3 op Reis

Iles Chausey

Wie dacht dat alle kanaaleilanden voor de Franse kust Brits zijn, heeft het verkeerd. De Chausey-eilanden hebben namelijk als enige de Franse nationaliteit. Op Chausey wordt het leven bepaald door het ritme van de getijden. Waar je bij vloed 52 eilanden kan waarnemen, zijn dit er bij eb ruim 300. Niet gek dat Chausey met zijn talrijke eilanden de grootste archipel van Europa is.
Het grootste eiland - bestaande uit graniet - diende tot 1950 als steengroeve. Deze stenen werden gebruikt voor de trottoirs in Parijs en om de abdij op Mont Saint-Michel te bouwen. De huizen waar de mijnwerkers verbleven zijn vandaag de dag omgebouwd tot kleinschalige accommodaties. Het enige hotel van Chausey heeft maar acht kamers. Wil je op Chausey overnachten? Dan zal je dus ver van tevoren moeten boeken.
Frankrijk is niet de eerste bestemming waar je aan denkt bij eilandhoppen. Maar niets is minder waar. Door het grote verschil in getijden is Chausey, tot wel veertien meter verschil tussen eb en vloed, het ideale gebied om dit wél te doen. De eilanden trekken een scala aan flora en fauna aan. Zo tref je de ‘musaraigne des jardins’, oftewel de tuinspitsmuis, die in Normandië enkel nog op de archipel te vinden is. Tussen de rotsen vind je zeldzame dieren en planten, als kreeften en zeegrassen. Door de grote hoeveelheid aan zeewier heeft het landschap bij eb bijna iets weg van een andere planeet. Verder spot je op het eiland prachtige vogels, als de shelducks, de scholekster en kokmeeuwen. En met een beetje geluk zie je in de baai van Mont Saint-Michel een kolonie van tursiops dolfijnen.
Chausey telt zes witte zandstranden waarvan er drie grote stranden open zijn voor reizigers. Vertoef op de fijnzandstranden van Grande Île en neem een duik in het kristalheldere water. ‘s Avonds zijn de meeste reizigers vertrokken en is de rust wedergekeerd. Dan is het ultiem genieten om met de laatste zonnenstralen in je gezicht naar de zonsondergang te turen.
Eten
Op de Chausey-eilanden zijn de restaurants vaak gericht op zeevruchten, met schaaldieren die uit de omliggende rotsen en riffen komen. De blauwe Chausey-kreeft is met zijn prachtige indigokleur hooggewaardeerd op de archipel.
Oesters, krab en kreeft proef je onder andere bij Hôtel du Fort et des Iles. Met uitzicht op de omliggende eilanden geniet je met een gekoeld glas wijn van de diverse gerechten. In The Mermaid Bar kan je je settelen in de tuin, hoog boven de zee.
Vervoer
Vanuit het midden van Nederland doe je er met de auto acht uur over om in de Franse kustplaats Granville te komen. Zeventien kilometer naar het westen vind je Grande Île, zoals de naam al doet vermoeden het grootste en tevens het beste te bereiken eiland. Vanuit Granville vaar je in een uur naar de Chausey-eilanden. Waar de boot in de zomermaanden meerdere keren per dag vaart, brengt hij fransozen en reizigers in de wintermaanden maar enkele keren per week naar de archipel. Aangekomen op het eiland kan je de omgeving het beste te voet verkennen.
Goed om te weten
Beste reistijd: mei t/m oktober

Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Frans

Iles Chausey

© Jef Wodniack / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.