3 op Reis

Bajkonoer

Bajkonoer is een stad in Kazachstan die gehuurd wordt door Rusland. De stad is bekend vanwege ’s werelds grootste en oudste lanceerbasis. Vanaf hier beginnen de Russische ruimteschepen aan hun reizen.
Deze stad kom je niet zomaar in. Je moet toestemming hebben van de Russische overheid en om Kazachstan te betreden heb je ook een visum nodig van dat land. Een behoorlijke onderneming dus om hier te komen. Het ruimtevaart-stadje heeft overigens dezelfde naam als een mijnstadje dat een aantal honderd kilometers verderop ligt. Dit is express zo gedaan om verwarring te zaaien bij de tegenstanders van de Sovjet-Unie.
Bajkonoer bestaat enkel vanwege het Bajkonoer Kosmodroom dat hedendaags nog steeds in gebruik is door de Russische overheid. En dat terwijl ook de allereerste bemande ruimtevlucht hier in 1961 vertrok. Een echte vakantiebestemming is Bajkonoer niet te noemen maar als je in de buurt bent is het zeker het proberen waard! Kijk dan zeker even in het museum en in de memoriable huizen van Korolev en Gagarin.
Eten
In Bajkonoer geldt een avondverbod. Dat betekent dat je in de avond je hotel niet uit mag. De meeste mensen eten daarom in hun hotel. Wie geen zin in dit kluizenaarsbestaan heeft, kan gelukkig ook terecht in de restaurants: Okhotnichny Domik en Palermo. Let wel even op de tijd, als je niet voor de avondklok terug bent zwaait er wat.
Vanwege het avondverbod in Bajkonoer ben je helaas verplicht om de nachtelijke uurtjes binnen door te brengen. Gelukkig zijn er mogelijkheden genoeg om je ook achter gesloten deuren te vermaken. Onder het genot van een overheerlijke traditionele Vodka bijvoorbeeld.
Vervoer
Baikonur ligt in niemandsland. Vanaf het Aralmeer is het 200km rijden naar deze spacetown. De auto is overigens ook het enige vervoersmiddel die je hierheen kan brengen. 
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m oktober
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Tenge
Taal: Kazachs & Russisch
P1010610.JPG_707026232.JPG

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.