3 op Reis

Curonian Spit

Vlak voor de kust van de Baltische staat Litouwen ligt de Curonian Spit ofwel de Koerse Schoorwal; een lange zandplaat. Dit is de plek waar de Litouwers vakantie vieren en het heeft wel wat weg van onze eigen Waddeneilanden. Op het vasteland ligt de Kruisberg. Dit is een bijzondere plek, waar de katholieke bevolking van Litouwen een stil maar standvastig protest voerde tegen het communistische bewind.
De meest noordelijke 52 kilometer van de Curonian spit behoort toe aan Litouwen, terwijl het zuidelijke gedeelte onderdeel van Rusland is. De spit is eigenlijk een grote zandvlakte die de Curoniaanse lagune scheidt van de Baltische zee. Op de spit zijn meerdere steden te vinden waarvan Nida het grootste is. Een bezoek aan de spit is voornamelijk voor de reiziger die graag de rust opzoekt.
Poedelnaakt een duik nemen in de zee of lagune vanaf het enorme strand, dat je vaak voor jezelf alleen hebt, is een tip van 3 op Reis. Het ultieme vrijheidsgevoel ;)
Eten
Je lunch smaakt veel beter op het strand of in de duinen van Curonian Spit. Neem een goed gevulde picknickmand mee en geniet van je broodjes, elkaar en de omgeving. De hotels serveren een ontbijt, lunch en diner, dus als je liever aan een tafel eet kan dat natuurlijk ook. Probeer eens wat Litouwse maaltijden zoals Cepelinai of Koldunai voor de echte vleesliefhebbers onder ons. Liever vega? Eet dan een taart van het - hoe toepasselijk - spit: Sakotis.
Curonian Spit heeft een kustlijn van bijna honderd kilometer, maar je vindt hier geen uitgestrekte boulevard. Neem lekker een fles wijn mee in de eerder genoemde picknickmand en geniet van een overweldigende zonsondergang.  Bier hebben ze hier ook, probeer vooral eens het lokale merk Svyturys ekstra of nip van het hippe honingdrankje Stakliskes.
Vervoer
Om bij Curonian Spit te komen vertrek je met de ferry vanaf Klaipëda. Primoji Perkëla vervoert alleen personen en vertrekt alleen in de zomer. Naujoji Perkëla gaat het hele jaar door naar Curonian Spit en hier mag je ook met je auto en fiets op. Op Curonian Spit rijden bussen en een kaartje kost een paar euro. Daarvoor kan je anderhalf uur lang over het eiland toeren. Heb je een auto tot je beschikking? Houd er dan rekening mee dat je moet betalen om het beschermde gebied door te mogen. Je betaalt zo'n vijf euro per auto.
De dichtstbijzijnde vluchthaven is Palanga. Dit duurt ongeveer twee uur. Neem van Palanga de bus naar Klaipëda (een paar euro) en met een half uurtje ben je in Curonian Spit.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Litas
Taal: Litouws
curonian-spit.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.