Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Weekend in Gelderland: de beste wandelbossen (en koffiestops!)

21-11-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
416 keer bekeken
  •  
Gelderland Veluwe varken Door SanderMeertinsPhotography

© SanderMeertinsPhotography / Shutterstock.com

Gelderland heeft de titel van ‘mooie provincie’ al dubbel en dwars verdiend met de Veluwe; misschien wel het bekendste en mooiste natuurgebied van Nederland. Maar Gelderland heeft meer te bieden dan herten en heidevelden.

De Veluwe

De Veluwe helemaal overslaan gaat uiteraard niet als je een artikel over Gelderland schrijft. Maar aangezien de Veluwe ongeveer 1000 vierkante kilometer beslaat, heeft iedereen wel een andere favoriete plek. Tom (@tomdesoet) houdt van het gebied bij Nieuw-Milligen, An houdt van de Zilvensche Heide en Laura (@tekstenwereld) tipt Planken Wambuis. 

Op de Veluwe kan je op zoek gaan naar the big five. De Nederlandse big five, dat wel. Als je (veel) geluk hebt kan jij een wild zwijn, Schotse hooglander, edelhert, ree en vos van je bingokaart afstrepen. Dit kan tegenwoordig ook tijdens een tour van Staatsbosbeheer op een elektrische step. @waarismarleen is het liefst op de Hoge Veluwe aan het wandelen en fietsen:

Gelderland Veluwe @waarismarleen 2

© @waarismarleen

Gelderland Veluwe @waarismarleen

Het Kröller-Müller Museum, Jachthuis Sint Hubertus en Paleis het Loo; ook los van flora en fauna is er in de Veluwe van alles te doen en te zien. Wij tippen Radio Kootwijk. 

Het voormalige zenderpark ziet er indrukwekkend uit in zijn art deco-stijl en is ook een bijzondere locatie voor muzikale evenementen. Rondom het gebouw vind je de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa, aldus het Staatsbosbeheer.
Sonsbeekpark in Arnhem

Als je in Arnhem bent – wat al een lust voor het oog is op zich – moet je ook langs Park Sonsbeek gaan, zegt Yvonne. Het park telt 67 hectare aan groen en er is elke weekend wel wat te beleven. En dit is nog maar één van de 23 parken in Arnhem. Bovendien is deze stad een fijne toegangspoort tot die bovengenoemde Veluwe.

Gelderland Park Sonsbeek Door photosis

© Photosis / Shutterstock.com

Aortjes huus in Hulshorst

Wie door de bossen van Nunspeet struint kan zomaar tegen een knus Hans-en-Grietje-huisje aan lopen. Dit is het Aortjes huus; een tip van Lilian. Dit antieke arbeidershuisje is nog geheel in oude staat ingericht.

Je moet even je best doen om het te vinden, maar de wandeling zal niet vervelen. Op oneven zondagmiddagen kan je er naar binnen om een kop koffie te drinken en om te leren over het leven van Aartje, die hier honderd jaar geleden woonde. In de winter brandt er vuur. Een fijne plek om tegen te komen als je staat kou te kleumen in het bos.  

Nijmegen

Liza ontspant op het zandstrand aan de Waal. Ze noemt Nijmegen dan ook haar mooiste stad. (En volgens @kikiclarageurts op Instagram moet je eten bij Wereldkoks als je daar bent.)

Liza Wolfs Nijmegen

© Foto: Liza Wolfs

Renkumse Beekdal

Eugenie is gek op het Renkumse Beekdal. "Een prachtige plek om bij weg te dromen. Je kan er uren wandelen door gevarieerd gebied. Bos, moeras, heide, beken en sprengen in een heuvelachtig landschap. Het verveelt nooit. Altijd wanneer we van vakantie terug komen, zien en waarderen we deze prachtige natuur hier nog meer."

Eugenie Hutten-Donkers in Renkumse Beekdal
De N70-route

@milouvdbemd: “De N70-wandelroute in en rondom Nijmegen is fantastisch. Prachtige natuur met bos, bloemen, koeien en heuvels.”

Millingerwaard

In alle rust struinen langs duinen, ooibossen, moerassen en plassen – tenminste als je onderweg niet struikelt over de bevers, Gallowayrunderen en Koninkpaarden. Natuurgebied Millingerwaard is een tip van @josdelight.

Gelderland Millingerwaard Door Bjoern Bernhard

© Bjoern Bernhard / Shutterstock.com

En als je dan toch in de buurt bent, móet je even langs de Millinger Theetuin, vindt @purdytb. Wij zijn het daar volledig mee eens. De Moorse theetuin met idem theehuis laat je even ontsnappen aan de Hollandse polders.
Camping de Lievelinge

@loessstilburg tipt Camping de Lievelinge bij Vuren. Dit is ook een redactiefavoriet, aangezien sommige redacteuren hier wel eens hebben overnacht. Het beboste gebied staat vol met tipi’s, een schoolbus, een zweefmolen, een Engelse dubbeldekker, een nomadentent, pipowagens en kampvuren. Een bonte bedoeling waardoor je er een kampeerervaring met een kunstzinnig randje aan over houdt. Pas op hoor, het wordt je Lievelingscamping ;)

Slot Loevestein

Yep, deze plek is ietwat toeristisch. Maar als je dan toch in Gelderland bent, is het misschien eens de moeite waard om ’s Nederlands bekendste kasteel van dichtbij te bekijken. Dat vindt @kayleetoebak in ieder geval.

Gelderland Slot Loevestein Door R.A.R. de Bruijn Holding BV

© R.A.R. de Bruijn Holding BV / Shutterstock.com

Kasteel Doornenburg

Nog een sprookjesachtig tafereel vind je bij Doornenburg. Torentjes, een landgoed en een slotgracht: precies zoals je je een kasteel voorstelt. En het is er rustiger dan bij Slot Loevestein. Een goede tip dus van @detebe.

Gelderland Kasteel Doornenburg Door Lev Levin

© Lev Levin / Shutterstock.com

Kasteel Hackfort

Drie keer scheepsrecht. Het minst beroemde kasteel van deze opsomming is Hackfort, maar misschien is het daarom juist wel de leukste plek. Het landgoed huist naast het kasteel een watermolen, boerderijen, boomgaarden, graanakkers en weilanden. Je kan zelfs slapen in het kasteel. Check wel even of er geen erwt onder je kussen ligt.

Gelderland Door Marc Venema

Nog lang niet klaar met Nederland zeker? Gelukkig vind je hier alle tips voor een weekend Overijssel.

Benieuwd naar wat we over jouw provincie/stad zeggen? Bekijk hier alle tips bij de provincies.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.