3 op Reis

Durness

Durness maakt deel uit van de Schotse Hooglanden. Je weet wel, waar ook die roodharige runderen met lange hoorns vandaan komen. Ondanks dat het dorp slechts 400 inwoners heeft, is Durness de grootst bewoonde plaats van het noordwesten. In het noorden van Schotland wordt Engels gesproken, maar is de oude taal Gaelisch ook gebruikelijk. 
Het gehucht staat ook bekend als de ‘meest spectaculaire hoek’ van Schotland. Met spectaculair wordt vooral níet bedoeld: groots en chaotisch. Het is hier namelijk áltijd rustig. Het dorp en de omgeving eromheen is namelijk nog niet ten onder gegaan aan drukte en toerisme. Hiermee zijn ook veel tradities en oude gewoontes intact gebleven. 
De grootste attractie van Durness is zonder twijfel het wilde landschap. De rotsen die hier te vinden zijn, stammen nog af uit het Precambrium. Dat is minstens 4560 miljoen jaar geleden! Daarnaast barst Durness van de prachtige rustgevende rivieren, kalme heides en mooie stranden. Je kunt hier dan ook heerlijk uitwaaien langs de kust. Maar je moet wel tegen een stootje kunnen. Het regent namelijk meer dan tweehonderd dagen per jaar! 
Hike-fanatiekelingen kunnen in Durness hun geluk niet op. De bergachtige omgeving is net één groot wandelpad. Ga wel voorbereid op pad, want niet alle paden zijn aangegeven met bordjes! Daarnaast zijn hier ook geen schuilplaatsen voor noodgevallen. Denk aan: onverwachte sterke wind, regen of zelfs sneeuw. In de winter zijn de dagen in het noorden van Schotland ook nog eens véél korter. Raak dus niet te ver van huis voor ’t donker wordt. (Wel mega avontuurlijk natuurlijk!)
Eten 
Verwacht geen gastronomische hoogstandjes in Durness. Er is namelijk slechts een klein aantal restaurants en cafés in het dorp. Restaurant Sango Sands Oasis is gelegen bovenop een klif. Het is een van de twee restaurants in het dorp waar je kunt dineren. Pluspunt: je hebt hier een prachtig uitzicht. Bij Cocoa Mountain zijn handgemaakte choco-delicatessen te krijgen. Op een regenachtige dag is dit het perfecte café om in te vertoeven. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk een chocoladeworkshop volgen! Ben je gek op vis? Dan is het restaurant van het Smoo Cave Hotel een bezoekje waard.  
Vervoer
Aangezien het noorden van Schotland dunbevolkt is, zijn hier weinig vliegvelden te vinden. Je kunt naar Inverness vliegen en vanaf daar een auto huren om naar Durness te rijden. Dit kun je doen bij bijvoorbeeld 4x4 Hire Scotland. Vanuit Inverness gaat ook een bus of trein die kant op. Een auto huren is wel het handigste, omdat je dan niet afhankelijk bent van het openbaar vervoer in deze afgelegen omgeving. Als je er echt een roadtrip van wilt maken, kun je natuurlijk ook altijd vanuit Nederland de auto pakken om Schotland binnen te rijden.  
Goed om te weten 
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Schotse Pond
Taal: Engels & Gaelisch 
Met dank aan Visit Scotland. 
Durness2

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.