Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Op reis in een surfhotel op wielen

24-04-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
359 keer bekeken
  •  
DSCF2969
Stel het je voor. Wakker worden op het geluid van de branding en ontbijten met uitzicht op de wilde Atlantische Oceaan. Een dag avontuur ligt in het verschiet, waarop je ervaren hosts je meenemen naar ongerepte bestemmingen. ’s Avonds kom je thuis onder het genot van de zonsondergang in een comfortabel huis dat met je mee reist, om het de volgende dag allemaal opnieuw mogen te beleven. 
Deze scene klinkt ongetwijfeld als muziek in de oren, zeker nu een ervaring als deze op het moment verder weg lijkt dan ooit. Daarom nemen we je mee naar het wel heel bijzondere project van het Portugese surfkoppel Daniela en Eduardo: het Truck Surf Hotel. Een verblijf in dit hotel is nét even anders dan je gewend bent. Hoofdzakelijk omdat het zich, jawel, verplaatst. Maar dat is slechts een van de vele redenen waarom een bezoek aan deze truck voor elke zon, zee en surfliefhebber op het verlanglijstje hoort te staan.
Ontmoet de eigenaren
Dat een nomadische levensstijl geluk en voldoening teweegbrengt, weten Daniela en Eduardo als geen ander. Jarenlang trokken ze Europa rond in een busje, totdat ze besloten om deze ervaring met meer mensen te delen. In negen maanden bouwden ze een truck om tot hotel, waarin ze nu tot 10 mensen tegelijkertijd meenemen naar hun favoriete plekken in Portugal en Marokko.
Dan and Edu (35 of 36)
Gewijzigde plannen
Waar gasten komen en gaan, leven Daniela en Eduardo bijna fulltime on the road. En laat dat, ten tijde van een pandemie, toch even wat additionele spanning opleveren. “Op de laatste dag van ons winterseizoen in Marokko gingen alle landgrenzen naar Europa dicht. Terugvliegen naar Portugal was een optie, maar dat zou betekenen dat we de truck - en dus ons huis - achter moesten laten. We besloten het toch over land te proberen. In tien uur reden we non-stop naar de grens bij Ceuta in Spanje, waar we uren in de rij stonden en vervolgens nog een hele dag op de veerboot terug naar het vasteland moesten wachten. Maar, uiteindelijk hebben we het gehaald."
7583896080_IMG_7779
Momenteel staat de truck tijdelijk geparkeerd op hun stukje land vlakbij Porto. “We zijn misschien mobiel, maar nemen quarantaine heel serieus. We hebben geen sociaal contact en proberen er het beste van te maken door binnen te sporten, aan de truck te werken en alvast na te denken over de mogelijkheden voor het komende seizoen”. Want het vooruitzicht voor reizigers en daarmee dat van iedereen die afhankelijk is van deze branche, ziet er dit jaar niet veelbelovend uit. Toch zijn Daniela en Eduardo hoopvol.

“Deze levensstijl maakt dat we flexibel zijn en onze plannen kunnen aanpassen aan de veranderende realiteit. Het gaat misschien nog even duren, maar we hopen misschien eind deze zomer open te kunnen gaan in Portugal. Zo niet, wellicht dan het winterseizoen in Marokko of zelfs in een ander land. Dat willen we al erg lang. Uiteraard mits het veilig is en met alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen. Het helpt dat we in kleine groepen reizen, vaak met families of met een vriendengroep. We zijn zelfvoorzienend, met alle hoofdzakelijke faciliteiten aan boord. Bovendien nemen we onze gasten mee naar geïsoleerde bestemmingen. Buiten de gebaande paden, in rustige gebieden.”
tsh1
En dat is precies wat een verblijf in dit hotel zo speciaal maakt. De truck, die met behulp van een slim uitgedacht hydraulisch systeem transformeert tot hotel, is voorzien van een complete keuken, een ruime gemeenschappelijke ruimte en knusse aparte slaapkamers. “Het voelt niet alsof je in een truck verblijft, maar in een huis. Met als grootste toevoeging de mogelijkheid om vanuit dit huis meer te zien en te ontdekken”.
