Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

De eerste keer op wintersport: zo kom je veilig thuis

12-01-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
wintersport3

© Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock.com

Je vrienden gaan al jaren en je moet nu echt eens mee. Je wilde altijd al eens de piste trotseren en dit jaar is eindelijk het moment. Of je wil gewoon aan de regenachtige Nederlandse winter ontsnappen. Wat de reden ook moge zijn: je wil graag zonder botbreuken thuiskomen. Zo overleef je je eerste wintersport.
Neem les
Als je voor het eerst op wintersport gaat, neem dan altijd ski- of snowboardlessen. Zonder begeleiding of ervaring ben je een enorm gevaar op de piste. Niet alleen voor anderen; ook voor jezelf. Zeker als het een stuk steiler wordt. Met een skileraar krijg je gelijk de juiste techniek aangeleerd en in de skiklas leer je bovendien een hoop mensen van je eigen niveau kennen.
wintersport5

© DisobeyArt / Shutterstock.com

Neem alvast een proefles
We blijven nog even bij het lessen, want in Nederland kan je in veel skihallen proeflessen nemen. Tijdens zo’n proefles kan je alvast de basistechnieken van de sport leren. Skihallen stellen vergeleken met het hooggebergte niet veel voor. Toch is het goed om niet volledig onvoorbereid op pad te gaan. Dan pak je het in de bergen ook sneller op.
Kies een goed skigebied
Europa heeft een enorme berg aan skigebieden. Natuurlijk kan je in elk gebied leren skiën of snowboarden, maar als je voor het eerst gaat is het lekker als de pistes iets makkelijker zijn. In Oostenrijk vind je de meeste blauwe pistes, dat zijn pistes die geschikt zijn voor beginners. In Frankrijk kennen ze ook groene pistes. Deze zijn ideaal voor beginners, want ze zijn nog makkelijker dan blauwe. Al heb je deze na een paar uurtjes wel gezien.
wintersport6

© Dmitry Rukhlenko / Shutterstock.com

Zorg voor goede skikleding
Hoog in de bergen kan het erg koud zijn; soms daalt de temperatuur zelfs tot onder de -10 graden Celsius. Dan ga je het met je Nederlandse winterjas en spijkerbroek waarschijnlijk niet redden. Bovendien wordt alles snel nat door de sneeuw. Koop of leen voor je vertrekt daarom warme en waterdichte kleding die bedoeld is voor wintersport.
Wintersport1

© Dmitry Molchanov / Shutterstock.com

Huur je materiaal
Het is erg belangrijk dat je met goed materiaal de piste op stapt. Skischoenen in de goede maat en ski’s met de juiste lengte zijn noodzakelijk. Ga dus niet met de oude planken van je vader of moeder op pad, maar huur je spullen bij een verhuurbedrijf. Bij de verhuurbedrijven hebben ze vaak het nieuwste materiaal en de beste spullen voor beginners. Daar maak je het jezelf op de piste een stuk makkelijker mee.
wintersport8

© Aleksandra Suzi / Shutterstock.com

Draag een helm
Als jij met je neus in de sneeuw ligt en er skiet iemand tegen je aan kan een helm zomaar je leven redden. Een helm is echt gemeengoed op de piste. Bang zijn dat je de enige bent die als een Calimero van de piste af scheurt is dus niet nodig. Daarnaast hoef je niet bang te zien dat je oren eraf vriezen, want die worden heerlijk warm gehouden.
wintersport2

© Taras Hipp / Shutterstock.com

Nog meer bescherming is niet overbodig
Tijdens je eerste keer op wintersport lig je gegarandeerd vaak in de sneeuw. Zeker als je van plan bent om te gaan snowboarden is het handig om meer bescherming aan te trekken. Koop bijvoorbeeld een valbroek met bescherming voor je stuitje. Tijdens het snowboarden val je namelijk vaak hard op je kont. En wist je dat de meest voorkomende snowboardblessure een gebroken pols is? Een val vang je snel op met je polsen en die kunnen daardoor makkelijk breken. Koop dus speciale handschoenen met polsbescherming om dit te voorkomen.
Neem goede zonnebrand mee
Vergis je niet. In de bergen kan de zon erg fel schijnen. Bovendien weerkaatst de zon op de witte sneeuw, waardoor je erg snel kan verbranden. Smeer je dus altijd goed in met zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor. Vergeet trouwens ook niet om even te checken of je zonnebrand wel milieuvriendelijk is.
wintersport7

© IM_photo / Shutterstock.com

Sla genoeg eten in
Een skipas kopen, materiaal huren en skilessen nemen. Wintersport wordt zo langzamerhand wel een erg dure grap. Je kan veel geld besparen door zelf voldoende eten en drinken mee te nemen op de piste. In veel restaurants aan de piste betaal je de hoofdprijs voor een bord eten. Neem lekker je eigen lunch mee, zoek een plek in de zon en geniet van je lunch. Daar bespaar je niet alleen geld mee, het is ook een stuk rustiger dan lunchen op een overvol terras.
Geef vooral niet op
De eerste keer op wintersport gaat altijd gepaard met een hoop vallen en opstaan. Verwacht vooral niet dat je het zomaar even onder controle hebt. Maar geef na een paar keer vallen ook zeker niet zomaar op. Na een paar dagen zal je zien dat je progressie boekt. Dus vooral blijven doorzetten en dan vlieg je binnen de kortste keren van de piste af.
wintersport4

© Dmytro Vietrov / Shutterstock.com

Echt uniek op wintersport? Je kan ook wintersporten in Noord-Korea. Jawel...
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.