Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag de mooiste compilaties om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Cyprus & Malta

Cyprus & Malta als één bestemming? Nee joh! Maar wij vonden het bij 3 op Reis zo leuk om Malta en Cyprus achterelkaar te bezoeken met een cruiseschip dat we die tip ook aan jullie meegeven. Malta is een waar vakantieparadijs. Jaarlijks strijken er drie keer zoveel toeristen neer als dat er mensen wonen. De vetste feesten, fastfood en enorme hotels zijn allemaal aanwezig op dit eiland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het eiland ook door veel Engelsen wordt bezocht. Een tip van ons is: ga naar de hoofdstad Valletta om het echte Maltese leven te bewonderen! 
Culinair tripje Malta? De lekkerste vis eet je in het vissersdorp Marsaxlokk en als je daar dan toch bent  ga dan duiken of neem duiklessen . Mis in ieder geval de onderwaterwereld niet! Eenmaal bovenwater kun je het feesten niet missen met maar liefst 75 dorpsfeesten tussen juni en september!  Kom je voor de natuur naar Malta neem dan sowieso een kijkje bij de natuurlijke rotsformatie Blue Grotto.
En dan Cyprus. Een eiland door twee gesplitst, maar wel met ene prachtig randje. Zo kun je hier chillen op de mooiste stranden of wandelen door prachtige dorpjes. De hoofdstad Nicosia is wel een beetje raar door de Green Line die het Turkse van het Griekse gedeelte scheidt. Maar gelukkig dus ook genoeg moois te zien op Cyprus zoals de rots van Aphrodite. Hop, broek uit, 3 rondjes om de rots zwemmen en je bent voor eeuwig gelukkig in de liefde! 
Eten
De Maltezen zijn dol op vis, niet gek met de Middellandse Zee als achtertuin natuurlijk! In het dorpje Marsaxlokk eet je de lekkerste vis. Bijvoorbeeld in de restaurants  Ir Rizzu , La Capana of Pisces. In de hoofdstad Valletta eet je bij het moderne T woTwentyTwo  dat in de oude stadsmuur zit. Niet zo hip maar wel heel lekker en traditioneel is Rubino . Bestel hier de Sicilian Cassata! Sjiek eet je bij The Carriage en Giannini .
Je kan in de grote, op massa gerichte hotels je helemaal klem zuipen aan het bier, of baco’s. Maar de Maltezen zelf zijn erg blij met hun wijnbarretjes. In Valletta is Traxburu the place to be. Hou je van knus en privé dan ga je naar de wijnbar Omerta. Meer wijntjes drink je in  D’Vine  en  Del Borgo . We snappen het best als je toch minstens één keer helemaal los wilt op de dansvloer! Daarom hier de beste clubs van Malta:  AxisFuego  en  Level 22 !
Op Cyprus zit in elke stad, dorp of gehucht wel een heel chill restaurant dus om er hier nou een paar op te noemen is wel heel beperkt. Maar dat is niet erg want hier staan alle beste restaurantjes per dorp in handige lijstjes! In Nicosia is het trouwens heerlijk eten in de Ledra straat. Met de voetjes van de vloer kan je het best in Nicosia en dan vooral in Zoo Lounge Bar & Club of Scarabeo Bar!
Vervoer
Je kans dus met de boot vanaf Barcelona naar Malta en dan vanaf daar door met het vliegtuig naar Cyprus. Een vlucht van zo'n 2.5u. Hou wel rekening met het uurtje tijdverschil! 

Wil je trouwens niet met de boot naar Malta dan is het een kleine 3.5u vliegen vanaf Amsterdam. En rechtstreeks naar Cyprus vanaf Amsterdam is zo'n 4.5u. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Grieks & Turks
cyprus.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.