Chris, Nienke, Jurre, Raïsha, Max en Sahil laten zien hoe mooi onze planeet is en hoe je als reiziger met een duurzame en inclusieve instelling een verschil kunt maken.
Wie dacht dat alle kanaaleilanden voor de Franse kust Brits zijn, heeft
het verkeerd. De Chausey-eilanden hebben namelijk als enige de Franse
nationaliteit. Op Chausey wordt het leven bepaald door het ritme van de
getijden. Waar je bij vloed 52 eilanden kan waarnemen, zijn dit er bij
eb ruim 300. Niet gek dat Chausey met zijn talrijke eilanden de grootste
archipel van Europa is.
Het grootste eiland - bestaande uit graniet - diende tot 1950 als steengroeve. Deze stenen werden gebruikt voor de trottoirs in Parijs en om de abdij op Mont Saint-Michel te bouwen. De huizen waar de
mijnwerkers verbleven zijn vandaag de dag omgebouwd tot kleinschalige
accommodaties. Het enige hotel van Chausey heeft maar acht kamers. Wil
je op Chausey overnachten? Dan zal je dus ver van tevoren moeten boeken.
Frankrijk is niet de eerste bestemming waar je aan denkt bij eilandhoppen. Maar
niets is minder waar. Door het grote verschil in getijden is Chausey,
tot wel veertien meter verschil tussen eb en vloed, het ideale gebied om
dit wél te doen. De eilanden trekken een scala aan flora en fauna aan.
Zo tref je de ‘musaraigne des jardins’, oftewel de tuinspitsmuis, die in Normandië enkel
nog op de archipel te vinden is. Tussen de rotsen vind je zeldzame
dieren en planten, als kreeften en zeegrassen. Door de grote hoeveelheid
aan zeewier heeft het landschap bij eb bijna iets weg van een andere
planeet. Verder spot je op het eiland prachtige vogels, als de
shelducks, de scholekster en kokmeeuwen. En met een beetje geluk zie je
in de baai van Mont Saint-Michel een kolonie van tursiops dolfijnen.
Chausey telt zes witte zandstranden waarvan er drie grote stranden open
zijn voor reizigers. Vertoef op de fijnzandstranden van Grande Île en
neem een duik in het kristalheldere water. ‘s Avonds zijn de meeste
reizigers vertrokken en is de rust wedergekeerd. Dan is het ultiem
genieten om met de laatste zonnestralen in je gezicht naar de
zonsondergang te turen.
Eten
Op de Chausey-eilanden zijn de restaurants vaak gericht op zeevruchten,
met schaaldieren die uit de omliggende rotsen en riffen komen. De blauwe
Chausey-kreeft is met zijn prachtige indigokleur hooggewaardeerd op de
archipel.
Oesters, krab en kreeft proef je onder andere bij Hôtel du Fort et des
Iles. Met uitzicht op de omliggende eilanden geniet je met een gekoeld
glas wijn van de diverse gerechten. In The Mermaid Bar kan je je
settelen in de tuin, hoog boven de zee.