Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Wat een simpele aanpassing op Wikipedia voor toerisme betekent

23-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
wikipedia toerisme

© pixinoo / Shutterstock.com

85.000 euro per jaar. Dat kunnen enkele wijzingen aan een Wikipediapagina voor een kleine stad opleveren, blijkt uit een experiment van economen in Turijn en Mannheim. Kan het oppoetsen van Wikipediapagina's lokaal toerisme een boost geven?
Oplapbeurt
Glanzende reismagazines en populaire reisblogs vegen de vloer wel aan met het stoffige Wikipedia, zou je denken. Toch moeten we de online encyclopedie niet onderschatten, zeggen economen aan het Collegio Carlo Alberto in Turijn en het Leibniz Centrum voor Europees Economisch Onderzoek in Mannheim. Zij voerden een experiment uit waaruit blijkt dat een van de meest efficiënte manieren voor de groei van toerisme heel simpel kan zijn: gewoon de Wikipediapagina van een bepaalde stad opfrissen. Een paar alinea’s hier, een fotootje daar en misschien nog een kopje hier. Door een pagina aan te vullen met informatie zou het aantal boekingen bij accommodaties stijgen en het toerisme-laatje meer gevuld worden met geld.
Experiment
In het experiment selecteerden de onderzoekers een aantal willekeurige steden in Spanje. De Wikipediapagina’s van deze bestemmingen kregen een make-over, waaronder extra alinea’s en meer foto’s van hoge kwaliteit. Soms ging het enkel om het vertalen van Spaanse pagina’s naar het Frans, Duits, Italiaans of Nederlands. Een kleine moeite met een gigantische impact, want het aantal bezoekers in deze steden steeg in het hoogseizoen met zo’n 9%. Voor kleine steden waren een paar lappen tekst zelfs gemiddeld 85.000 euro per jaar aan extra inkomsten waard. Bij steden met karige Wikipediapagina’s was het effect zelfs stukken groter. Niet te onderschatten dus.
laptop typen

© Krakenimages.com / Shutterstock.com

Lokaal toerisme
Als het experiment dit effect al heeft bij enkele Spaanse bestemmingen, wat zou er dan gebeuren wanneer het breder wordt getrokken? Wat als we Wikipedia inzetten om lokaal toerisme wereldwijd een boost te geven? Wie weet kunnen we de vrije encyclopedie inzetten om de grote druk die op platgelopen bestemmingen ligt, te verzachten. Heel lastig is het in ieder geval niet, gezien iedere internetgebruiker de simpele aanpassingen zelf kan uitvoeren.
In dit onderzoek ben je ook vast geïnteresseerd: waar zijn we op reis het bangst voor?

Meer over:

onderzoek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.