Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag de mooiste compilaties om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Cuevas de Mármol

Diep in het Patagonische Andesgebergte op de grens met Argentinië ligt het General Carrera Lake. Duizenden jaren heeft het gletsjer-smeltwater van het meer met gigantische kracht tegen de rotsen geslagen. Als gevolg hiervan zijn de Cuevas de Mármol ontstaan: de marmergrotten.
De Kapel (the Chapel), de Kathedraal (the Cathedral) en de Grot (the Cave): dat zijn de namen van de boven het water uittorende rotsen die de marmergrotten opmaken. Deze namen hebben ze te danken aan hun vorm. De Kathedraal is het grootst en daarmee de grootste trekpleister, maar de meeste tours voeren je langs alle drie de marmergrotten.
Elke dag ziet dit spektakel er anders uit, afhankelijk van het wisselende waterpeil en het weer. Het is daarom mogelijk om hier meerdere keren naartoe te gaan en nooit dezelfde grotten te zien. Plan je een bezoek? Houd er dan rekening mee dat de beste bezoektijd vroeg in de ochtend is. Niet alleen is het dan qua bezoekers rustiger, maar met de ochtendzon zijn de grotten ook nog op hun mooist.
Het zal geen verrassing zijn dat deze grotten alleen over het water te bereiken zijn. De mogelijkheden om deze grotten te bezoeken, zijn daarom beperkt. Je kan een tour boeken, waarvan er meerdere worden aangeboden in de omgeving, maar de betere optie is om te kajakken. Op deze manier ben je niet afhankelijk van de tijden van geboekte tours, die variëren van een half uur tot anderhalf uur. Zo kan je op je eigen houtje de grotten bekijken en in waardering rustig ronddobberen. Overigens is het een goed idee om deze plek niet te bezoeken in het hoogseizoen. In die periode is het mogelijk om de grotten te bezoeken zonder grote groepen om je heen, waardoor je helemaal op kan gaan in de natuur. En nog veel belangrijker: een bezoek op een rustig moment belast de natuur minder. Zo reis je bewuster.
Twee uur rijden vanaf het dorp Puerto Rio Tranquilo, de uitvalsbasis van de marmergrotten, is de San Rafael-gletsjer te bewonderen. Een landschap dat precies past bij het beeld van Chileens Patagonië en waar je door middel van een kajaktocht doorheen kan varen. Maar of deze gletsjer nog lang te bezoeken is, dat is niet zeker. Wetenschappers zeggen namelijk dat de gletsjer bovengemiddeld snel smelt en waarschijnlijk in het jaar 2030 helemaal verdwenen kan zijn, als resultaat van de klimaatverandering.
Eten
Van kaas, vlees en vis tot groenten en fruit: de Chileense keuken staat bekend om gerechten met alleen de meest verse ingrediënten. In Chili is vooral de vis formidabel door de ligging aan de zee. De keuken zelf is een mix tussen Chileense traditionele gerechten en bereidingswijzen met Spaanse invloeden. Chili was namelijk een kolonie van Spanje. Vandaar dat je in Chili tegenwoordig nog typisch Spaanse gerechten tegenkomt, zoals empanadas.
Vervoer
De Cuevas de Mármol bereiken kan dus alleen via het water. Dit betekent dat je beperkt bent tot het boeken van een tour of het huren van een kajak om deze pracht te bereiken. Zowel de tours als kajakken vertrekken alleen vanuit Puerto Rio Tranquilo. Vanuit het stadje Cochrane vertrekken dagelijks bussen naar Puerto Rio Tranquilo.
Goed om te weten
Beste reistijd: September t/m februari
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Chileense peso
Kraanwater: Niet drinkbaar
Taal: Spaans
marmergrotten

© Nektarstock / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.