3 op Reis

Chin State

Helemaal in het westen van Myanmar, tegen de grens met Bangladesh, vind je de Chin State. Het gebied is een van de dunst bevolkte en armste gebieden van het land. Dit komt omdat Chin State jarenlang afgesloten was van de rest, maar daar komt nu langzaam verandering in. Sinds kort is namelijk de Pakokku road aangelegd. Deze weg kronkelt door het Chin-gebergte en geeft je een unieke kans om kennis te maken met de eeuwenoude tradities van de Chin.

De nieuwe wegen bieden kansen voor het gebied. Er komen bijvoorbeeld steeds meer reizigers op af en dat zorgt voor meer inkomen en werkgelegenheid. Maar het stijgende aantal reizigers is ook een bedreiging voor de eeuwenoude cultuur vol rituelen, bijgeloof en tradities.

Een van die tradities is die van de vrouwen met gezichtstattoos In de bergen van Chin State zal je veel vrouwen met enorme tattoos op hun gezicht zien lopen. De reden waarom is in de loop der jaren onduidelijker geworden en niemand weet nog precies waarom vrouwen deze tattoos dragen. Inmiddels heeft de regering jonge vrouwen verboden om gezichtstattoos te dragen.

Sommige delen van de Chin State zijn pas sinds 2016 open voor publiek en ook vandaag de dag zijn het slechts een handvol reizigers die de trip naar het rauwe gebergte maken. Jaarlijks zijn het er ongeveer zevenhonderd. In het gebied zijn nauwelijks begaanbare wegen te vinden, maar te voet kom je al snel op de mooiste plekken terecht. Een mooie wandeltocht is die naar de top van Mount Victoria. Deze hike loopt drie kilometer lang omhoog dwars door het Nat Ma Taung National Park. De top van Mount Victoria geeft je een mooi uitzicht, maar is eigenlijk minder indrukwekkend dan de wandeling er naartoe.

Eten

De enige restaurants in het gebied vind je in het dorp Mindat. Bergbewoners vinden in dit dorp soms hun toevlucht en je hebt er een kleine groente- en vleesmarkt. Het is leuker om in een van de bergdorpen onderweg te eten. Omdat de dorpen steeds meer gewend raken aan bezoekers van buitenaf zijn er enkele homestays geopend. Hier wordt door de bewoners voor je gekookt. De gerechten en de keuken zijn zeer primitief, maar het geeft je een uniek kijkje in het leven van de Chin.

Vervoer

Moeilijk begaanbaar is een understatement wat betreft de Chin State. De vijf uur durende rit van Bagan naar Mindat is nog het meest comfortabel, maar ook deze tocht is al een flink heen en weer geschud. Eenmaal in Mindat is het goed te doen om te voet verder te trekken. Het is ook mogelijk om met de brommer verder het gebied in te rijden, maar dan moet je wel met een gids op pad.

Goed om te weten

Beste reistijd: Oktober t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Kyat
Taal: Birmaans

Chinstate

© Sam DCruz / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.