Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Groene reistips om je ecologische voetafdruk mee te verkleinen

24-08-2020
  •  
leestijd 14 minuten
  •  
1031 keer bekeken
  •  
Groene reistips

© Soloviova Liudmyla / Shutterstock.com

Een doorgewinterde avonturier? En reiziger in hart en nieren? Dan verken je de wereld natuurlijk het liefst op een duurzame manier. En dat begint met kleine stappen. 

Groene koers

Wij geloven dat reizen je horizon verbreedt en mensen bij elkaar brengt. Door de aarde te verkennen ga je niet alleen de rest van de wereld, maar ook je eigen vertrouwde omgeving met andere ogen bekijken. Maar reizen kan ook inbreuk maken op onze planeet. Als reisprogramma voeren we daarom een groene koers. Wat dit precies inhoudt? Hier leggen we het uit. We proberen binnen de gekte van de reissector dan ook zoveel mogelijk bewuste keuzes te maken. En deze duurzame reistips delen we natuurlijk maar al te graag met jullie. 

duurzaam reizen

© Michelle Spencer / Unsplash.com

1. Neem zoveel mogelijk zwerfafval mee

Een groene tip die je overal kan toepassen. Of je nu op de heide om de hoek wandelt, snorkelt voor de kust van een Caribisch eiland of ploetert door het regenwoud in Azië: neem zwerfafval mee. Alle kleine beetjes helpen.

2. Eet vaker vegetarisch en/of veganistisch

Probeer op reis wat vaker vegetarisch te eten. De vleesindustrie is namelijk de meest milieuvervuilende industrie ter wereld. Misschien wil je dit niet je hele leven, maar om bijvoorbeeld de vlieguitstoot van jouw reis iets te compenseren kan je dit wel een aantal weken proberen. Nieuwe gewoontes zijn makkelijker vol te houden in een nieuwe omgeving. En zeg nou zelf, het is leuker om te kiezen van een menu vol onbekende gerechten uit een nieuwe cuisine. Misschien zit je nieuwe favoriete vega-gerecht er wel tussen. En om je nog verder op weg te helpen: dit zijn de beste vega(n) landen en veganist Thera ging op wereldreis en deelt haar tips.

3. Overnacht zo kleinschalig mogelijk

Elke dag schone handdoeken, overdadige buffetten, airco's: grote hotels zijn schadelijker voor het milieu dan je denkt. Vaak geldt hoe luxer, hoe slechter. Onze tip: overnacht zo kleinschalig mogelijk. Kies bijvoorbeeld vaker voor een homestay, vakantiehuisje of camping.

reizen duurzaam 6

© FotoErro / Shutterstock.com

4. Gebruik een herbruikbare drinkfles

Neem op reis altijd je eigen herbruikbare drinkfles mee. We kopen met z’n allen duizenden plastic waterflesjes. Alleen al in Nederland levert dat jaarlijks bijna 21 miljoen kilo aan plastic afval op. Voorkom dat 't in de natuur terechtkomt en neem dus lekker je eigen fles mee. Kan 't niet anders? Gooi je gekochte flesje dan gescheiden weg zodat het gerecycled kan worden.

5. Vermijd een vlucht met een overstap

Vliegen is milieuvervuilend, dat weten we allemaal. Daarom kan je het beste zo min mogelijk het vliegtuig pakken. Maar wij snappen als geen ander dat, als je veel van de wereld wilt zien, vliegen soms onvermijdelijk is. Ons advies: als je écht die ene vlucht wilt boeken, zorg dan altijd dat dit een rechtstreekse vlucht is en geen overstap. Bij het opstijgen en landen verbrandt het toestel namelijk de meeste brandstof.

