Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

CO2-neutraal reizen: hoe pakken wij dat aan?

25-08-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2248 keer bekeken
  •  
rivier milieumissie
Reizen is heel vervuilend, daar zijn we ons bewust van. Daarom zijn we met ons nieuwe seizoen een duurzamere weg ingeslagen, onder andere door ons programma CO2-neutraal te maken. Maar hoe pakken we dat aan? 
Wij geloven dat de wereld zien je horizon verbreedt en dat reizen mooi en kostbaar is. Reizen brengt mensen op de wereld dichter tot elkaar. Reizen zorgt voor meer tolerantie en begrip. Reizen zorgt ervoor dat je niet alleen de rest van de wereld, maar ook je eigen vertrouwde wereld weer door andere ogen gaat zien. Daarnaast is onze planeet natuurlijk adembenemend mooi.
Mensen zullen altijd blijven reizen, dat zit in de aard van het beestje. Ook per vliegtuig, dat kan je niet tegenhouden en dat willen wij ook helemaal niet. Maar je kan als reiziger wél bewuste keuzes maken. Want elke keuze die je maakt heeft een directe impact op je omgeving en de mensen die er wonen.
Zelfs binnen de gekte van de reisindustrie – want dat is het inmiddels geworden – kan je die bewuste keuzes maken. En dat laten we met 3 op Reis graag zien. Met ons reismerk hopen we kijkers aan te sporen duurzamer op reis te gaan en inspiratie te geven over de manieren waarop dat kan. 
Ons programma is CO2 neutraal geproduceerd, maar hoe dan?
Bij klimaatcompensatie zorg je ervoor dat de CO2 die jij uitstoot uit de lucht wordt gehaald (door bijvoorbeeld bomen te planten) of ergens anders minder wordt uitgestoten (door bijvoorbeeld een kolencentrale sluiten en er windmolens voor in de plaats zetten). Wij doen met 3 op Reis beide. 
Minder CO2-uitstoot in India
Wij steunen FairClimateFund , een organisatie met duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden. Wij hebben gekozen voor een project in India. In de regio Raichur koken veel huishoudens nog op open vuur, waarbij heel veel hout wordt verbruikt. Slecht voor de gezondheid: want dit gebeurt vaak binnen - in ongeventileerde ruimtes - waar families ook in leven en slapen. En het draagt ook nog eens bij aan ontbossing. Bij dit project zijn in het dorp nieuwe kooktoestellen geïntroduceerd: chulika’s.  Die zorgen ervoor dat er binnen een stuk minder rookontwikkeling is en hebben veel minder hout nodig. Zo wordt er minder CO2 uitgestoten, hout bespaard en besparen de vrouwen veel tijd. Ze zijn dan namelijk minder tijd kwijt aan hout sprokkelen en het koken gaat ook nog eens sneller. Hier vind je een video met meer uitleg.
Meer CO2 uit de lucht halen in Afrika
Daarnaast steunen we Just Diggit , een organisatie die in verschillende delen van Afrika droog land weer groen maakt. Zij herstellen daar het landschap weer op grote schaal, door middel van onder andere herbebossing, technieken om het regenwater langer vast te houden en bodembescherming. Dit doen ze samen met lokale gemeenschappen en boeren, waarbij traditionele technieken hand in hand gaan met nieuwe technologie. De meest dorre vlaktes weten zij weer in groene oases te veranderen; echt bizar. Bekijk bijvoorbeeld deze timelapse.
Hoe werkt het?
De compensatie wordt gemeten en verhandeld in emissie-reductie-certificaten, ook wel CO2-credits genoemd. Voor elk certificaat worden dan een x-aantal bomen geplant of een x-aantal CO2 uit de lucht gehaald door bijvoorbeeld schonere kooktoestellen te doneren.
De projecten van FairClimateFund hebben de Gold Standard en de Fairtrade Climate Standard: dat zijn de strengste keurmerken op het gebied van CO2-compensatie. De keurmerken staan garant voor directe investeringen in duurzame energieprojecten in minder ontwikkelde landen. Een project krijgt deze keurmerken pas als het aan strenge eisen voldoet, zoals een bijdrage leveren aan de lokale samenleving. Bij hen kan je je CO2-uitstoot berekenen en daar dan een x-aantal credits voor kopen. Just Diggit werkt niet met credits. Bij hen gaat het om het afkoelen van de aarde en steun je door middel van een donatie.
Hoe weten wij wat onze uitstoot is?
Dat is een hels karwei, want we willen in de compensatie niet alleen onze vluchten meenemen, maar ook de auto’s waarin we op locatie rijden, de boten waarop we varen en de hotels waarin we slapen. De ene keer slaapt de crew in een homestay en de andere keer in een groot hotel bij een vliegveld - ook al proberen we dit zoveel mogelijk te vermijden. Tijdens de ene reis rijdt de crew rond in een busje, tijdens de andere in een 4x4.
Daarom wordt nu van iedere reis precies bijgehouden waar geslapen wordt, waarin gereden wordt, hoeveel kilometers er worden gemaakt en welke vluchten genomen worden. Aan de hand daarvan kunnen we zien wat we dit seizoen hebben uitgestoten aan CO2 en dat compenseren. En hopelijk lukt het om die uitstoot per seizoen te verminderen. Daar doen wij in ieder geval hard ons best voor.
Hier lees je wat we nog meer doen om duurzame reizen te maken.

Meer over:

duurzaamheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.