Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Beren, herten en coyotes dwalen onverstoord door verlaten Yosemite

25-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
857 keer bekeken
  •  
Yosemite2

© kylepostphotography / Shutterstock.com

Dat quarantainemaatregelen een positief effect hebben op wildleven over de hele wereld is zonneklaar. Dieren verschijnen op plekken waar ze voorheen van de aardbodem verdwenen leken. Zo ook in Yosemite National Park, waar coyotes en beren zijn gespot op verlaten wegen en parkeerplaatsen. 
In Californië in de Verenigde Staten vind je het nationale park der nationale parken: Yosemite. Granieten bergwanden hoger dan de Empire State Building, bulderende watervallen en eeuwenoude sequoia-bomen; het park heeft iets theatraals. 
Yosemite3

© Stephen Moehle / Shutterstock.com

Niet verbazingwekkend dat dit dramatische landschap jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Maar wegens quarantainemaatregelen is Yosemite sinds 20 maart gesloten. En wat blijkt? Terrein verloren aan de door mensen aangelegde infrastructuur wordt teruggewonnen door wilde dieren.
Yosemite

© MODpix / Shutterstock.com

Als de kat van huis is...
De meeste bezoekers reizen per auto naar Yosemite. Wees daarom niet verrast als je in het hoogseizoen in de file komt te staan of moeite hebt met het vinden van een plek op de overvolle parkeerplaatsen. Maar momenteel zijn dergelijke taferelen enkel een vage herinnering. En de rust in het park wordt dankbaar benut. Herten, lynxen en zwarte beren zwerven rond verlaten gebouwen en over lege wegen. Een coyote werd al luierend gespot op een uitgestorven parkeerplaats.
Volgens de enkele achtergebleven parkwachters zijn het aantal signaleringen van dieren buitengewoon toegenomen. Niet omdat deze dieren er daarvoor niet waren, maar omdat ze nu uit de schaduw tevoorschijn komen en zich durven te vertonen op plekken waar het normaal gesproken wemelt van bezoekers.
Yosemite3

© Dim4ik89 / Shutterstock.com

Een bijzonder schouwspel. Maar helaas van korte duur, gezien het park langzaam plannen maakt voor de heropening. Nieuwe regels moeten ervoor gaan zorgen dat mensen het park weer veilig en hygiënisch kunnen bezoeken. Extra maatregelen die maken dat dieren even vrij kunnen blijven ronddwalen lijken daarentegen moeilijker te realiseren. 
Ook in Florida gaat het goed met wilde dieren: bedreigde zeeschildpadden nemen toe dankzij quarantainemaatregelen.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.