3 op Reis

Gavdos

Ben je op Kreta en wil je iets bijzonders doen? Pak dan de boot naar het kleine eilandje Gavdos. Op dit eiland schijnt de zon 3000 uur per jaar. Tannen gegarandeerd dus. Je komt aan in de haven van Karave. Op dit eiland kan je niet pinnen. En er zijn amper restaurants of hotels. Maar juist deze rust is top. Je maakt de mooiste strandwandelingen bij Sarakiniko of Agios Loannis. Of leg je handdoekje neer bij Korfos Beach. Helemaal chill!
De bewoners van Gavdos zijn relaxt en super vriendelijk. Er wonen voornamelijk Grieken. En sinds een paar jaar ook wat Russen. Zij hebben echt iets vets gebouwd: een gigantische stoel op het zuidelijkste puntje van het eiland. Ga erop zitten en Europa ligt letterlijk aan je voeten. Het uitzicht: gestoord. Zo mooi. Je komt hier alleen met de boot. Vaar erheen, kom langs onaangetaste baaitjes en onontdekte plekken van het eiland. Spring af en toe van je bootje en vergeet je snorkelset niet! Het water is super blauw en waanzinnig helder.
Eten
Grote supermarkten ga je niet vinden op Gavdos. Dus je eet wat de mensen daar ook eten: lokale producten. Groenten vers van het land, vis uit de zee en zelfgebakken brood.
Een van de lokale specialiteiten die je wil proefen: Sfakianí Pita. Een soort pannenkoek gemaakt van geitenmelk, kaas en meel. Met een lekker sausje van honing en thijm. Sla de Chaniotiko Bouréki ook niet over. Een soort aardappeltaart met courgette en kaas. En proef iets nieuws: Stamnankáthi. Deze groente groeit alleen op Kreta. Lijkt op een soort rucola en smaakt een beetje bitter. Maar is wel erg lekker, zeker met veel olijfolie en citroensap!
Vervoer
Wil je Gavdos bezoeken? Dan kun je natuurlijk een boot huren in Nederland. En helemaal naar Griekenland varen ;) Maar makkelijker is het om te vliegen naar Kreta. Boek je ticket dan naar Chania Airport. Of zoals de Grieken zeggen: Hania of Xania. Eenmaal op Kreta check je of de boot naar Gavdos vaart. Bij bepaalde weersomstandigheden vaart ie namelijk niet. Met de bus kun je van Chania naar Choria Sfakion of Paleohora. Vanaf daar vertrekt de boot! De locals zijn super behulpzaam. Dus bezoek de Selino-Travel Agency. Of vraag het de politie in een van die stadjes. Die helpen je dan verder.
Ook kan je in Choria Sfakion zelf een bootje huren en naar Gavdos varen. Heel makkelijk kom je dus niet op Gavdos. Maar dat maakt het juist extra leuk en uniek.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Grieks
gavdos.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.