3 op Reis

Diyarbakir

Diyarbakir. Een stad met ruim één miljoen inwoners, waarvan 90% Koerdisch is. De Koerden wonen verspreid over 4 landen (Irak, Iran, Syrie en Turkije), en hebben dus geen eigen land. Diyarbakir wordt een beetje gezien als de hoofdstad van de Koerden.
In de omgeving van Diyarbakir vind je het Bijbelse paradijs. Deze prachtige omgeving moet je gezien hebben. Net als de koningsbeelden op berg Nemrut Dagi. Oost-Turkije is geen voor de handliggende omgeving maar zeker wel de moeite waard!
Eten
Eten: de Turken zijn ervoor in de wieg gelegd. Ze staan dan ook bekend om hun lekkere en uitgebreide maaltjes. De smaak, sfeer, omgeving en het uiterlijk, alles wordt tot in de puntjes verzorgd. Vis en lam zijn in principe het belangrijkst voor de Turk. Althans, in de keuken dan. In Diyarbakir is het genieten geblazen in restaurants Kaburgacl Selim Amca en Selim Amca’nin Sofra Salonu. Het beroemde streekproduct is trouwens de watermeloen.
De Koerdische keuken is gebaseerd op veel vers fruit & groente, gegrild vlees, salade en een heleboel yoghurtsauzen. Zeker doen; eten in restaurant Cercis Murat in Mardin. En je kan natuurlijk ook altijd heel appetijtelijk een hapje verorberen bij de Koerden thuis.
Turkije is een van de grotere lanen als het gaat om wijn. De nationale drank is de anijslikeur Raki. Toch zijn de Turken over het algemeen meer van de koffie en thee. Als reiziger kan je zomaar uitgenodigd worden voor een potje Turkse rummikub en kopje Koerdische koffie.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Nieuwe Turkse Lira
Taal: Turks
Diyarabkir

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.