3 op Reis

Gisenyi

Gisenyi is de op vier na grootste stad van Rwanda. Grote trekpleister van de stad is het meer Lake Kivu. Die met zo’n 2700 vierkante meter voor een hoop vertier zorgt. Zwemmen in Lake Kivu is echter niet zonder gevaren. Het is een vulkanisch meer, en ’t kan voorkomen dat er giftige gassen boven het water hangen. Niet bepaald ok dus. Maar geen nood, want als je goed kijkt waar de lokale bevolking zwemt, weet je zeker dat je veilig bent.
Zeker ook niet te missen is de Bralirwa bierbrouwerij, waar het nationale bier Primus wordt geproduceerd. Je energiepeil laad je op in de genezende baden van Hot Springs nabij de stad. Maar de echte trekpleister van deze omgeving is natuurlijk het Volcanoes National Park waar je wilde berggorilla's kunt spotten. Een vergunning om deze beesten te zien kost je € 350,-. Maar wees er snel bij want ze geven maar 56 vergunningen per dag weg. Aan je bruine tint werk je vervolgens op het strand van Lake Kivu of op het Rubona Schiereiland.
Eten
Voor eten van topkwaliteit kun je in de stad het beste terecht in de hotelrestaurants. Hier word je ook vaak getrakteerd op een prachtig uitzicht over het meer. Gorillas Lake Kivu Hotel wordt getipt als favoriet. Maar de meest aantrekkelijke plekken om te dineren zijn het White Rock Restaurant, ‘t Lake Kivu Serena en Paradis Malahide, direct gelegen aan het Lake Kivu. Budgetwise gezien kun je het beste aanschuiven bij Auberge de Gisenyi en Café-Resto Iby’Iwacu.
Rwanda is een Belgische kolonie geweest. Belgen drinken bier en zo ook de Rwandezen. De vrouwen in Rwanda drinken zelden alcohol. De mannen genieten echter met volle teugen van ’t nationale Primus en Bralirwa bier. Favoriet van 3 op Reis is ’t Primusbier. Veel Rwandezen pakken na de kerkdienst op zondag een ijskoud biertje onder de kerktoren. In de avonduren zijn ze billenshakend en al te vinden in de nachtclub van het Sunrise Motel, Sodevi Nachtclub en Club Slik.
Vervoer
Per week gaan een aantal directe vluchten naar Rwanda. Vanuit Kigali is het zo'n 100 kilometer rijden naar Gisenyi.
Er gaan bussen vanuit Kigali naar Gisenyi. Dit kost je zo’n € 7,- tot 11,-. En duurt ongeveer drie uur.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m oktober & december t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Rwandese Frank
Taal: Kinyarwanda, Frans & Engels
gisenyi.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.