Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Ivalo

Je zal het niet zeggen als je de sneeuw en ‘t ijs ziet. Maar in Finland is het prima vissen. Neem wel even een boor mee. In ‘t koude noorden wordt het ijs wel 60 centimeter dik! Na al die kou wil je maar één ding: warm worden. Dan zit je in Finland gebakken. Er zijn meer sauna’s dan auto’s in het land. Genoeg te kiezen.
Het Noorderlicht kan je goed zien in Noord Finland. Een deel ligt in Lapland. Dit natuurlijke Photoshop-verschijnsel is een must-see. Het licht ontstaat door zondeeltjes die op atomen botsen. Dat gebeurt op verschillende hoogtes. Is ’t hoger dan 150 kilometer dan zie je rood licht. Tussen de 120 en 150 kilometer wordt het geelgroen. Lager dan 120 km geeft blauwpaars licht. Laat dat Instagram filter maar zitten!
City that never sleeps. Dat past meer bij Lapland dan bij New York. In de zomer is ‘t 24 uur per dag licht! Je kan zoeken naar de beste gordijnen. Maar je kan ook kiezen voor de 24/7 activiteiten in ’t land. Raften. Nordic walking. Skiën. Kanoën. Helemaal vet is om met een slee door de sneeuw te crossen. Husky’s trekken de slee het prachtige landschap over. 
Eten
Honger stil je met Kalakukko. En dat gerecht is net zo vreemd als ‘t klinkt. De Finnen vullen roggebrood met vis. Én varkensvlees. Én bacon. Ligt zwaar op de maag. Duurt uren om te verteren. Maar, je bent voorlopig wel even uitgegeten. Rare combi? Bestel toch maar, ergens anders vind je ’t niet. Of is daar ’n goeie reden voor?
Nog zo’n opvallend hapje is Finse bloedworst. Die is anders dan wat wij gewend zijn. De worst is gemaakt van varkensvlees, roggezaden en varkensbloed.
De zoetige appeldonuts zijn toegankelijker. Bij de klassieke donut zit ’t gezondste deel in het midden. De Omenalörtsy heeft geen gat maar zit vol gestoofde appel. Smullen! Lekker eten doe je in Oulu. Steak, sushi of Subway. Het is er allemaal te vinden.
Vervoer
Van Helsinki vlieg je in 2,5 uur naar Ivalo. Is de huskyslee daar te extreem voor je? Pak dan de bus. 90 procent van ’t land is daarmee te bereiken. Voor grote afstanden pak je de trein. Ook handig zijn de veerponten. Niet alleen om van A naar B te gaan. Met boottours kan je half Finland verkennen. Genieten van het landschap!
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Fins
ivalo.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.