3 op Reis

Chihuahua

Mexico: het land van de tequila, sombrero’s en burritos. Het Midden-Amerikaanse land is groter dan Frankrijk, Italië, Spanje en de Benelux bij elkaar. Meer dan 68 inheemse talen mengen zich in dit land. Gelukkig is er wel een hoofdtaal, namelijk Spaans. In het noorden ligt de grootste staat van Mexico: Chihuahua. De gelijknamige hoofdstad Chihuahua werd in 1709 bezet door de Spanjaarden. In 1876 werd de stad door het bewind van dictator Porfirio Diaz belangrijk voor buitenlandse investeerders en immigranten. In die tijd werd het verschil tussen arm en rijk nog groter. Het gevolg? De Mexicaanse revolutie in 1910. Deze revolutie werd geleidt door de Robin Hood-achtige Pancho Villa. Hij stal van de rijken en gaf aan de armen.
Het huis waar Pancho gewoond heeft, is omgetoverd tot een museum. Hier leer je alles over het leven van de revolutionair. Je kan natuurlijk ook het centrum van de Mexicaanse stad induiken. Koop bijvoorbeeld een mooi paar cowboylaarzen in één van de vele schoenenwinkels. In het centrum vind je ook mooie pleinen omringd door oude gebouwen en kerken. Bezoek bijvoorbeeld de Templo de San Francisco. Dit grote, witte gebouw was één van de eerste kerken in Chihuahua.

Chihuahua staat natuurlijk vooral bekend om het bekende hondenras. De Chihuahuahondjes werden hier in 1850 ontdekt. Als je door het centrum van Chihuahua loopt, zie je dat dan ook terug. In verschillende straten kom je namelijk grote beelden van de Chihuahuahond tegen. Kunstenaars hebben die beelden in allerlei kleuren en thema’s geplaatst.

Wil je het centrum even uit? Ga dan naar het noordoosten van de stad. Daar vind je de Grutas de Nombre de Dios. Dit is een vijf miljoen jaar oud grottenstelsel. Het grottenstelsel bestaat uit mineralen en zout. Door een doolhof van gedraaide rotsen, stalactieten en stalagmieten kan je hier een bijzondere route lopen.
Eten
Typisch eten uit de regio Chihuahua bestaat vooral uit veel vlees. Denk bijvoorbeeld aan de Mexicaanse T-bone steak en Mexicaanse entrecote. Het vlees moet goed gemarineerd en lekker pittig zijn. Een ander typisch vleesgerecht is Cabrito al pastor. Dat is geroosterde geit uit de oven met veel kruiden. Een ander bekend Mexicaans gerecht zijn Burritos. Die moet je zeker geproefd hebben als je in Chihuahua bent.
Goed Mexicaans eten krijg je in restaurant La Casa de los Milagros. Deze plek is meer dan 100 jaar oud een dat voel je. Je proeft hier veel sfeer en luistert er naar livemuziek. Ook leuk om te weten: Pancho Villa kwam er toen hij jong was altijd met zijn vrienden. Een ander restaurant met goed Mexicaans eten is La Casona. Daar serveren ze steaks, vis, pasta en goede wijn. Ben je het Mexicaanse eten even zat? Ga dan naar Mesón de Catedral, een fijn restaurant met internationaal eten. Hier hebben ze ook een terras met mooi uitzicht op de kathedraal.

Wil je na het eten nog een drankje doen? Ga dan naar een gezellig bar zoals La Roca of studentenbar La Antigua Paz. De laatste is een typisch Mexicaanse plek waar je kan dansen op live muziek. 
Vervoer
De makkelijkste manier om in Chihuahua stad te komen is met het vliegtuig. Chihuahua heeft een eigen vliegveld dat op zo’n 30 minuten rijden is vanaf Chihuahua City. Voor het stuk van het vliegveld naar de stad pak je de bus. Mexico heeft uitstekend openbaar vervoer. Ook is er een goede treinverbinding. De Ferrocarril Chihuahua Pacífico rijdt door heel de regio Chihuahua. In Chihuahua City hoef je niets met een taxi te doen, want alles ligt vrij dicht bij elkaar. Het kan natuurlijk wel, maar alles is te voet bereikbaar. Lekker makkelijk dus! 
Goed om te weten
Beste reistijd: Hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Mexicaanse Peso
Taal: Spaans
chihuahua

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.