Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Golegã

De twaalfde eeuw, Portugal. Een vrouw uit Galicië reist tussen Tomar en Santarem en mist één ding: een overnachtingsplaats. En dus wordt er op haar verzoek een herberg gebouwd. De naam? Venda da Galega, oftewel de winkel van de Gallische. Wat begon als een enkele herberg groeide in honderden jaren uit tot dé paardenhoofdstad zoals we ‘m nu kennen: Golegã.
Deze kleine plaats is jaarlijks het speelveld van een van de grootste paardenfestivals ter wereld. In de achttiende eeuw begon dit festival als een simpele markt waar boeren uit de omgeving hun producten aan de man brachten. In de omgeving woonden echter veel paardenfokkers. Hierdoor duurde het niet lang voordat deze boerenmarkt uitgroeide tot een paardenmarkt.
Elk jaar vindt de International Horse Fair hier plaats van één tot elf november. Bij de viering van dit festival horen veel tradities. Zo dragen aanwezigen bijvoorbeeld klederdracht uit de achttiende eeuw. De Golegaanse straten worden gevuld met de geur van vers gepofte kastanjes en een wirwar van aandoenlijke kramen waar je terecht kan voor verschillende soorten drank.
Dit festival draait om status, pronken en paraderen. Zo vind je om de arena waar de wedstrijden zich afspelen de Manga. De weg waar alle paarden, ruiters en fokkers zichzelf laten zien en toejuichen. Om de Manga ligt de Casetta. Hier kan je de paardenfokkers ontmoeten. Hoe dichter een paardenfokker bij de Manga en dus de arena staat, hoe meer aanzien hij of zij heeft. De trots die straalt uit de gebruiken van dit paardenfestival, is onlosmakelijk verbonden met de Portugese cultuur. Een bezoek aan dit paardenfestival is dan ook dé manier om je hierin te laten opgaan.
Ook buiten het festival om is Golegã een heerlijke plek om te bezoeken. Zo vind je hier de oude studio van Carlos Relvas, een bekende Portugese fotograaf uit de achttiende eeuw. Rondom deze studio ligt een prachtig aangelegde tuin naar de stijl van de Romantiek, die zich perfect leent voor een mooie wandeling.
De normaal rustige stad Golegã is ook de mooie uitvalsbasis voor een bezoek aan Reserva Natural do Paul do Boquilobo. Dit natuurreservaat bereik je al in drie kwartier lopen of zo’n tien minuten met de auto vanuit Golegã. Hier komen de rivieren de Taag en de Almonda samen, waardoor een vochtig gebied ontstond dat rijk is aan verschillende (water)planten en maar liefst tweehonderd vogelsoorten. Dus trek je wandelschoenen aan en kom helemaal tot rust in deze oase van groen.
Eten
De Portugese keuken staat bekend om een voorliefde voor vis. Ook wordt het koloniale verleden van Portugal gereflecteerd in het brede arrangement aan kruiden dat wordt gebruikt in de traditionele keuken. Bovenal is Portugal het land van de wijnen. Voor elk gerecht en elke gelegenheid hebben de Portugezen een andere wijnsoort. Sommigen drink je jong, anderen drink je na een lang rijpingsproces, maar zeker is in ieder geval dát je drinkt.
Tijdens de International Horse Fair gelden veel tradities rondom eten en drinken. Zo kan je je hier tegoed doen aan verse gepofte kastanjes en een zeer breed arrangement aan drank. Op elf november proeft men de vinho novo, of nieuwe wijn, die historisch gezien op deze dag voor het eerst gedronken kan worden. Maar niet getreurd: gedurende het hele festival kan men ook proeven van água-pé, een lichte soort wijn gemaakt van aangelengde restanten van de eerste batch, of jeropiga (druivensaplikeur). Een echte delicatesse hier is de ginja (kersenlikeur) geserveerd in shotglaasjes van chocola.
Vervoer
Golegã is gemakkelijk te bereiken dankzij haar ligging tussen Lissabon en Porto in. Vanuit Lissabon bereik je deze stad binnen vier uur met het openbaar vervoer of in grofweg anderhalf uur met de auto. Vanuit Porto duurt de tocht met het openbaar vervoer ongeveer vier tot vijf uur. Met de auto kost deze rit je zo’n twee uur. Binnen Golegã zijn alle afstanden te wandelen. Maar laat dat je niet tegenhouden om geheel in thema te paard de stad te ontdekken.
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Kraanwater: Drinkbaar
Taal: Portugees
golega

© Dorota Przesmycka / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.