3 op Reis

Chersonissos

Kreta is een prachtig Grieks eiland. Vaak wordt er aan Chersonissos gedacht. Maar het eiland heeft veel meer te bieden. Zeker in het voor- of naseizoen. Is het eiland rustig maar schijnt de zon nog volop! Vette plekjes ontdek je ook hier. 
Begin je reis in het schattige dorpje Koutouloufari. Ongeveer een halfuur vanaf het vliegveld Heraklion. Huur een auto (of nog leuker: een camper!) en rij het eiland over. Bezoek het stadje Ippocampi. Supergezellig! Alsof het afkomt van een Griekse ansichtkaart. Witgepleisterde muren en blauwe kozijnen.
Ook leuk is het Lassithi Plateau. Op 900 meter boven zeeniveau is een vlak landbouwgebied. Dit stukje staat ook bekend als ‘Klein Nederland’. Ben je daar dan toch. En heb je zin in een wandeling? Ga dan langs bij het Psichro. Vanaf dit dorpje zijn er verschillende wandelpaden. Naar de grot van Zeus. Binnen een kwartier loop je naar de grot. Waar oppergod Zeus, volgens de mythe, is geboren. Een ticket is 4 euro. Maar dan heb je wel toegang tot een bijzondere plek. Prachtig verlicht. Check de mooie stalagtieten en stalagmieten.
Een andere plek die je niet wil overslaan is Sfendili Village. Je kunt hier niet zomaar stoppen. Want eens in de zoveel tijd stroomt het hele dorpje onderwater. Door een dam die werd gebouwd in de Aposelmis rivier. Moesten de bewoners hun huizen verlaten. Het dorpje is nu verlaten. Maar wel erg bijzonder om te bezoeken. 
Eten
Op Kreta vind je op veel langs de weg heb je leuke tentjes. Waar ze ook nog eens goede koffie, vers fruit of brood verkopen! Super chill voor tijdens je roadtrip over het eiland. Griekse delicatessen wil je ook zeker niet overslaan. Zo eet je op Kreta de lekkerste vis. Natuurlijk Souvlaki en de komkommertip Tzatziki. En de lokale sterkedrank: Raki, wil je niet overslaan.
Ga je uiteten? Het is zeker niet gek om dan pas na 10 uur te gaan. Zelfs om middernacht zijn er vaak nog restaurants waar je terecht kunt. Het goedkoopste (en meestal ook lekkerste) eten vind je buiten de vakantieoorden. Traditioneel eten doe je in een Taverna. Dit zijn vaak simpele restaurants. Maar het eten en de sfeer is er fantastisch.
Maar kun je het Nederlandse eten echt niet missen? In Chersonissos haal je gewoon een frietje plus frikandel speciaal bij ‘Friet van Piet’ of ‘’t Hof van Holland’. 
Vervoer
De prijzen van vliegtickets zijn erg afhankelijk van het moment van boeken. En het seizoen waarin je wilt gaan. Maar een retourtje heb je meestal voor zo’n 250 euro. Dan vlieg je in 3 a 4 uur naar het Griekse eiland. Huur daar een auto, camper of motor. En ontdek het eiland! De meeste wegen zijn geasfalteerd. En de authentieke dorpjes daardoor goed bereikbaar. Ga wandelen door de heuvels of over langs prachtige standen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Grieks
chersonissos.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.