Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

De Cantal

In het hart van Frankrijk vind je de minst bezochte regio’s van het land. Een van de regio’s is de Cantal. Ten onrechte, want de natuur in de regio is indrukwekkend. Je vindt er bij het Massif Central bijvoorbeeld een enorm vulkanisch gebergte. De laatste keer dat er in de Cantal een vulkaan uitbarstte is miljoenen jaren geleden. Dat betekent dat de langst slapende vulkanen van Europa in het gebied liggen.

De Cantal staat bekend om zijn smaakvolle kaas. Het vulkanische gebied zorgt voor een enorm mineraalrijke bodem en dat zorgt er weer voor dat de Salers koeien die hier grazen hele smaakvolle melk geven. Van die smaakvolle melk wordt weer kaas gemaakt. De zogenaamde Salers Tradition-kaas is zeer exclusief en mag alleen zo genoemd worden als het daadwerkelijk gemaakt is in het gebied en de melk afkomstig is van Salers koeien. Het is te vergelijken met de champagne uit de Champagnestreek.

Het gebied is bergachtig. Dat maakt het moeilijk begaanbaar, maar te voet zijn de bergen goed te verkennen. In de Cantal kan je dat doen met een hele bijzondere compagnon: een ezel. In 1878 reisde de Schotse schrijver Louis Stevenson met een ezel door het gebied. Hij schreef er een boek over en sindsdien is een heus ezeltoerisme ontstaan. Het is mogelijk om een ezel te huren als wandelmaatje en samen het gebied te verkennen. Op de ezel rijden is verboden, want de dieren mogen maximaal veertig kilo dragen. Je bagage kan je dus wel kwijt.

Wat je niet mag missen in het gebied is de Puy Mary. Deze uitgewerkte vulkaan is typerend voor het hele gebied. De berg is te bereiken via de Pas de Pernol. Dit is de hoogste pas van de Cantal. Vanaf de pas begint een pittige klim naar de top van de vulkaan. Via een steill pad en later een trap kom je op meer dan zeventienhonderd meter hoogte. Het is een redelijk zware tocht, maar het uitzicht boven maakt dat meer dan goed.

Eten

De regio is beroemd om zijn typische streekproducten. De kazen, worsten en wijnen worden over de hele wereld verkocht. In de lokale restaurants en cafés ontkom je dan ook niet aan deze lekkernijen. Een typisch gerecht is de truffade, een eenvoudig boerengerecht met aardappel en kaas uit de Cantal. Het is ook leuk om eens over de lokale markten te lopen. Hier vind je een groot aanbod van lokale producten die ook geproefd kunnen worden.

Vervoer

De Cantal ligt op ongeveer tien uur rijden vanuit Nederland. Het is handig om zelf met de auto te gaan, want de provincie heeft verschillende natuurparken waar prachtige autoroutes doorheen lopen. Daarnaast rijdt er weinig openbaar vervoer en ben je in een auto vrij om waar en wanneer maar ook te stoppen. Dit is met alle natuur om je heen mooi meegenomen.

Goed om te weten

Beste reistijd: Juni, Juli, Augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Frans

decantal

© Lucien Mollard / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.