Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Hpa-An

In het zuiden van Myanmar vind je de Hpa-An, de hoofdstad van de regio Kayin. Dit gebied ligt ver weg van de meeste toeristische trekpleisters en daarom laten veel reizigers het gebied links liggen. Bovendien zijn veel gebieden in de regio moeilijk te bezoeken omdat de lokale bevolking verwikkeld is in een strijd met de regering. Dit conflict wordt zelfs de langstlopende burgeroorlog ter wereld genoemd. 
Maar laat deze titel je niet afschrikken. Wat namelijk wel open is voor publiek is zeker de moeite waard. Overal schieten grillige kalkstenen bergen omhoog uit het vlakke landschap. Omdat het gebied zo weinig bezocht wordt, valt het op hoe onaangeroerd, stil en groen de natuur nog is. Die natuur en de cultuur van Myanmar zijn sterk met elkaar verweven. Er zijn nauwelijks bergtoppen te vinden waar geen gouden tempel op staat en veel grotten in het gebied zijn volgebouwd met boeddhistische symbolen. 
Een voorbeeld hiervan is de Saddar Cave. De grot is een heilige plaats die vol staat met gouden boeddhistische beelden. Bijzonder aan deze grot is dat je hem helemaal kan doorwandelen. Aan het begin is het licht en kan je goed naar deze indrukwekkende inrichting kijken. Later wordt het donkerder en zit de grot vol met duizenden vleermuizen. Bereid je dus voor op een hoop lawaai en enorm veel vleermuizenpoep op de grond. Bij de uitgang liggen boten klaar die je langs de rijstvelden en tussen de omhoog rijzende rotsen van Kayin weer naar het begin van de grot brengen. 
Een andere plek die je niet mag missen is de berg Zwegabin. Dit is de hoogste berg van het gebied en het klooster dat op de top staat kan je overal vandaan zien. De wandeltocht naar boven duurt drie uur en brengt je in 1250 treden oftewel 750 meter klimmen naar boven. Het is een aanrader om vroeg op de dag op pad te gaan, omdat het grootste gedeelte van de wandeling dan nog in de schaduw ligt. Het is een zware klim maar het uitzicht boven maakt het zeker de moeite waard.
Eten
Hpa-An zit bepaald niet vol met goede restaurants. Daarvoor zal je naar de meer toeristische gebieden moeten trekken. Maar voor de avontuurlijke eters onder ons is er genoeg te beleven. Langs de kant van de weg kan je genieten van lokale specialiteiten als gefrituurde kakkerlakken of een bord levende maden. Voor Myanmarees eten is het Mya Kan Thar Food Centreeen aanrader. Hier zit je gezellig in de tuin van het restaurant en kanje in goed Aziatisch eten; voornamelijk rijst met verschillende soorten curry. 
Mocht je hier genoeg van hebben kan je in Hpa-An restaurant Famous bezoeken. Hier vind je westers eten met bijvoorbeeld een prima hamburger en friet. Na alle rijst misschien welkom voor de afwisseling. 
Vervoer
Hpa-An is goed te bereiken vanaf Yangon. Dit is de grootste stad van Myanmar en vanaf hier kan je Hpa-An met de trein in tien uur bereiken. De bus doet er zes uur over. Dat is een stuk sneller, maar busreizen in Myanmar kunnen behoorlijk hectisch zijn. Eenmaal aangekomen is het handig om een scooter te huren, op die manier zie je het makkelijkst het hele gebied. Over het algemeen is het rustig op de wegen in Kayin, maar pas wel op: het wegdek is niet overal even goed. Rij dus voorzichtig.
Goed om te weten
Beste reistijd: Oktober t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Kyat
Taal: Birmaans
Hpa An-Myanmar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.