6. Gebruik geen zonnebrand met oxybenzone

Check jij voor je op reis gaat altijd welke zonnebrand je inpakt? Het is veel reizigers niet bekend, maar zonnebrand kan schadelijk zijn voor het zeeklimaat. Zonnebrand bevat vaak de stof oxybenzone. Eén druppel van deze stof in 16 miljoen liter water is al genoeg om koraal te beschadigen. Daar denken we vaak niet aan als we met onze ingesmeerde lichamen de zee in springen. Kijk voordat je op reis gaat dus altijd of er oxybenzone in je zonnebrand zit. Je kan namelijk ook ecologische zonnebrand zonder deze schadelijke stof kopen.

reizen duurzaam 5

© fizkes / Shutterstock.com

7. Trek thuis zoveel mogelijk stekkers uit stopcontacten

Vaak vergeet je bij vertrek van huis namelijk alle stroom uit te schakelen. Voornamelijk apparaten met een lampje of digitale tijd verbruiken veel energie als je van huis bent. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Controleer vóór vertrek dus altijd je stekkers.

8. Gebruik je handdoek meerdere keren

Droog je op reis meerdere keren af met dezelfde handdoek. In veel hotels worden de handdoeken dagelijks gewassen en dat kost zowel energie als liters water. Onnodig. Gelukkig letten steeds meer accommodaties hierop, dus check van tevoren sowieso of jouw slaapplek duurzaam opereert. Bij duurzame accommodaties worden handdoeken namelijk alleen opgehaald als ze op de grond liggen. Dus laat 'm op vakantie gewoon een paar dagen langer aan het drooghek hangen en de planeet is je dankbaar.

9. Gebruik zo min mogelijk plastic tijdens een vlucht

Veel vliegmaatschappijen - en wijzelf natuurlijk ook - verbruiken bergen plastic tijdens vluchten. Probeer dit tijdens het vliegen te verminderen. Vraag bijvoorbeeld niet telkens een nieuwe fles aan de crew, maar laat je eigen herbruikbare fles vullen. En neem op lange vluchten een eigen deken mee. De dekens die je in het vliegtuig krijgt, zijn vaak verpakt in plastic. Door deze te weigeren, kunnen we het plasticverbruik een beetje tegengaan. Vliegen is al schadelijk genoeg.

10. Gebruik digitale reisgidsen en plattegronden

Download plattegronden en folders op je telefoon. We zijn tegenwoordig bijna overal online, dus download alle informatie van tevoren en bekijk je kaarten digitaal. Op reis krijg je overal plattegronden en folders in je handen gedrukt. Dus probeer hier zoveel mogelijk nee tegen te zeggen en zelf zoveel mogelijk papier te besparen.

reizen duurzaam

© Joshua Resnick / Shutterstock.com

11. Gebruik geen plastic flacons van het hotel

Neem je eigen (biologisch afbreekbare) shampoo, conditioner en lotion mee. De kleine flesjes in hotels lijken misschien handig, maar zijn eigenlijk nieuwe aanwinsten in de plastic soep. Vaak is de verpakking na één wasbeurt al leeg. Allemaal verspilling van verpakkingsmateriaal dus. Een nog duurzamer alternatief is een shampoo bar.

12. Kies vaker voor een prijsvechter/chartervlucht

Deze tip klinkt misschien gek, maar neem vaker een prijsvechter of een chartervlucht. Dit soort vluchten zijn vaak veel vriendelijker voor het milieu dan reguliere lijnvluchten, omdat ze minder vaak heen en weer vliegen. Bovendien zit je met z'n allen flink op elkaar gepropt, waardoor de CO2-uitstoot per passagier behoorlijk wordt ontzien.

13. Koop lokaal gemaakte souvenirs

Steun op reis de lokale economie en koop lokaal gemaakte souvenirs. Op reis kent iedereen de eindeloze rijen souvenirwinkels, die vaak allemaal dezelfde prullen verkopen. Meestal vind je al snel de tekst ‘made in China’ ergens onderop je souvenir. Deze producten moeten geïmporteerd worden en dat is heel belastend voor het milieu. Door lokale producten te kopen help je dus niet alleen de lokale economie, maar ook het milieu. Bovendien is het veel leuker om met iets origineels thuis te komen, toch?

reizen duurzaam 3

© Iryna Hromotska / Shutterstock.com

14. Ga langer op reis

Geniet van een langere reis. Ja je leest het goed, langer op reis gaan kan het milieu een handje helpen. Een enkele vliegreis is namelijk een stuk zuiniger dan meerdere korte. Eén vliegreis naar Australië is bijvoorbeeld minder vervuilend dan drie korte binnen Europa. Tijdens het opstijgen en landen wordt namelijk het meeste CO2 uitgestoten.

