Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Dessau

Op twee uur rijden ten zuidwesten van Berlijn ligt Dessau, bekend vanwege de Bauhaus-geschiedenis. Bauhaus is een Duitse architectuurstroming uit de jaren twintig. Zonder Bauhaus zou Ikea er misschien nooit zijn geweest en zagen Apple-producten er misschien wel heel anders uit. Het was namelijk een grote bron van inspiratie voor Steve Jobs en andere ontwerpers. De Bauhaus-kunstacademie werd oorspronkelijk opgericht in de stad Weimar door Duitse architect Walter Gropius in 1919. Het vrije en losbandige karakter van de kunstacademie in Weimar werd zo’n zeven jaar later onderdrukt door het steeds rechtser wordende politieke klimaat in Duitsland. Door het rechtse gemeentebestuur in Weimar verhuisde de opleiding in 1925 noodgedwongen naar Dessau.
In Dessau bouwde Gropius een nieuwe school. Dessau is – naast Weimar en Berlijn – een van de drie plaatsen waar Bauhaus is gesetteld. Het schoolgebouw in Dessau is functioneel, licht, simpel, transparant, industrieel en rechtlijnig. En vooral heel modern. De school was berucht vanwege het vrijgevochten karakter, wat nieuw was voor die tijd. Het was een broedplaats voor studenten die erop los konden experimenteren op het gebied van architectuur, fotografie en theater. Alle voorwerpen en meubels in het Bauhaus-schoolgebouw kennen een eigen verhaal. Van bijzettafels tot deurklinkers: vrijwel alles werd door de studenten zelf ontworpen en gemaakt.
De school in Dessau is vandaag de dag een museum waar je onder andere het theater, de studentenkamers en de kantine kan bezichtigen. Het is de ultieme plek als je van moderne kunst houdt. Voor degenen die niet genoeg kunnen krijgen van de Bauhaus ambiance: in de studentenkamers van de school kan je normaal gesproken overnachten (nu niet vanwege de coronacrisis). De studentenkamers zijn dan geheel in hun originele staat toegankelijk voor bezoekers om er de nacht door te brengen. Alle kamers hebben een eigen authentiek en kenmerkend uitklapbalkon. Ook de natuurliefhebber is in Dessau aan het juiste adres. In Dessau vind je namelijk verschillende stadsparken en rivieren als de Elbe en de Mulde waar je langs kan wandelen en mooi uitzicht op de zonsondergang hebt.
Eten
In het noorden van Dessau vind je restaurant Kornhaus. Carl Fieger ontwierp het restaurant in 1929. Volledig in Bauhausstijl. De naam van het gebouw is geïnspireerd op een historische graanschuur die tot de jaren 1870 op de plek van het restaurant stond. Het restaurant bevindt zich midden in de natuur aan rivier de Elbe. Een ideale plek om na te genieten van je bezoek aan de Bauhaus-school.
Vervoer
Vanaf Utrecht ben je zo’n zeven uur bezig om met de auto in Dessau te komen. Met de trein doe je er ongeveer even lang over. Aangekomen in Dessau is er een goede tramverbinding die je van plek naar plek brengt. Ook te voet is de stad goed te verkennen.
Goed om te weten

Beste reistijd: Gedurende het hele jaar

Visum: Nee

Inentingen: Nee

Valuta: Euro

Taal: Duits

Dessau

© Cinematographer / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.