Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Dit subtropische Japanse eiland is één groot sprookjesland

07-06-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1151 keer bekeken
  •  
Door since1827_thumb

© Foto: since1827 / Shutterstock.com

Mystieke oerbossen van het kaliber ‘King Kong Island’ bestaan. En wel op het Yakushima-eiland in het zuiden van Japan. Als je graag de natuur opzoekt, dan zou dit zomaar je nieuwe favoriete thuishaven kunnen worden.
Tijdloos eiland
Yakushima is een subtropisch groen paradijs in het zuiden van Japan . Het bijna perfect ronde eiland is een wereld van verschil in vergelijking met Japanse wolkenkrabbervarianten zoals Tokyo . Waar de tijd in de metropool voorbij raast, lijkt ‘t op Yakushima zelfs te ontbreken. Japanse zakenmannen ontvluchten dan ook de drukke steden om vervolgens omarmd te worden door de groene rust op Yakushima Island.
Door bbargueiras

© Foto: bbargueiras / Shutterstock.com

Cederparadijs
Gelijk hebben ze. Want als het eiland over een CV zou beschikken, zou je daar als natuurliefhebber een gat van in de lucht springen. Het eiland barst van de dichtbegroeide cederbossen met zowel kleine als grote watervallen die langs dekens van mos stromen. De cederbomen noemt men in Japan yakusugi . Sommige zijn meer dan duizend jaar oud. En de oudste van de cederfamilie schijnt zelfs meer dan tweeduizend verjaardagen te kennen.
Door zzz555zzz

© Foto: zzz555zzz / Shutterstock.com

Subtropisch
In Yakushima heerst een intens vochtig klimaat. Sterker nog: een vochtiger klimaat ga je nergens anders in Japan vinden. Niet voor niks zeggen locals dat ’t hier 35 dagen per maand regent. Je moet dus vooral niet van suiker zijn als je Yakushima wilt betreden. Maar een beetje natuurliefhebber is natuurlijk opgewassen tegen de tropische buien van het eiland. En vergeet niet dat Yakushima niet hetzelfde eiland zou zijn zonder dit vochtige klimaat. De sprookjesachtige, mystieke sfeer heeft het eiland te danken aan de talloze plensbuien.
Door Xiao Qi

© Foto: Xiao Qi / Shutterstock.com

Onbedorven bos
Het klimaat transformeert Yakushima als het ware tot speeltuin voor hikers. Steile bergen met ongerepte bossen vol losgeslagen boomwortels zijn op het eiland de baas. Maar de wandelpaden zijn geschikt voor alle niveaus, wat het een ideale plek maakt om met kinderen te wandelen. Soms loop je hier zelfs onder boomwortels door. Maar als je indruk wilt maken, kan je ook een limbodans inzetten. Hoeft niet, maar we raden het wel aan.
Door Gary Saisangkagomon

© Foto: Gary Saisangkagomon / Shutterstock.com

Wildlife
Het eiland wordt voornamelijk bewoond door makaken en herten, die niet bang zijn om zich te laten zien. Ze verstoppen zich minder snel dan hun soortgenoten op de grotere buureilanden. In de zomermaanden kan je getuige zijn van schildpadden die de kusten betreden om eieren te leggen. En als je dan toch bij die kust bent beland, zullen de thermale baden ook je aandacht trekken. In Japan noemt men deze ook wel onsens . De kusten van Yakushima staat vooral bekend om de Hirauchi Kaichu Onsen. Dit natuurlijke bad vult zich tweemaal per dag met water uit de oceaan, tijdens vloed. Jezelf onderdompelen in de onsen? Houd er rekening mee dat dat slechts tweemaal per dag mogelijk is, tijdens eb.
Sprookjesland
Yakushima wordt vooral gewaardeerd om zijn dichtbegroeide bos van cederbomen: de Shiratani Unsuikyo Gorge. Uit dit mossige wonderland haalde de Japanner Hayao Miyazaki inspiratie voor de animatie-producties van Studio Ghibli, bekend van de film Spirited Away. De Shiratani-kloof leent zich goed voor lange avontuurlijke hikes, waarbij je onderweg kosteloos kan slapen in hutten. Maar neem wel je eigen slaapzak en voedsel mee.
Door since1827_thumb

© Foto: since1827 / Shutterstock.com

Watervallen
Een ietwat makkelijkere hikeroute loopt door Yakusugi Land, een gebied dat ook wordt gedomineerd door oude cederbomen. Verder kent het eiland een paar toffe watervallen, die er in combinatie met het omliggende groen schitterend bij liggen. Voorbeelden zijn de Senpiro-no-taki-waterval en Toroki-waterval. De Oko-no-taki waterval van bijna negentig meter hoog is sowieso de moeite waard.
aido

© Foto: aido / Shutterstock.com

Beschermd
Opvallend aan het eiland is het gebrek aan commercialisatie en daardoor ook het minimumaantal reizigers. De restaurants, winkels en hotels op het eiland worden voornamelijk door dezelfde families gerund. Om maar de kleinschaligheid van de dorpen aan te geven… De onbedorven landschappen van het eiland blijven dan ook goed behouden. Maar UNESCO speelt daar ook zeker een rol in. In 1993 veroverde Yakushima namelijk een plek op de Werelderfgoedlijst. Sindsdien worden er allerlei stappen gezet om de impact van (het kleine aantal) reizigers zoveel mogelijk te verkleinen.
Door Miala

© Foto: Miala / Shutterstock.com

Ja, ik wil?
Het eiland is te bereiken via twee kleine havensteden: Miyanoura en Anbo. Deze steden zijn dagelijks met een ferry te bereiken vanaf de stad Kagoshima. Zorg wel dat je genoeg contant geld op zak hebt, want pinautomaten ga je hier amper tegenkomen. Bovendien kan je op het eiland zelden betalen met een bankpas. Eenmaal aangekomen, raden we aan om een auto te huren. Er rijden ook bussen, maar die bereiken niet alle plekken op het eiland. Met de auto ben je veel flexibeler om de dramatische kustlijn met z’n stranden en warmwaterbronnen te verkennen. 
Door Nyoman ady sanjaya

© Foto: Nyoman ady sanjaya / Shutterstock.com

Yakushima te ver? Verken dan de Engelse variant Puzzlewood.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.