15. Verkies openbaar vervoer boven huurvoertuigen

Denk op reis goed na over je vervoer. Natuurlijk, een auto huren is makkelijk, het maakt je flexibel en je kan snel van plek naar plek reizen. Maar een motorvoertuig stoot ook veel schadelijke stoffen uit. Hoe leuk is het om in sommige landen de strijd aan te gaan met lokaal openbaar vervoer. Het kan soms moeilijk zijn, maar avontuur is gegarandeerd. Bovendien help je het milieu ook nog een handje.

reizen duurzaam 2

© Bubbers BB / Shutterstock.com

16. Kies voor excursies/tours met een Fair Trade-keurmerk
Wist je dat excursies of tours ook een duurzaam keurmerk kunnen hebben? Zo’n keurmerk krijgt een organisatie niet zomaar. Met het Fair Trade-keurmerk weet je bijvoorbeeld zeker dat er tijdens de tour rekening wordt gehouden met de cultuur en natuur van een land. Er wordt ook in de gaten gehouden of de werknemers goede arbeidsomstandigheden hebben en eerlijke lonen krijgen. Andere betrouwbare keurmerken zijn Travellife en EU Ecolabel. Check voor je iets boekt dus altijd even of je met een duurzame organisatie in zee stapt. Zo kan het land profiteren van toerisme, in plaats van dat dit enkel schade oplevert.
17. Neem herbruikbare tassen mee op reis
Neem wanneer je op reis gaat altijd een alternatief op milieuvervuilende plastic tasjes mee. In Nederland zijn de plastic tasjes natuurlijk al een tijdje afgezworen, maar in het merendeel van de landen krijg je ze nog gewoon mee. Door je eigen herbruikbare tas mee te nemen kan je het plasticverbruik een beetje tegengaan en de aarde een stuk schoner maken.
18. Stap op de elektrische step
Citytrippen? Scheur door de stad op de elektrische step. Op reis kan je tegenwoordig steeds vaker steden verkennen op elektrische steps. In Brussel, Praag, Stockholm, München en tientallen andere steden zijn de steps verspreid door de stad te vinden. Zelf steppen hoeft niet, want ze rijden op elektrische motors. Even een app downloaden, de step scannen en je cruiset voor een paar euro duurzaam de stad door. Dat is nog eens een originele (en groene) manier om de stad te ontdekken.
elektrische step

© Fokke Baarssen / Shutterstock.com

19. Breng je telefoongebruik omlaag
Wist je dat je telefoon erg schadelijk is voor het milieu? Alle data die we opslaan gaan naar verschillende datacentra en die zijn enorm vervuilend. Op reis is ons dataverbruik extra hoog. Dit komt omdat we graag overal foto’s van maken om vrienden en familie op de hoogte te houden van de reis. Probeer dit te verminderen en laat je telefoon eens thuis. Mocht dit niet kunnen, schakel dan apps die downloads toestaan uit. Dan hoeven de datacentra iets minder hard te werken en word je tegelijkertijd minder afgeleid door je telefoon. Dat is een win-winsituatie, toch?
20. Gebruik milieuvriendelijk wasmiddel
Wat doe jij op reis met je vieze kleding? Grote kans dat er in de buurt van je accommodatie een wasserette te vinden is waar je zo even een was kan draaien. Maar wist je dat wasserettes enorm schadelijk zijn voor het milieu? Ze verbruiken namelijk tonnen aan water en wasmiddel. Geen zorgen, je hoeft niet je hele reis in vieze kleding rond te lopen. Koop bijvoorbeeld milieuvriendelijk wasmiddel of was je kleding in de wasbak van je hotel. 
21. Pas op met off-piste skiën
Ga je op wintersport? Pas dan op met off-piste skiën. Door de dikke laag sneeuw hebben wintersporters vaak niet door dat er buiten de piste van alles leeft. Het skiën of snowboarden verstoort dit leven flink en levert de dieren veel stress op. Probeer dus zoveel mogelijk op de piste te blijven. Kan je het toch echt niet laten? Ga dan alleen van de piste af op plekken die hiervoor bedoeld zijn.
offpiste skieen

