3 op Reis

Bethlehem & Hebron

Door Israël reizen? Dat is vrij soepel. Althans, als toerist; níet als inwoner. Zo kun je als Palestijn niet zomaar naar een Israëlisch gebied reizen. Hetzelfde geldt voor Israëliërs. Die kunnen niet vanzelfsprekend naar Palestijns gebied reizen. Al meer dan 100 jaar bestaan er spanningen tussen Palestijnen en Joden, waarbij beide groepen vechten om hun Heilige Thuisland. Gelukkig kun je als toerist gewoon van Palestijns naar Israëlisch gebied reizen en andersom. Wel moet je hiervoor door een zwaarbewaakte grensovergang.
Delen van de Westbank oftewel de Westelijke Jordaanoever zijn omgeven door een gigantische betonnen muur, zoals bij Bethlehem. Een aanrader in deze stad is The Walled Off hotel. Het hotel adverteert met het slechtste uitzicht ter wereld. Waarom er dan toch slapen? Het gehele hotel is eigenlijk een kunstwerk van Banksy. Voor degenen die hem niet kennen: de naam Banksy is een pseudoniem voor een Britse kunstenaar, die bekend staat om zijn graffitikunsten met een politiek en humoristisch randje. Voor degenen die Banksy wel kennen: bij The Walled Off hotel ga je zijn stijl sowieso herkennen! Het hotel zit bomvol satire. Volgens inwoners van Bethlehem legt het hotel de situatie in Israël beter uit dan een gemiddelde local ooit zou kunnen. In alle hoeken en gaten van het hotel valt er wel íets te spotten en alles zet je aan het denken. Leuk detail: als gast mag je zelf de kunstenaar uithangen. Bij de hotelshop Wall Mart mag je als gast (en als niet-gast) namelijk zelf graffiti spuiten.
Een half uurtje rijden van Bethlehem ligt de Mahkroor vallei: perfect voor mooie wandelingen. De Abraham wandelroute is zeker de moeite waard. Dit pad loopt van noord naar zuid en gaat dwars door alle fysieke grenzen heen. Vanwaar de naam Abraham? De route is geïnspireerd op de reis die Abraham 4000 jaar geleden maakte. Goed om te weten: bij deze wandelroute heb je geen begeleiding nodig! 
Als je geïnteresseerd bent in de ingewikkelde, politieke situatie in Israël en er meer over wil weten, kan een bezoek aan Hebron niet missen tijdens je reis. Deze stad is deels Palestijns en deels Israëlisch. De politieke situatie valt niet in een paar zinnen samen te vatten. Daarom bestaat er een Dual Narrative Tour, georganiseerd door Abraham Tours. Bij deze tour krijg je twee aparte rondleidingen in de afgeschermde gebieden. Verder is de Ibrahimi-moskee een aanrader om te bezoeken. Deze moskee staat symbool voor de verdeeldheid in Hebron. Hier komen twee geloven samen onder één dak, maar wel strikt gescheiden van elkaar! 
Eten
In Bethlehem en Hebron ga je vooral gerechten met mediterrane invloeden tegenkomen, waar vlees, vis en verse groenten de boventoon voeren. Zowel de moslims als de joden eten geen varkensvlees. Dit kom je dan ook bijna nooit tegen op menukaarten. Ook zijn er volledige koosjere restaurants te vinden.
Vervoer
Om in Bethlehem te te komen, moet je naar Tel Aviv vliegen. Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Tel Aviv heb je al vanaf 175 euro. Vanuit Tel Aviv kun je een bus nemen om in Bethlehem te komen. Voor zo'n busticket ben je 10 à 15 euro kwijt. Hiermee ben je ongeveer 3 uur onderweg. Ook rijden er treinen tussen Tel Aviv en Bethlehem. Hou er rekening mee dat je onderweg een bewaakte grensbewaking moet passeren. Hebron ligt op ongeveer een uurtje rijden van Bethlehem.
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart t/m mei, oktober
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Sjekel
Taal: Hebreeuws, Arabisch
Hebron

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.