Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Onze groene koers

Wij geven het toe: het meest duurzame wat we als reisprogramma kunnen doen, is helemaal géén reisprogramma maken. Maar dat zou zonde zijn.
Wij geloven dat de wereld zien je horizon verbreedt en dat reizen mooi en kostbaar is. Reizen brengt mensen op de wereld dichter tot elkaar. Reizen zorgt voor meer tolerantie en begrip. Reizen zorgt ervoor dat je niet alleen de rest van de wereld, maar ook je eigen vertrouwde wereld weer door andere ogen gaat zien. Daarnaast is onze planeet natuurlijk adembenemend mooi.
Mensen zullen altijd blijven reizen, dat zit in de aard van het beestje. Ook per vliegtuig, dat kan je niet tegenhouden en dat willen wij ook helemaal niet. Maar je kan als reiziger wél bewuste keuzes maken. Want elke keuze die je maakt heeft een directe impact op je omgeving en de mensen die er wonen.
Zelfs binnen de gekte van de reisindustrie – want dat is het inmiddels geworden – kan je die bewuste keuzes maken. En dat laten we met 3 op Reis graag zien. Met ons reismerk hopen we kijkers aan te sporen duurzamer op reis te gaan en inspiratie te geven over de manieren waarop dat kan. 

Deze duurzame stappen nemen we al:

  • Dichter bij huis
    We reizen elke aflevering af naar een bestemming in Nederland of net daarbuiten. Zónder te vliegen. Zo hopen we mensen aan te sporen om lekker op avontuur te gaan in eigen land. Om dat ticket met goedkope prijsvechter eens links te laten liggen en de boot te pakken naar Vlieland, de trein naar Oostende of de auto naar Baie de Somme.
  • Meer treinreizen
    We reizen vaker met de trein. Zo maakt Geraldine dit seizoen een lange treinreis dwars door Europa. Dit bespaart zeven tot elf keer zoveel CO2 als je dezelfde reis met het vliegtuig doet en twee tot vier keer zoveel CO2 als je dezelfde reis per auto maakt. 
  • Minder bekende bestemmingen
    We kiezen zoveel mogelijk voor de mindere bekende bestemmingen, zowel op tv als in onze artikelen online. Dat is namelijk niet alleen fijn voor jezelf – want de claustrofobisch makende toeristenmassa’s kom je daar nog niet tegen – maar ook goed voor veel plekken en hun inwoners. Want door de verspreiding van reizigers, wordt toerisme minder belastend én profiteren ook kleinere gemeenschappen van de opbrengsten. 
  • De lokale gemeenschap
    Wij proberen tijdens onze reizen de grote ketens links te liggen en te kiezen voor homestays. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de lokale inwoners. Hetzelfde geldt voor het steunen van (non-profit) organisaties die natuurgebieden beschermen. 
  • Meer aandacht voor duurzame tips
    We besteden bewust aandacht aan hoe je het reizen zo duurzaam mogelijk kan aanpakken. We leggen uit waar je het beste kan slapen en eten, welke vervoersmiddel je het beste kan gebruiken, wat je het beste mee kan nemen en wat niet enzovoorts. 
  • Alternatieve reistrends
    In de zomer van 2020 zenden we acht speciale afleveringen uit waarin we ingaan op duurzame reistrends. Zo maakt Maurice een roadtrip met een elektrische auto door laadpaal-liefhebbend Estland. En reist hij weg van de bewoonde wereld naar Isle of Egg; een Schots eiland waarop een aantal bewoners geheel zelfvoorzienend leeft. En nadat Uber en AirBnB zo slecht in het nieuws zijn gekomen, gaat Nienke op onderzoek uit hoe andere deelplatformen wél je reis (en de lokale gemeenschap) kunnen verrijken. 
  • CO2-neutraal
    Ons programma wordt CO2-neutraal geproduceerd. Wat dat precies inhoudt leggen we in dit artikel uitgebreid uit. 
  • We houden onze uitstoot bij
    We vinden het belangrijk om te blijven verbeteren. Daarom rekenen wij uit wat onze uitstoot is. Dat is een hels karwei; we willen in de compensatie niet alleen onze vluchten meenemen, maar ook de auto’s waarin we op locatie rijden, hoeveel kilometers we maken, de boten waarop we varen en de hotels waarin we slapen. Dat verschilt per reis. Aan de hand daarvan kunnen we zien wat we dit seizoen hebben uitgestoten aan CO2 en dit compenseren. En hopelijk lukt het om die uitstoot per seizoen te verminderen.
  • Een groene nieuwsbrief
    We hebben een nieuwsbrief waarin we naast exclusief nieuws en achter-de-schermen anekdotes, groene reistips en reisinspiratie dichtbij huis delen. Elke twee weken in je mailbox.
Maar ook wij zijn niet perfect en zijn nog op zoek naar nieuwe stappen in de goede richting. Dus als jullie gouden tips hebben, staan we daar zeker voor open. Mailen kan naar 3opreis@bnnvara.nl .
groene koers

© Alexpunker / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.