3 op Reis

Ilulissat

Groenland is het grootste eiland ter wereld. Het bestaat uit 2,2 miljoen vierkante kilometer en 80% daarvan is bedekt met de ijskap. Gi-gan-tisch dus! Helaas trekt het ijs zich elk jaar tientallen meters terug door klimaatverandering. Je leest veel over de opwarming van de aarde. Maar gaat 't pas écht beseffen als je 't met eigen ogen ziet, zoals in Ilulissat.
Ilulissat ligt in het westen van Groenland, boven de Poolcirkel. Deze vrieskoude stad van slechts 4530 inwoners is de ijsbergenhoofdstad van Groenland. Althans, zo wordt het genoemd. Snappen wij wel. Want de stad is omringd met verschuivende ijskastelen waar je 'U' tegen zegt. De bergen kun je zelfs horen schaven en knetteren. Dat komt door de opgesloten lucht die bij dooi vrijkomt. De ijzige massa’s zijn de belangrijkste reden voor toeristen om richting Ilulissat te trekken. Voor het vetste uitzicht op deze joekels van ijsbergen hop je een helikopter in! Liever een dikkere portemonnee overhouden? Dan is een boottocht ook een goede optie! Dan heb je zelfs kans om walvissen te spotten #netvliesmateriaal.
Hoe deze ijsbergen ontstaan? De ijsbergen zijn stukken ijskap, afgebrokkeld van een gletsjer. Door het smelten van de ijskappen ontstaan er steeds meer ijsbergen in de wateren. Deze zijn minder gigantisch dan eerst, omdat de bovenste lagen eraf zijn gesmolten door  de klimaatverandering. De meest actieve gletsjer ter wereld ligt vlakbij Ilulissat, de Jakobshavn Gletsjer. Hier drijft 10% van de ijskastelen in Groenland rond! Interessant feitje: de ijsberg die de Titanic liet zinken, komt waarschijnlijk uit Ilulissat!
Overal in Ilulissat zie en hoor je husky’s. Maarrr deze worden niet gebruikt als huisdier. Ze zijn dus zeker niet om mee te knuffelen. De honden worden gebruikt voor de jacht en transport. Alleen al in Ilulissat lopen er 3500 van rond. In Groenland zijn ze een statussymbool. Helaas rennen er steeds minder van rond. Waarom? Omdat de wateren rondom Ilulissat door de klimaatverandering niet meer bevriezen. Gevolg: het ijs is niet sterk genoeg voor jagers met hun huskytroepen. De (jacht)honden worden hierdoor overbodig. 
Eten
Illulisat wordt ook wel Gastronome’s Getaway genoemd. Voor iedere maag is er dus wat wils. Zo is de keuken van Hotel Icefjord Restaurant zeer gevarieerd. Plus: terwijl jij voer naar binnen werkt, kijk je hier uit op verschuivende ijsbergen. Is weer ‘ns wat anders dan die chaggi buurvrouw die de brievenbus leegt… Meer trek in vis en zeevruchten? Wandel dan naar binnen bij Mamartut, waar ze vooral lokale producten serveren. Oh en ook bij Hvide Falk Restaurant weten ze wel raad met visproducten.
Vervoer
De enige internationale vluchthaven van Groenland ligt in Kangerlussuaq . Hier zul je dus eerst moeten overstappen. Een enkeltje Amsterdam-Ilulissat kun je al vanaf 550 euro krijgen. Daar doe je ongeveer 12 uur over. Eenmaal aangekomen in Ilulissat, zijn de boot, auto en hondenslee de beste vervoersmiddelen om te gebruiken.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m juli
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Deense Kroon
Taal: Groenlands & Inupik
ilulissat.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.