Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

El Fuerte

El Fuerte is een mooie koloniale stad in de Mexicaanse deelstaat Sinaloa. De stad heeft veel cultuur en geschiedenis te bieden. De naam betekent letterlijk ‘het fort’. Deze benaming komt door de Spanjaarden die het in 1663 ontdekte en innamen. Om zich te beschermen tegen de oorspronkelijke bewoners, de indianen, bouwden de Spanjaarden een groot fort. El Fuerte was drie eeuwen lang het belangrijke middelpunt van het noordwesten van Mexico. Ook was het de verblijfplaats van veel goud- en zilvermijnwerkers. De geschiedenis van de stad spreekt nog steeds via de grote koloniale huizen, de geplaveide straten en de mooie pleinen.
In het centrum van El Fuerte vind je de Plaza de Armas. Dit is een mooi park dat in de avonds helemaal tot leven komt met lichtjes en gezelligheid. Ook vind je hier het oude stadhuis. Dit stadhuis is in de 19e eeuw gebouwd in neoclassicistische stijl. Je kan hier naar binnen lopen en de mooie binnenplaats bewonderen. Als je tijd hebt, bezoek dan ook de Posada Hidalgo. Het verhaal gaat namelijk dat Zorro daar gewoond heeft!

Vergeet niet een speciale handpalmhoed te kopen als je in El Fuerte bent. Dat is een handgemaakte traditionele hoed die kenmerkend is voor de Mexicaanse staat Sinaloa. Leuk souvenirtje voor thuis! Naast El Fuerte stroomt de Rio Fuerte. Deze rivier zorgt voor de groene natuur rondom de stad. Op ongeveer tien minuten rijden ten noorden van de stad vind je Hill of the Mask. Dit is een mooi groen gebied met heuvels en meer dan driehonderd rotstekeningen!

El Fuerte is vooral bekend vanwege de goede ligging. Deze stad is een fijne tussenstop van El Chepe, de trein die van Chihuahua naar Los Mochis rijdt. De trein rijdt dwars door de prachtige Copper Canyon. Wil je daar meer van weten én zien? Klik dan hier !
Eten
In El Fuerte eten ze vooral veel vis. Dit is niet omdat de stad aan een rivier ligt, maar omdat de stad in de buurt ligt van ’t kustplaatsje Topolobampo. Deze stad voorziet El Fuerte elke dag van verse vis uit de Zee van Cortes. Ga bijvoorbeeld voor lekkere reuzengamba’s, octopus en ander zeefruit.

Een typisch traditioneel gerecht is beef jerky. Dit zijn kleine plakken rundvlees die gedroogd en gekruid zijn. Probeer ook eens de Chilorio: kleine stukken varkensvlees bereid in een pittige chilisaus. Ook lekker is Tostadas, wat bestaat uit knapperige maïs met een topping naar keuze. Die eet je heel lekker in Restaurante Chayita. Hier kan je op hele simpele plastic stoelen heerlijk kan eten en van de omgeving geniet. Eet je liever in een Mexicaans visrestaurant? Ga dan naar El Mesón del General, een gezellig restaurant midden in de stad. 
Vervoer
Je kan niet met het vliegtuig in El Fuerte komen, want de stad heeft geen internationale luchthaven. Wel leiden een aantal snelwegen naar El Fuerte. De beste én mooiste manier is echter met de trein. Neem net als Chris de trein door de Copper Canyon. Stap in El Chepe die in de stad Chihuahua begint en uiteindelijk in Los Mochis stopt. Eén van de mooiste tussenstops is El Fuerte. Tijdens deze indrukwekkende treinrit zie je prachtige bergen, meren en watervallen.  
Goed om te weten
Beste reistijd: Hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Mexicaanse Peso
Taal: Spaans
el-fuerte.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.