Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Bunny chow: de Zuid-Afrikaanse comfort snack

28-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
554 keer bekeken
  •  
shutterstock_162432668
Bunny chow . Klinkt zielig, maar het heeft gelukkig niks met konijnen te maken. Wat het dan wel is? Een traditioneel Zuid-Afrikaans recept dat vele monden laat kwijlen.

Comfort snack
De Zuid-Afrikaanse keuken wordt gedomineerd door vlees, maar de comfort snack bunny chow is vegetarisch van origine. In de volksmond wordt het ook wel beans bunny genoemd. Dit fastfoodgerecht bestaat uit een uitgehold stuk brood dat wordt opgevuld met een groentecurry. Oorspronkelijk komt het uit de gemeenschap Durban, waar een van de grootste Indiase populaties buiten India woont.
shutterstock_436306615
De geboorte
Hoe het idee van het gevulde brood precies is ontstaan, dat is niet helemaal duidelijk. Zo gaat het gerucht dat bunny chow op de Royal Durban Golf Course is ontstaan. De Indiase caddies van deze golfbaan haalden in hun pauzes curry in de binnenstad. Ze vervoerden de curry in uitgeholde stukken brood, omdat er een gebrek aan wegwerpbakjes was. Een ander verhaal brengt ons naar de suikerrietplantages van Kwazulu-Natal, waar Indiase arbeiders hun currylunch in uitgeholde stukken brood transporteerden. En zo bestaan er nog wel meer verhalen. Maar wat nou het echte verhaal is, is onduidelijk.

shutterstock_378303784
Eetbaar bord
Een brood uithollen en daar voedsel in stoppen. Waarom hadden we dat niet eerder bedacht in ons land? Je kan het brood zien als een vervanging voor een bord of kom. Ook voorkom je het probleem dat je broodje overstroomt, wanneer je een hap erin zet. Daarnaast is de snack makkelijk om voor meerdere mensen te maken. En niet onbelangrijk: bunny chow is een (kleine) stap in de strijd tegen broodverspilling. Tenzij je al geen broodeter was...
Nog meer streetfood snacks op je beeldscherm? Bekijk deze Japanse octopuspoffertjes dan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.