Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag de mooiste compilaties om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Jaipur

Jaipur kent een duizend-en-één-nacht sfeer. Door het stadspaleis in het hart van de oude stad. En het zestiende eeuwse Amber Fort bijvoorbeeld. Het Amber Fort wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. Niet als fort. Maar als set. Voor Bollywood films. Zet maar op je to-see-list dus! Ook cool om te zien is ‘t Hawa Mahal. Letterlijk vertaald: het windpaleis. Een gebouw met 953 ramen! Verbonden aan een lange gang. Waar de wind doorheen raast.

Jaipur wordt ook wel ‘de Roze stad’ genoemd. Door haar roze kleurige gebouwen. De stad telt meer dan twee miljoen inwoners. Niet gek dus dat het er druk is! Veel mensen, helaas ook armoede. Daardoor zijn er veel sloppenwijken. In die slums worden allerlei souvenirs met de hand gemaakt. En verkocht op de markten in de stad. Op zo’n traditionele bazaar kan je van alles vinden. Van kamelenleren slippers tot de marionetpoppen uit het filmpje hiernaast.

Als je aan het einde van de dag wil bijkomen. Neem dan een Ayurveda massage van ruim een uur. Met warme oliën. Even heerlijk wegdromen!
Eten
Roadtrip door India? Dan ben je blij als je eindelijk in Jaipur bent. Tenminste…  als je van vlees houdt. Want dat is in India vaak lastig te krijgen. Maar niet in Jaipur! Daar kun je wél kip en lam krijgen. Koe uiteraard niet. Het beest is namelijk heilig voor de Indiërs. Eet er het drie in één gerecht Dal, Baati en Churma. Of een ander typisch Indiaas hapje als Laal Maas, Ghevar of Samosa. Lekker goedkoop eten scoor je in de backpackers wijk Paharganj. Iets luxer kan ook. Bijvoorbeeld op het dakterras van Sheesha. Daar kan je heerlijk Gosht Biryani eten. Dit is een prutje van rijst. Met heel veel kruiden. En lamsvlees. Kan ook met garnalen. Dan heet het Jhinga Biryani.

Chicken tikka is kip op een stokje. Gebakken in een steenoven. En eet je bij restaurant Lick-A-Chick. Nee. Geen grapje! Het restaurant heet echt zo. Een ander leuk tentje is Chokhi Dhani. Hier proef je het lokale eten. Op de grond. Met je bordje op schoot. Ondertussen word je ook nog ‘ns vermaakt. Door muzikanten en acrobaten!
Vervoer
In India rijden ze zeg maar… nét even iets anders. Als wegpiraten. Zonder regels. Super hectisch. Dus beter laat je je ergens naartoe rijden. In een Tuk Tuk bijvoorbeeld. Voor een scherp prijsje. Dat wel. Maar laat niet met je sollen. En spreek van te voren een prijs af. Afdingen maar!
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Indiase Roepie
Taal: Hindi & Engels
jaipur

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.