Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Ittoqqortoormiit

Ittoqqortoormiit is een van de meest afgelegen dorpjes van Groenland, waar ongeveer 530 mensen wonen. Ze worden vergezeld door zeehonden, ijsberen en muskusossen. En er is nou niet echt een supermarkt om de hoek. Daarom leven de inwoners van deze dieren. Ook wordt er nog ouderwets geruild met vlees en huiden. De laatste jaren beginnen er steeds meer reizigers naar Ittoqqortoormiit te trekken.
Pas op! In de regio leven veel ijsberen. Maar laat dat je niet tegenhouden, het oosten van Groenland is namelijk prachtig. Een reis naar deze bestemming is nergens mee te vergelijken. Alleen de reis zelf al is een avontuur. De stad Kap Tobin is bijvoorbeeld alleen met een hondenslee te bereiken. Top om te doen is kajakken langs de fjorden. Maar sla niet om, want het water is ijsk-k-koud!
Eten
Verwacht in Groenland geen cafés en restaurants zoals in Nederland. Eten doe je waarschijnlijk bij de mensen bij wie je slaapt. Of bijvoorbeeld in het Ittoqqortoomiit Guesthouse. Daar vind je vooral vlees van zeehonden, walvissen en ijsberen. Groenten zijn erg duur. Winkelen? Dan heb je de bescheiden keuze uit Pilersuisoq shop en de Sumaar Kiosk.
Koffie drinken op Kap Tobin is hier een echte traditie. In Ittoqqortoormiit zelf is er één bar. Hier wordt vooral door de jeugd veel gedronken. Het gemiddelde ligt op 1000 biertjes per jaar! Dat komt vooral door het slechte perspectief voor jongeren en de hoge werkloosheid. En ja, er wonen maar 500 mensen om je heen. Dat verveelt vast snel...
Vervoer
Op Groenland ligt slechts 150 km aan wegen. De meesten reizen daarom per sneeuwscooter. Ittoqqortoormiit bereiken vraagt om wat geduld. Vanaf luchthaven Nerlerit Inaat ben je zo’n acht uur onderweg. Op een hondenslee, dat dan weer wel! Geen geduld? Dan kan je kiezen voor een helikoptervlucht.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m juli
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Deense Kroon
Taal: Groenlands & Inupik
ittoqqortoormiit.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.