Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Gdańsk

Gdańsk is een havenstad die een belangrijke rol heeft gespeeld in de uiteindelijk val van het communistische regime en daarmee in de Poolse geschiedenis. De stad is momenteel sterk in opkomst die eigenlijk alles heeft: een mooi strand, een cool uitgaansleven en lage prijzen.
De stad heeft een heel mooi oud centrum met grachtenpanden en Vlaams aandoende pleinen en straten. Maar ook een prachtig stadsstrand (of je rijdt daarvoor even door naar badplaats Sopot) en een Berlijns aandoende oude havenwerf met kunstexpo’s en hippe cafés. Dichtbij in een oude atoombunker zit het indrukwekkende Roads to Freedom-museum over de grote havenarbeideropstand die het begin van de ondergang van de Sovjet-Unie inleidde. 
Genoeg te doen dus in Gdańsk. Bekijk voor meer informatie, tips en prachtige foto's onze uitgebreide stadsgids
Als je met de auto naar Gdansk rijdt is het misschien een idee om net als Floortje te stoppen bij het Plastinarium in Guben, vlakbij de Poolse grensovergang. Dit is de werkplaats van Dr. Gunther von Hagens. Hij heeft daar een niet onomstreden tentoonstelling waarin geprepareerde lichamen worden tentoongesteld in de meest uiteenlopende poses.
Eten
Zorg dat je sowieso gaat eten bij een zogenaamde Bar Mleczny’, oftewel een melkbar. Een goedkoop snelbedieningsrestaurant uit de communistische tijd met typisch Poolse gerechten, waar je je helemaal terug in de communistische tijd waant… maar waar je wel goed eet voor een paar euro! Voor het beste eten en uitzicht ga je naar Filharmonia, één van de beste restaurants in de wijde omtrek.
In het oude stadscentrum zitten veel bruine kroegen, waar het Poolse en Duitse bier voor weinig te krijgen is. Logischerwijs is het er dan ook altijd gezellig druk. Bij Indygo heb je een lounge-gedeelte en een bar-gedeelte. Qua sfeer, publiek en inrichting is dit een uitstekende plek om je dag te eindigen of om je avond te beginnen. 
Op de oude scheepswerf zitten tal van kleine maar kunstige barretjes die je gewoon binnen kan wandelen. Tekstylia is op het moment van schrijven toch wel de place to be in Gdańsk, zowel voor inwoners als toeristen. Aan het strand in Sopot zitten een paar straten met vooral ’s zomers drukbezette cocktailbars en feestcafés, waar het tot heel laat heel leuk blijft! (Wij kunnen daarvan getuigen.)
Vervoer
Vanaf Amsterdam (via Kopenhagen), Eindhoven of Düsseldorf vlieg je spotgoedkoop binnen twee uur naar Gdańsk. Maar Gdansk is ook prima te doen met een milieuvriendelijkere optie, namelijk de trein. Een (officiële, voor-de-deur-van-het-vliegveld-in-de-rij-wachtende!) taxi brengt je in twintig minuten naar het stadscentrum. Of naar het strand van Sopot.

Vanwege de prijzen is de taxi sowieso een geschikt vervoersmiddel, al kan de stad zeker ook prima per fiets worden verkend. Ook naar Polen? Het Poolse Verkeersbureau helpt je verder op weg.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Zloty
Taal: Pools
gdansk.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.