02092017-surf-29-2
02092017-surf-52-2
Een dag in het leven
Daniela en Eduardo nemen hun gasten dankzij verstrekkende lokale kennis mee naar de mooiste bestemmingen. “Elke dag worden we wakker met een ander uitzicht, midden in de natuur. Overdag trekken we erop uit en verkennen we de omgeving. Afhankelijk van de voorkeuren van onze gasten geven we surfles aan beginnende of semi-gevorderde surfers. Ook bieden we begeleiding aan meer ervaren surfers indien wenselijk en brengen we ze naar de beste surfspots."
DSC_1372
DSC_3644
3
Ook andere avontuurlijke of juist culturele activiteiten zijn mogelijk. Denk aan hiken, yoga, paardrijden, grotten-tours, massages, wijnproeverijen ect. "Bij thuiskomst neemt iedereen een warme douche, kijken we de zonsondergang, gaan we uiteten in een van de lokale restaurants of koken we juist samen in de truck en genieten we van welverdiende downtime.”
DSC_0883
DSC_5213
Gasten hebben het geluk elke avond te overnachten op een weloverwogen en prachtige locatie. “Toen we onze eerste reizen aan het plannen waren zijn we het gesprek aan gegaan met de lokale bevolking en overheden om de mogelijkheden wat betreft overnachtingsplekken te verkennen. Nou, dat was een succes. Van boerenland, tot in het wild en op de kliffen aan het strand. Altijd met toestemming, altijd midden in de natuur. Onze favoriete plekken blijven dichtbij de oceaan, waar we in slaap vallen op het geluid van de brekende golven.”
DSC_5250
Routes door twee schitterende landen
Daniela en Eduardo maken een verblijf in het Truck Surf Hotel onvergetelijk. In de zomer toert het hotel door Portugal langs eindeloze zandstranden, kliffen, charmante dorpjes vol verhalen, lokale zomerfeestjes, zonsondergangen die de wereld in een krankzinnig kleurenpalet doen veranderen en “het beste eten dat we kennen”. En in de winter door het wilde Marokko langs woestijnachtige surfspots, waar je dromedarissen tegenkomt op je strandwandeling, geniet van de unieke cultuur, je te goed doet aan eindeloze tajines en vrienden wordt met de vriendelijke en gastvrije bevolking. “En beide landen bieden geweldige golven voor alle surfers.”
IMG_7022
Nieuwe vriendschappen
Het bijzonderste is volgens Daniela en Eduardo misschien wel de vriendschappen die ontstaan. “De sfeer is zo gezellig. Tien mensen uit verschillende landen, of juist een familie of een groep vrienden, die samenleven in een hotel op wielen. Reizen, verkennen en onvergetelijke momenten delen. De connectie die is ontstaan aan het eind van de reis is het allermooiste."
DSC_1152
Voetafdruk
Daniela en Eduardo doen hun uiterste best om hun (ecologische) voetafdruk zo klein mogelijk te houden. En dat is van groot belang. Zeker in Portugal, waar het begeerde vanlife erg populair is. De kustlijn kan hierdoor overspoeld raken door camperreizigers, die soms helaas níét enkel voetafdrukken achterlaten. “We willen de natuur en de lokale tradities waarderen en respecteren. Verantwoord kamperen is daarvoor erg belangrijk. We parkeren ergens alleen als we daar toestemming voor hebben. Daarnaast is de truck ontworpen met het oog op energiebesparing. We hebben zonnepanelen, gebruiken water zonder chemicaliën en voeren afvoerwater alleen af op de daarvoor bestemde plekken. Ook gebruiken we natuurlijk afbreekbare schoonmaakmiddelen, recyclen ons afval en doen we boodschappen op lokale markten. Na het surfen houden we vaak een beach clean up. Zoiets simpels, maar een kleine moeite en met bevredigend resultaat. Het is zo droevig om op een prachtig strand aan te komen dat vol ligt met afval."
DSC_3840
Of je nou in een auto, busje, camper of truck een roadtrip maakt, vele reizigers zweren bij deze manier van ontdekken. Ook Daniela en Eduardo doen, terecht, niets liever. “Zo lang we op een respectvolle manier omgaan met de natuur en de lokale gemeenschappen, is deze manier van reizen het mooiste dat er is."
Presentator Jennifer had het geluk een kijkje te mogen nemen in het Truck Surf Hotel. Benieuwd? Kijk de aflevering hier terug. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.