Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Vakantiedagen over? Je doet er goed aan ze toch op te nemen

27-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
Vakantiedagen1

© New Africa / Shutterstock.com

Met de wintertijd kwamen ook de restricties. Oftewel: de reisadviezen kleurden net zo oranje als de bomen. Vakantiedagen over? Dan heb je die waarschijnlijk allang samen met je zomerkleding op zolder gezet. Maar is dat wel zo verstandig? Het blijkt van niet.
Het lijkt een inkoppertje. Waarom zou je je kostbare vakantiedagen opnemen als je bijna nergens heen kan reizen? Logischerwijs lijkt een tweede lockdown een mooie gelegenheid om je weer eens goed uit de naad te werken, vanuit huis weliswaar. Om vervolgens, in de hoop dat alles dan weer beter zal zijn, de hele mikmak met de kerst op te nemen. Precies. Jij en zeventien miljoen anderen.
.
Gezond verstand
We kunnen een heel monoloog houden over hoe goed rust nemen wel niet is voor je gezondheid, maar dat weet je natuurlijk allang. Hoe we daarnaar handelen daarentegen, lijken we minder goed te onthouden. Dat resulteert vaak in het feit dat we pas vakantie opnemen als de nood echt groot is. Oftewel, wanneer je overloopt van het werk. Het probleem hiervan, net als bij pas drinken als je dorst hebt, is dat je dan eigenlijk al te laat bent. Je herkent het misschien wel: die week vakantie breekt eindelijk aan, maar eenmaal daar lukt het je pas op dag drie om écht te ontspannen. En tegen de tijd dat je er daadwerkelijk lekker inzit mag je alweer aan het werk… Neem je verlof dus op tijd op en bestrijd de oorzaak, niet de symptomen. Ook in deze tijden. Sterker nog, júíst in de deze tijden. 
Vakantiedagen4

© dodotone / Shutterstock.com

Waarom juist nu?
We noemden het al even, allereerst omdat het simpelweg niet mogelijk is om heel Nederland tegelijk vier weken kerstvakantie te laten opnemen. Maar veel belangrijker, omdat je je rust juist nu nodig hebt. Nee, we staan niet meer in de file en we kunnen later opstaan. Toch kan thuiswerken best stressvol zijn, maken we soms zelfs langere dagen en nemen we minder (sociale) pauzes. Reden genoeg dus om nog steeds regelmatig vakantie op te nemen, ook al lijkt er op het moment misschien niet veel beters te doen dan werken. We horen je denken: makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe vier je nou vakantie zonder op vakantie te gaan?
Vakantiedagen2

© Troyan / Shutterstock.com

Staycation
Misschien wel hét woord van 2020: de staycation. Groot voordeel aan het ontstaan van deze trend is dan ook dat jij je de rest van je leven nooit meer zorgen hoeft te maken over hoe je een goede thuisvakantie viert. Tips om jouw vakantiedagen ook thuis optimaal te benutten zijn er dan ook ten overvloede. Velen blijven sceptisch. En terecht. De verleiding om tussendoor even snel je mail te checken of de was op te hangen blijft immers groter dan op reis. Toch blijkt uit onderzoek dat júíst de thuisblijvers weer uitgeruster op werk verschijnen. Want veel vakanties over de grens veroorzaken in sommige gevallen toch meer reisstress dan ontspanning. Neem dus gewoon die thuisvakantiedagen op en doe alle dingen die je op vakantie zou doen om te relaxen. Zonder alle reisperikelen van dien. 
Vakantiedagen3

© Maridav / Shutterstock.com

Toch op reis?
Vergeet bovendien niet: reizen is niet volledig van de baan. Het is een hele opgave en het vraagt flink wat voorbereiding en aanpassingsvermogen om in deze tijden verantwoord op reis te gaan. Je dient je te houden aan de constant veranderende reisadviezen en aan de maatregelen die gelden op jouw bestemming. Maar zolang je drukte koste wat kost vermijdt, rekening houdt met de ander en je gezonde verstand gebruikt is reizen door deze - weliswaar kleinere - wereld niet onmogelijk. Maar we kunnen niet sterk genoeg benadrukken: veiligheid en gezondheid boven alles. Ook als je hierdoor je koers halsoverkop moet wijzigen.
Je reizen dichtbij huis verrijken? Duik in de wereld van slow travel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.