Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Bam

Het is misschien niet het eerste vakantieland waar je aan denkt, maar Iran is een mooi land om te bezoeken. Ga alleen niet oostelijker dan Bam. Dichtbij de grens met Pakistan wordt het te gevaarlijk voor toeristen. Houd sowieso altijd het Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. Maar als je weet waar je moet zijn, kijk je je ogen uit.
Bijvoorbeeld dus de stad Bam. Hier staat een meer dan tweeduizend jaar oude citadel. Een aardbeving in 2003 verwoestte een groot deel van de citadel. En 30.000 mensenlevens… Inmiddels is de citadel van Bam bijna in z'n geheel gerestaureerd. Ook berg Hezar is een bezoek (of een klimtocht) waard. 
Eten
Kijk eens even wat er in je soep drijft. Een schapenkop. En ogen. Een tong. Zelfs hersenen! Ja ja, Kale Pache is in Iran een goed begin van de dag. Maar minder extreem eten is er ook genoeg. Zoals een broodje ei.
Er is niet veel horeca in Bam, maar je kan lekker Iraans eten bij Ghal e Shadi. 
Twee stuks fruit per dag? In Iran lukt dat makkelijk. Fruit wordt er veel en graag gegeten. Maar denk erom: als het met water gewassen is, kan je ziek worden. Fruit schillen kan helpen. Iraans water wordt als schoon gezien, maar neem het zekere voor het onzekere en drink uit een fles.  
Vervoer
Vanaf Amsterdam vlieg je in ongeveer 13 uur naar Teheran. Daarna is het het handigst om een taxi te pakken. Spreek de prijs van tevoren af. Veel taxi’s rijden rond zonder taxibordje, dus regel het voor de zekerheid via een taxicentrale. Zo weet je dat je altijd goed zit. Voor langere afstanden pak je de trein of bus. Eens per week kan je met de trein van Teheran naar Istanbul! Of blijf binnen Iran en reis net als Floortje van Kerman naar Shiraz.
Goed om te weten
Beste reistijd: April, mei, september & oktober
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Iraanse Rial
Taal: Perzisch
bam.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.