Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
Transnistrië is het niet-bestaande land van Europa
07-12-2018
•
leestijd 2 minuten
•
2113 keer bekeken
•
Het is een langwerpig stuk land tussen Moldavië en Oekraïne en staat bekend als een van de armste delen van Europa. Maar ben je liefhebber van plekken die ‘off the beaten track’ zijn? Dan is het onofficiële land Transnistrië misschien wel de ultíeme alternatieve vakantiebestemming.
Het niet-bestaande land
De tijd lijkt te hebben stilgestaan in Transnistrië. De straten hebben hier namelijk wel iets weg van een Koude Oorlog-film en Sovjet-achtige monumenten zijn hier eerder regel dan uitzondering. Na de val van de Sovjet-Unie belandde dit deel van Moldavië in een korte burgeroorlog. Transnistrië voelde zich namelijk meer verbonden met
Rusland
dan met eigen land. Na een bloederig conflict tegen het Moldavische leger, met Rusland als bondgenoot, verklaarde dit ‘land’ zichzelf onafhankelijk. Desondanks is Transnistrië nooit officieel erkend als land.
Maar ben je geïnteresseerd in ’t communistische verleden? Dan zit je in Transnistrië op de juiste plek. Je ontkomt er namelijk bijna niet aan. Betonnen flats vullen de horizon, het wemelt hier van de Lenin-standbeelden en je kunt zelfs de kogelgaten in de muren van ’t stadshuis in Bender nog tellen.
Het zwarte gat van Europa
In bijna dertig jaar na de zelfverklaarde onafhankelijkheid lijken de 500.000 inwoners van Transnistrië de enigen die het stuk grond als land aanvaarden. Ze hebben dan ook hun eigen vlag, een eigen niet-erkende valuta en men spreekt er uitsluitend Russisch. Moldavië is overigens een van de armste landen van Europa, met spookstaat Transnistrië als uiterste ondergrens van deze armoede. Bovendien zou Transnistrië volgens sommige bronnen bij uitstek dienen als haven voor wapen- en zelfs mensenhandelaren. Misschien begrijp je nu wel waarom Transnistrië bekend staat als ‘Het zwarte gat van Europa’.
De drankjes van Transnistrië
Desondanks de kille Sovjet-sfeer, heeft het niet-erkende land méér in haar mars. De regio is namelijk ook bekend om de fameuze Kvint brandy. De Kvint Factory bestaat al sinds 1879 en overleefde de opkomst én val van de Sovjet-Unie. De distilleerderij is zelfs zo geliefd, dat deze als afbeelding op de lokale valuta (de Transnistrische Roebel) prijkt. Dit is trouwens niet het enige populaire drankje in Moldavi... ehh Transnistrië. Op straat wordt namelijk het nationale drankje
kvas
uit enorme jerrycans verkocht. Dit licht alcoholische drankje wordt gemaakt met gefermenteerd brood en is ook erg populair in andere Oostbloklanden. Daarnaast staat
The Bottle Museum
in de hoofdstad Tiraspol: ‘s werelds grootste gebouw in de vorm van een fles. Hier vind je een breed scala aan, je raadt het nooit, flessen drank! En niet getreurd. Je kunt hier natuurlijk ook proeven van lokaal geproduceerde wijnen.
Maar het bezoeken van Transnistrië is überhaupt een bijzondere ervaring. Je betreedt namelijk een ietwat mysterieuze plek die officieel niet op de wereldkaart staat. Hoe spannend is dat? En juíst door de opmerkelijke geschiedenis verdient dit ‘land’ onze onverdeelde aandacht.