Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.
3 op Reis

Chaitén

In 2008 werd het Chileense dorp Chaitén verwoest door een onverwachte uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan. De meeste inwoners verlieten de stad en moesten gedwongen hun eigendommen achterlaten. Maar het originele Chaitén, dat zo kortgeleden nog een spookstad was, is weer in wederopbouw. Onder as bedolven huizen staan nu omringd door nieuwe woningen. In de stad is veel te zien, maar qua activiteiten is hier nog niet veel doen. Maar de stad is wel een perfecte basis van waaruit je de omgeving kan verkennen.
Voor velen is de hike naar de top van de Chaitén-vulkaan de hoofdattractie. Je vindt het startpunt van deze tocht op twintig minuten van de stad. Op deze zware klim tonen verwoeste paden de eerste tekenen van nieuw leven. Felgroene planten en jonge bomen groeien in het vernielde spoor en vormen een prachtig jong bos. Langs het pad vind je vele rustpunten met fotowaardige uitzichten van de omgeving.En dan verlaat je het bos en is daar opeens de top: zwartgeblakerd en levenloos. Grillige gaswolken drijven omhoog. Op deze route waan je je op de set van je favoriete apocalyptischefilmsof misschien wel in één van de negen cirkels van Dante’s hel. Deze wandeling van 4.4 kilometer duurt tussen de drie en zes uur, afhankelijk van hoe lang je van het spookachtige uitzicht geniet.
Liever hiken door minder grillige taferelen? Breng dan een bezoek aan de Cascadas Escondidas. Deze watervallen liggen op 44 kilometer van Chaitén, verstopt in de Chileense jungle. Hier, waar de natuur onaangetast is gebleven, word je omgeven door zeëen van groen. Boven alle bosgeluiden uit hoor je de watervallen die met gigantische snelheid naar beneden razen. Deze tocht is nog geen twee kilometer lang en kost je tussen de één en drie uur, afhankelijk van hoe lang je bij de waterval blijft.
Na al dat wandelen, rest je niets anders dan je pijnlijke spieren en beurse voeten laten onder dompelen in de natuurlijke warmwaterbronnen van Termas El Amarillo. Hier komt alles behalve je ogen tot rust. Deze plaats ligt op dertig kilometer van Chaitén middenin de ongerepte natuur. Dobber rond in water dat comfortabel rond de 37 graden Celsius schommelt, terwijl je de beboste omgeving in je opneemt. Tip: houd een picknick en kom vroeg op de dag, om de baden even voor jezelf te hebben.
In de buurt van de stad Chaitén ligt het Pumalin Park. Een vrijwel onontdekte plek boordevol verschillende wandelroutes, zoals de Sendero Volcan trail. Een uitdagende route met uiteindelijk een magisch uitzicht over een rokende vulkaan. De langste trail die je kan afleggen in het Pumalin Park is de Sendero Michinmahuida. En dat is zeker niet de minste. Het is een hike waar je op een normaal tempo ongeveer acht tot tien uur over doet.
Eten
De Chileense keuken bestaat uit een mix van traditionele Chileense gerechten en Spaanse invloeden. De gerechten hier worden gemaakt met veel verse ingrediënten. Denk hierbij aan fruit, groente, vlees en kaas. Door Chili’s ligging aan de zee is vooral de vis hier heerlijk. Uit eten gaan in Chili is zeer betaalbaar. Een goede tip is om eten te zoeken op lokale markten. Bij eetkramen hier vind je maaltijden voor heel weinig geld.
Zin in goede Chileense vis? Ga dan langs bij El Ricón del Mate. Dit eco-restaurant midden in Chaitén serveert heerlijke sushi. Aan de buitenkant oogt dit restaurant misschien niet als veel, maar aan de binnenkant is de koepelvormige tent comfortabel ingericht. De houten stoelen, tafels en zelfs bar maken dit restaurant tot een zeer fijne plek om tot rust te komen. En wil je niet tot rust komen, dan kan je je overtollige energie nog kwijt op de grote trampoline buiten.
Vervoer
Er zijn verschillende vliegvelden in de buurt van Chaitén, zoals het Santa Bárbara vliegveld dat tien kilometer van het centrum verwijderd is. Vanuit Puerto Montt is het mogelijk om een negen uur durende boottocht te nemen naar de haven van Chaitén. Vanuit Puerto Montt is het mogelijk om de bus te pakken. Ook deze tocht duurt negen uur.
In Chaitén zelf is het handig om een auto te hebben om op de meest bezienswaardige plekken te komen. Zeker wanneer je van plan bent om vanuit Chaitén verder de Carretera Austral te volgen, is het een goed idee om een auto te huren.
Goed om te weten
Beste reistijd: Januari t/m maart
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Chileense peso
Kraanwater: Niet drinkbaar
Taal: Spaans
Chaitén

© Dudarev Mikhail / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.