3 op Reis

Gerona

Gerona: de vergeten provincie. Terwijl dit mooie gebied eigenlijk alles heeft. Van hele mooie stranden tot een geweldig binnenland, van kleine dorpjes tot de gelijknamige hoofdstad Gerona. En dat allemaal met nét wat minder toeristen dan bijvoorbeeld in Barcelona of Madrid

De provincie Gerona ligt in het noorden van Spanje, in de zelfstandige regio Catalonië. In de hoofdstad Gerona vind je hangende huizen boven de rivier de Onyar, kleine straatjes en oude stadsmuren. In Gerona zijn een aantal scenes van Game of Thrones opgenomen. Dus als je GoT-fan bent, kan je je wel voorstellen hoe mooi en historisch deze stad oogt. 
Loop over de bekende rode brug: pont de les Peixateries Velles. Deze zijn gebouwd door meneer Eiffel. Of bezoek het Joods museum in de best bewaarde Joodse buurt van Europa. Bekijk het immens grote kathedraal van Gerona. Ben je moe van het slenteren door de stad? Ga dan naar Banys Àrabs: een Arabische badhuis dat in 1194 is gebouwd. 

Bezoek net als Nicolette 't kasteel van de beroemde kunstenaar Dalí, dat in 't plaatsje Púbol staat. Dat ligt op zo’n dertig minuten rijden van de stad Gerona.
Of rijd in een uur naar de kust! Die is in Gerona namelijk heel erg fijn en niet zo toeristisch als de Costa Brava. Ga bijvoorbeeld zonnen op een strand van Aiguablava. Houd je meer van actie? Ga dan net als Nicolette wakeboarden.
Drinken
De Catalaanse keuken is fantastisch en staat bekend om… tapas natuurlijk! Dit doe je bijvoorbeeld in restaurant Placa del Vi 7. Een wijntje erbij uit de streek Gerona en klaar is kees.
Iets anders proberen? Ga dan voor aparte gerechten met eetbare bloemen, kruiden en wilde vruchten. Waar? In restaurant La Calendula.
Maar wil je écht over de top eten? Dan moet je in restaurant El Celler de Can Roca zijn. Sinds 2011 staat dit restaurant elk jaar in de top drie van de beste restaurants ter wereld van Michelin. Let wel op: je moet elf maanden van te voren reserveren. Mocht dat de plannen bederven? Geen paniek. Can Roca wordt gerund door drie broers met elk hun eigen specialiteit. Zo heeft één broer een eigen ijssalon in de stad, genaamd Rocambolesc. Daar hoef je niet te reserveren en we beloven dat de wachttijd daar korter dan elf maanden zal zijn ;)  
Vervoer
Je kan vliegen naar Gerona, maar de trein of de auto zijn natuurlijk beter voor het milieu.
De hoofdstad is niet supergroot; eigenlijk kan je alles makkelijk lopend bereiken. Fietsen is ook goed te doen!
Ga je net als Nicolette door de provincie Gerona toeren? Doe dat dan met een auto. Soms gaan er ook bussen en treinen, maar naar de kleine dorpjes of naar de costa  kom je gewoon gemakkelijker met een auto. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Spaans
gerona.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.