© Roberto Caucino / Shutterstock.com

22. Laat je rondleiden door lokale gidsen
Of je nou gaat citytrippen in Istanbul of hiken door de jungle van Vietnam. Wie kent de omgeving nou beter dan een lokale inwoner? Als je met een lokaal iemand op verkenningstocht gaat, betaal je niet alleen een eerlijkere prijs, ook leer je een bestemming vanuit een verrassend perspectief kennen. En misschien wel het belangrijkste: je geeft iets terug aan de lokale economie.
23. Vervang tandpastatubes door -tabletten
Jawel, net als shampoo bestaat tandpasta ook in tabletvorm. Tandpastatabletten bestaan in verschillende smaken en zijn vaak verpakt in karton of recyclebaar plastic. Dat is misschien even wennen, maar een stuk duurzamer dan moeilijk recyclebare tubes. Even kauwen, een natte tandenborstel in de mond en poetsen maar.
24. Help als vrijwilliger mee bij initiatieven
Help natuurreservaten of ecotoerisme-bedrijven als vrijwilliger. Denk aan zwerfafval opruimen of assisteren bij onderzoek, zoals een jaarlijkse dierentelling. Zo maak je achter de schermen kennis met de natuur en de mensen die zich inzetten voor het behoud daarvan. En als dat niet reden genoeg is: het staat ook nog eens prachtig op je cv.
25. Raak geen koraal aan
...hoe ongelooflijk mooi het er ook uit kan zien. Een rif is namelijk behoorlijk kwetsbaar. Wanneer je koraal aanraakt, beschadig je de slijmlaag waardoor het sneller afsterft. Niet alleen is dat funest voor dat specifieke stuk koraal, maar ook voor het gehele ecosysteem waar het onderdeel van is. Houd tijdens je onderwateravontuur daarom genoeg afstand en aanschouw alleen met je ogen.
coral

© Rich Carey / Shutterstock.com

26. Gebruik herbruikbare wattenstaafjes en -schijfjes
Tegenwoordig zijn deze op veel plaatsen te krijgen. Ze zijn iets prijziger dan de normale versies, maar in tegenstelling tot multi-pack wattenstaafjes en -schijfjes hoef je deze niet om de zoveel tjijd opnieuw aan te schaffen. Zo koop je op reis nooit meer een nieuwe verpakking terwijl er thuis al een op je wacht. Dat scheelt een hoop onnodige verspilling en geld. 
27. Vervang je heen- of terugvlucht met een treinreis
Wil je groener reizen maar toch ook die verre bestemmingen bereiken? Via deze middenweg bespaar je zowel op tijd als vervuiling. Ook word je bewuster van de daadwerkelijke afstand die je aflegt naar je bestemming. Zo wordt niet alleen je tocht in een land maar ook naar een land deel van je reis.
28. Koop niet alles nieuw
Het is heel aantrekkelijk om groot in te slaan voor je nieuwe identiteit als groene reiziger. Herbruikbare flessen, watjes, tassen. Toch is deze koopwoede niet altijd even duurzaam. Vaak betekent dit namelijk dat er niets meer gebeurt met de minder duurzame producten die je al in huis hebt. Die eindigen dan bij het vuilnis, zonder dat ze überhaupt zijn gebruikt. Vuistregel is dus altijd: eerst opgebruiken, daarna pas kopen.
29. Bereken je CO2-voetafdruk
Tegenwoordig zijn er verschillende websites waar je die heel gemakkelijk kan berekenen. Het is vooral belangrijk deze te verkleinen, maar zoals met alles is bewustwording de eerste stap. Pas als je weet hoe vervuilend je reist, weet je ook op welk gebied je kan besparen.
co2 voetprint

