3 op Reis

Isle of Skye

Isle of Skye is een eiland dat deel uitmaakt van de eilandengroep Binnen-Hebriden. Hiervan is Skye het grootste eiland. In de rest van Schotland is slechts één ander eiland groter, dat is Lewis en Harris. De naam Isle of Skye zou oorspronkelijk uit het Gaelisch komen, de tweede taal die ze in Schotland spreken (naast Engels). De naam zou afgeleid zijn van ‘eilean sgiath’, wat gevleugeld eiland betekent. Als je goed kijkt, heeft Skye inderdaad iets weg van een grote vleugel! 
Het landschap kenmerkt zich door veel groen, reusachtige rotsformaties en hier en daar een verdwaald kasteel. Het beeldschone Isle of Skye is dan ook niet voor niets populair onder filmmakers. Voor een aantal blockbusters werden op dit eiland prachtige plaatjes geschoten. Vooral de Quiraing is hier populair: een heuvelachtig gebied met kronkelende autowegen die dwars door de bergen lopen.   
De populairste plekken op Skye zijn Old Man of Storr en de Fairy Pools. Een andere geliefde spot is het betoverende Fairy Glen. Deze plek kenmerkt zich door een grote cirkel van stenen die bijna door elfjes lijkt te zijn gecreëerd. Ook bijzonder is de Mealt waterval, deze stroomt namelijk van de kliffen van Skye kaarsrecht de zee in. En even verderop vind je de Lealt waterval. Deze bevindt zich in een kloof en kun je zowel van boven als van beneden bewonderen. 
Helaas zijn sommige plekken op het eiland zo populair dat er niet genoeg parkeerplekken en te weinig toiletten zijn. En door té veel toerisme wordt erosie en vervuiling van de natuur veroorzaakt. Isle of Skye is natuurlijk een prachtige plek, dus schroom niet om te gaan. Maar laat je van tevoren goed informeren over alternatieve routes op het eiland, probeer zo min mogelijk met de auto te gaan en ruim je troep op! Dan kunnen de volgende generaties ook genieten van ’t magische Skye. 
Eten
Alsof vertoeven op het pittoreske Skye nog niet romantisch genoeg was, kun je naar restaurant Loch Bay. Dit is namelijk een onwijs sfeervolle plek waar de gezelligheid vanaf spat. En mét Michelin ster! En als je na een lange wandeling zin hebt om te relaxen, ga dan naar YURTea & Coffee. Hier drink je koffie of thee in een zogenaamde yurt: een traditionele Mongoolse Nomadentent. Heeft verder niets met Mongolië te maken, maar wel mega knus. Isle of Skye is overigens ook een whisky producerende regio. In het westen van het eiland vind je distilleerderij Talisker. En wat is er nu Schotser dan een glaasje Schotse whisky? 
Vervoer
Vanuit Inverness kun je de bus of trein pakken naar Kyle of Lochalsh. Hier eindig je bij de Skye Bridge: de brug die het vasteland verbindt met het eiland. Het is ook mogelijk de veerboot te nemen om het water over te steken. Deze vertrekt vanaf Mallaig. En natuurlijk kun je ook de auto nemen om zelf de rit te maken naar Skye. Een auto huren kan bij een bedrijf als 4x4 Hire Scotland. Welk vervoersmiddel je ook kiest, de uitzichten zullen sowieso fantastisch zijn!
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Schotse Pond 
Taal: Engels en Schots 
Met dank aan Visit Scotland. 
xlthumb_skye

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.