3 op Reis

Binnenland-Armenië

Armenië heeft geweldig natuur. Heuvels, bergen en meren. Een uurtje vanaf de hoofdstad ligt een enorm zoetwatermeer. Het grootste van de Caucasus: Lake Sevan. Ligt op 1900 meter hoogte. Op een heuvel naast het meer vind je een oud klooster. Dit Sevanavank Monastery lag vroeger op een eilandje ín het meer. Maar nu niet meer. Door drooglegging voor irrigatie. Best bizar.
En ook aan cultuur in Armenië geen gebrek. Rij je verder richting het zuiden? Stop dan bij het bijzondere Noratus Cemetery. Vet indrukwekkend. Het bestaat al sinds de middeleeuwen. En veel verhalen gaan rond over deze plek. Zo zou een monnik zich hier leven hebben laten begraven. Om te bewijzen dat je niet bang hoeft te zijn voor de dood. De Armeniërs lopen vrolijk over het kerkhof. Maar het blijft toch best creepy.
In de rest van het land zijn nog veel meer kerken, kloosters en kathedralen. Maar iets wat je echt niet wil missen zijn de kloosters bij Tatev . Dit is het oudste en beroemdste kloostercomplex van het land. Vroeger alleen bereikbaar via kleine weggetjes. Maar sinds 2010 kom je er met de langste kabelbaar ter wereld: The Wings of Tatev. Top ervaring!
Fan van Armenië geworden? En lijkt het je fantastisch om hier vrijwilligerswerk te doen? Kijk dan bij Armenia Volunteer . Heb jij zelf Armeense voorouders? En voel je je verbonden met het land en zijn geschiedenis? Werk dan mee met het inspirerende Birth Right Armenia project.
Eten
In Armenië zijn ze heel goed in het brouwen van drank. Veel families stoken zelf hun eigen alcoholische drankjes. Bijvoorbeeld van moerbeien. Erg sterk maar wel zacht van smaak. Zeker proeven dus! Verder is de nationale sterkedrank de Ararat Cognac. Vernoemd naar de Bijbelse berg. Maar ze zijn ook niet vies van een glas wodka. Een goede sterke bak koffie. Of een biertje op z’n tijd. Breid je bierkennis uit. En proef Kilikia, Kotayk en Erebuni. Dit zijn de populairste bieren daar.
Ben je in de buurt van het Lake Serevan? En wil je een avondje lekker barhangen? Ga dan naar Rudder Pub Dilijan . Een andere leuke plek is het Cave Café. Zo’n 4 kilometer vanaf Norovank ligt dit ongebruikelijke café. Aan de zijkant van de rots hangt een bordje. Dat leidt naar het verborgen grot café.
Vervoer
In Armenië is het openbaar vervoer niet echt perfect geregeld. Er rijdt nog maar één trein in het noorden. Dus beter huur je zelf een auto. En cross je door het binnenland. Of ga liften! De Armeniërs zijn super gastvrij en vriendelijk. En vinden het helemaal niet gek. Als je langs de weg loopt en je duim opsteekt. Wel is het normaal dat je een kleine bijdrage geeft. 500 Dram (ongeveer een euro) per 50 kilometer is dan gebruikelijk.
Goed om te weten
Beste reistijd: Juli, Augustus, September
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Armeense Dram
Taal: Armeens
Binnenland Armenenie

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.