3 op Reis

Atlantic Road

Noorwegen ontdekken per motor doe je het best langs de Atlantic Road. Begin je reis in Ålesund aan de kust en reis daarna door met de ferry naar het nog noordelijker gelegen Molden. Vanaf daar is het nog maar een klein stukje naar Averoya, dat het begin van de Atlantic Road markeert. Volg de acht kilometer lange Atlantic Road die verschillende Noorse eilanden overbrugt en uiteindelijk kom je uit bij de Jostedalsbreen gletsjer. Een garantie voor een geweldig avontuur.
Kamperen aan een Noors meer bij Molden in de vrije natuur is een geweldige ervaring. In Noorwegen geldt het allemansrecht. Dat betekent dat kamperen overal mag en bovendien is het gratis. De Atlantic Road staat bekend om zijn kenmerkende bruggen en zijn prachtige uitzichten. Als laatste bestemming bezoek je de Jostedalsbreen, een gletsjer die uit meer dan 487 vierkante kilometer ijs bestaat en daarmee de grootste gletsjer van Noord-Europa is.
Eten
Omdat de weg en de omliggende steden en dorpen aan de westkust van Noorwegen liggen, staat er vooral vis op het menu. In Bud vind je restaurant Bryggjen, waar je ook kan overnachten. In het nabijgelegen plaatsje Molden kan je terecht bij de populaire lunchzaak Rød, waar zowel reizigers als locals komen. In het op zeven eilanden gebouwde Ålesund zijn Hummer og Kanari en XL Diner de aanraders.
Het nachtleven komt door de hoge belastingen op alcohol in cafés en restaurants pas laat op gang. Het drinken beperkt zich dan ook vaak tot een kopje koffie of een cola met als extra dan wel een prachtig uitzicht. Kafe Balkongen in Ålesund is een aanrader. Het café serveert sandwiches, lunch en diner en heeft een uitgebreide keuze aan koffie en gebak.
Vervoer
Er rijden bijna geen bussen of treinen langs de dunbevolkte Noorse kustlijn. Wel zijn er verschillende goedkope ferries met flexibele vertrektijden die je overal naartoe kunnen brengen. Ook kan je een auto huren om de Atlantic Road mee te bedwingen, wat je flexibeler maakt. Even ten zuiden van Ålesund vind je het bedrijf Fjord Helicopter, waarvandaan ook de rondvlucht of luchttaxi vertrekt.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Noorse Kroon
Taal: Noors
atlantic-road.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.