Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Chiriqui

Dat toerisme en natuurbehoud goed samen gaan, bewijst de Panamese provincie Chiriqui. Lange tijd is Panama een van de minder bezochte Latijns-Amerikaanse landen geweest. Maar wanneer je met een Panamese cowboy de natuur in trekt, besef je hoe onterecht dit eigenlijk is.
Chiriqui is een kletsnatte bergstreek en staat ook wel bekend als de Alpen van Latijns-Amerika. Er zijn dan ook Zwitserse chalets te vinden en restaurants waar kaasfondue op het menu staat. Ook is hier zelfs een klein dorpje genaamd Nueva Suiza oftewel Nieuw Zwitserland. Verwacht hier echter geen witte bergtoppen en skiënde meutes. De streek kent het gehele jaar door een typisch lenteklimaat; zelfs in het regenseizoen straalt ‘s morgen de zon waarna de wolken komen binnendrijven en het water uit de hemel komt zetten. Dankzij de bajareque (mistregen) hangt er vaak een regenboog in de vallei. 
Het hoogste punt van Panama bevindt zich op de Baru-vulkaan. De vruchtbare grond wordt vooral gebruikt voor koffieplantages. Je kan met een vierwielaandrijving of te paard naar de top rijden en daar genieten van de zonsopkomst die boven twee verschillende oceanen te zien is. Onder aan de oostelijke bergwand van de vulkaan ligt het kleine dorp Boquette. Chiriqui is een natuurbestemming pur sang. Geweldig surfen doe je bij Morro Negrito, Playa Las Fajas, Playa Barqueta en Punta Burica. 
Eten
De Panamese keuken staat vooral bekend om haar vis- en kipgerechten. De regio Chiriqui is omgeven door water. De vis die ze hier serveren is verser dan vers en kost relatief weinig. In Boquete ga je naar naar El Sabroson of Palo Alto voor de meest verrukkelijke authentieke Panamese gerechten. Lekkere bagels scoor je bij Shalom Bakery Cafe.
Playa Las Lajas is niet groot. La Estrella del Pacifico is het enige restaurant hier. Dat neemt niet weg dat ook hier de gerechten van uitstekende kwaliteit zijn. Het restaurant staat overigens bekend om haar verse vis. Op het eiland Isla Boca Brava stap je binnen bij het restaurant van het hotel Boca Brava. Op de menukaart staan talloze Panamese lekkernijen en heerlijk verse vis.
Tijdens een trip naar Panama mag het drinken van de lokale koffie niet ontbreken. In de omgeving van Chiriqui kan je niet echt spreken van een uitbundig nachtleven. Toch vind je er een aantal zeer gezellige barretjes waar je de dag onder het genot van een alcoholische versnapering goed kan afsluiten. Café Ruiz en Pasteleria Alemana in Boquete zijn uitstekende plekken om Panamese koffie te proeven. Proosten op het goede leven doe je in de Zanzibar.
In Playa Las Lajas vind je één restaurant en één hotel aanwezig. Voor het nachtleven moet je dus naar het iets verderop gelegen dorp David voor het altijd zeer gezellige La Boom. Op Isla Boca Brava ga je naar de bar van Boca Brava voor een lekkere zoetige Panamese cocktail.
Vervoer
Vanuit Amsterdam kan je direct naar Panama-Stad vliegen. De Chiriqui-provincie is eenvoudig te bereiken met een huurauto of via een binnenlandse vlucht op de stad David. Boquete ligt op nog geen uur rijden gelegen van David. Je kan ook eenvoudig reizen met de lokale bussen in Panama. Wil je naar het eiland Isla Boca Brava? Pak dan vanaf Boca Chica de watertaxi.
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m maart
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Balboa
Taal: Spaans
chiriqui

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.