© Studio KIWI / Shutterstock.com

30. Val niet voor die spannende helikoptervluchten
Dergelijke vluchten worden vaak aangeboden op populaire reisbestemmingen. Natuurlijk is het gaaf om die veel te drukke, Instagram-waardige plekken van boven te bekijken. Maar vanuit duurzaam perspectief weegt dit niet op tegen de impact die zo'n rondvlucht heeft op het milieu. Helikopteremissies zijn namelijk hoger dan alle andere vervoersmiddelen — zelfs vliegtuigen.
31. Onderzoek welke vormen van duurzaamheid haalbaar zijn
Natuurlijk draag je vol goede moed hervulbare literflessen bij je. Maar als het kraanwater in het land van bestemming niet drinkbaar is, zijn plastic flessen lastig te vermijden. Compenseer dan op een ander gebied. Eet bijvoorbeeld vegetarisch of weiger plastic tassen. De mogelijkheden verschillen per land, dus zoek vooraf je opties uit.
32. Schaf een filterfles aan
Tegenwoordig zijn er filters die elke waterbron veilig drinkbaar zouden maken, waardoor het mogelijk wordt om uit elke kraan te drinken. Op lange hikes scheelt het een hoop bepakking wanneer je je fles gewoon kan vullen bij dat kabbelende stroompje. Zo zijn plastic flessen voorgoed verleden tijd.
filterfles

© makasana photo / Shutterstock.com

33. Huur een elektrische scooter of motor
Tegenwoordig zijn deze vaak even praktisch als hun gemotoriseerde tegenhangers. Daarnaast is het heel bijzonder om geruisloos door prachtige landschappen te karren. Het kan zo zijn dat je enkel een stekker in een normaal stopcontact hoeft te steken om ze op te laden. Dit verschilt per land. Op deze manier ben je niet alleen duurzaam bezig, maar bespaar je ook op benzinekosten.
34. Kies voor een shampoo bar of zeepblok
Deze nemen niet alleen minder ruimte in, maar in tegenstelling tot de vloeibare varianten worden vaste reinigingsproducten niet in hard plastic verpakt. Daarnaast bestaan shampoo bars of zeepblokken vaak uit natuurvriendelijkere ingrediënten.
35. Geef feedback
Met het geven van positieve of negatieve feedback op reisplatforms, kan jij andere milieubewuste reizigers helpen de juiste keuze te maken. Is een hotel, homestay of eettent écht groen bezig of doen ze alsof en zijn ze aan het groenwassen? Deel je ervaringen, dan kunnen anderen dit meenemen in hun overwegingen. Zo helpen we elkaar allemaal in het maken van groenere keuzes.
feedback groene reistip

© Andrey_Popov / Shutterstock.com

36. Blijf op het wandelpad
Er gaat weinig boven écht verdwalen in de natuur. En dat gaat het makkelijkst wanneer je afwijkt van de gebaande paden. Maar wandelpaden zijn er voor een reden: zodat jij kan genieten van de prachtige natuur zonder haar te schenden. Jouw ontdekkingstocht buiten dat bospad kan gevolgen hebben voor het ecosysteem.
37. Gebruik het niet-storen-bordje wanneer je in een hotel verblijft
Hang 'm aan je deur zodra je aankomt en haal 'm er pas af wanneer je uitcheckt. Op deze manier voorkom je het dagelijks opmaken van je bed, stofzuigen van je vloer en wassen van je handdoeken. Dat scheelt een hoop elektriciteit, water en tijd.
38. Neem een koude douche
Deze simpele daad bespaart flink wat energie die normaliter voor het verwarmen van het water wordt gebruikt. Bovendien is het uitdraaien van de warme kraan niet zo onzelfzuchtig als het lijkt. Een koude douche telt immers flink wat voordelen voor de gezondheid. Maar is ook een welkome verkoeling na een avontuurlijke dag in de warmere bestemmingen.
koude douche

