3 op Reis

Bocas del Toro

Bocas del Toro is een eilandengroep aan de noordwestelijke kust van Panama. Omdat de regio nog niet ontdekt is door het massatoerisme, heeft het nog veel van zijn eigen charme weten te behouden. Duikers en natuurliefhebbers kunnen hun geluk hier zeker op. De kleurrijke stad wordt gekenmerkt door idyllische houten huizen die gebouwd zijn door de United Fruit Company aan het begin van de twintigste eeuw. Typisch aan Bocas is de ontspannen sfeer van de Cariben. 
De hoofdstad ligt op het hoofdeiland Isla Colón, het grootste en meest ontwikkelde eiland van de Bocas del Toro-archipel. Hoewel het eiland op slechts twintig minuten varen van Isla Colón ligt, zijn beide eilanden een wereld van verschil. Isla Bastimentos is wat minder ontwikkeld. Het is een autoloos eiland waar voornamelijk indianen van de Ngobe-Bugle-stam wonen en Afro-Antillianen wiens voorouders begin negentiende eeuw als slaven naar het gebied zijn gebracht.
Het San San Pond Sak Wetland staat sinds 1993 op de lijst van Wetlands of International Importance van de Verenigde Naties en is dus een beschermd gebied. Het gebied wordt beheerd door de AAMVECONA, een NGO die zorgt voor het behoud van het natuurgebied en probeert de met uitsterven bedreigde schildpadden en zeekoeën een beter leefklimaat te geven. Naast schildpadden en zeekoeën vind je hier luiaarden, apen, kaaimannen, leguanen, gifkikkers en meer dan zestig verschillende soorten vogels. Het entreegeld gaat naar de AAMVECONA en op deze manier draag je dus direct bij aan het behoud van het natuurgebied.
Eten
Op Isla Colón starten de locals hun dag met een ontbijt bij Posada Los Delfines. Een andere mogelijkheid om een lekker ontbijt te scoren is de bakkerij Panadería Europeo. De middaghap wordt gegeten bij Café D’Artiste, El Chitré of Lilli’s Café. Wie vers, lekker en spannend op zijn bordje wil, moet zeker aanschuiven bij El Pecado of het Mediterraanse La Casbash.
Wie met zijn voeten in het zand van Isla Bastimentos staat, klopt die even af en loopt vervolgens binnen bij Roots, The Rooster en Restaurante Coral Cay. Alledrie even verrukkelijk, vers en spotgoedkoop. Wil je vis die je overdag onderwater bent tegengekomen, dan pak je de watertaxi, stap je uit op het nabij gelegen Isla Carenero en schuif je aan bij Restaurante Las Tortugas.
De eilandbewoners van Bocas del Toro zijn echte feestvierders en drankliefhebbers. Voornamelijk de cocktail is hier een zeer geliefd drankje. Isla Colón is het mekka van de cocktails. Het stappenplan op Isla Colón gaat als volgt: je begint bij La Iguana, vervolgens stap je binnen in de bar van Mondo Taitu. Daarna rust je met livemuziek uit bij El Encanto om vervolgens compleet los te gaan bij Barco Hundido. Isla Bastimentos heeft een iets minder ontwikkeld uitgaansgebied. Toch kan je ook hier de lekkere Caribische feestsfeer proeven en dat doe je bij La Feria of de Red Frog Beach Club.
Vervoer
Om het paradijselijke Bocas del Toro te bereiken, vlieg je eerst vanaf Amsterdam naar Panama-Stad. Vanaf hier is het nog een uur doorvliegen naar Bocas del Toro. Deze tocht duurt ongeveer veertig minuten. Wil je een avontuurlijkere tocht, dan pak je de bus of de watertaxi.
Bocas del Toro is een prima plek om de rest van de eilandengroep te verkennen. Het is hier normaler om de boot te pakken dan de auto of de fiets. 
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m maart
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Balboa
Taal: Spaans
bocas-del-toro.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.