizza of kip? Dan moet je bij Café Nordlys zijn. Als laatste kun je voor fish & chips  bij de cafetaria van ‘t vliegveld terecht.
Vervoer
Vanaf €873,- vlieg je retour van Amsterdam naar Kangerlussuaq. Daar doe je ongeveer zeven uur over, inclusief tussenstop. Best te doen toch? De belangrijkste vervoersmiddelen voor Groenlanders zijn de benenwagen, auto, boot en hondenslee. Ga je net als Nienke voor een hike op de ijskap? Rij dan vanaf Kangerlussuaq met een gehuurde auto richting de ijskap. Maar zodra het landschap verandert in ijs. Moet je de auto toch echt verruilen voor de benenwagen ;)
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m juli
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Deense Kroon
Taal: Groenlands & Inupik
kangerlussuaq.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.