© MIA Studio / Shutterstock.com

39. Wees ook thuis milieubewust
Een groene reiziger ben je niet alleen op reis, maar ook in huis. Als je alleen uit een hervulbare drinkfles drinkt aan de andere kant van de wereld, of alleen korter doucht in een hotel, maakt die duurzame insteek weinig uit. Pas groene reistips daarom ook toe wanneer je thuis op de bank zit. 
40. Pak zo licht mogelijk in
Niet alleen vermindert dit de stress tijdens het inpakken, maar door weinig mee te slepen, kan je jezelf veel groener verplaatsen. Reis je met een grote koffer, dan kies je waarschijnlijk sneller voor zo'n vervuilende taxirit. Met een kleine tas stap je vermoedelijk vaker op 't openbaar vervoer. En hoe lichter je bagage, hoe minder kerosine of bezine er nodig is om deze te vervoeren. 
41. Investeer in een powerbank op zonne-energie
Powerbanks zijn al jaren de redding van reizigers. Maar als je van stopcontact tot stopcontact reist, beperk je je soms meer in je route dan wenselijk. Door je trouwe vriend op kracht van de zon op te laden ben je niet alleen duurzaam bezig, maar gaat er ook een wereld van avontuur voor je open. Laat maar komen, die meerdaagse trektochten. 
power bank zone-energie

© diy13 / Shutterstock.com

42. Koop geen souvenirs gemaakt van dierlijke producten
Je weet immers nooit waar dat sieraad, dat tasje of die muts vandaan komen. Als duurzame reiziger steun je liever niet onbewust illegale dierenhandel. Dus ongeacht hoe mooi of bijzonder deze aandenkens eruitzien, is het beter om ze te laten liggen. 
43. Kampeer op zonne-energie
Ga je eropuit met een camper of caravan? Monteer dan een zonnepaneel op je dak. Met een camper reis je namelijk vaak en makkelijk de zon achterna. En wanneer je je kamp opzet, is dit meestal op een open plek. Op deze manier zet je die felle lichtstralen om in duurzame energie, terwijl jij zelf lekker ligt te zonnen. 
44. Investeer in duurzame zwemkleding
Goedkope bikini's of zwembroeken gaan over het algemeen niet lang mee. Tevens zijn ze vaak geproduceerd in slechte arbeidsomstandigheden en gemaakt van milieuonvriendelijk materiaal. Leg iets meer neer en trakteer jezelf op een zwemset van gerecyclede visnetten of oude plastic flessen. Deze zwemkleding is vrij van kinder- en dwangarbeid geproduceerd en gaat vele zomers langer mee dan de gemiddelde koopjeshoek-bikini of -zwembroek. 
recycling visnetten

© Alina Kruk / Shutterstock.com

45. Kies voor slow travel
Niet meer door een land razen om te poseren bij alle fotowaardige plekken, bucketlist-punten afstrepen zodat je kan zeggen dat je het héle land hebt gezien en zo snel mogelijk (lees: met het vliegtuig) van de ene plek naar de andere komen. Slow travel gaat terug naar de essentie van reizen: duiken in een voor jou onbekende cultuur, leven in het moment en één worden met een bestemming. 
46. Neem afscheid van de koffie-to-go
Ben je niets waard zonder je kop koffie in de ochtend? Drink deze dan rustig zittend bij het café waar je 'm aanschaft. Je bent immers op vakantie, dus de tijd om echt te genieten mag je jezelf best gunnen. Zo voorkom je dat je telkens opnieuw wegwerpbekers aanschaft. En kan je echt niet zonder je koffie-to-go? Neem dan een herbruikbare koffiebeker mee op reis. 
47. Houd vaker een thuisvakantie
Je hoeft niet altijd het huis te verlaten om geprikkeld te worden. Met een beetje creativiteit kan je thuis opontdekkingstocht. Luister bijvoorbeeld naar internationale radiozenders, zet wereldse gerechten op tafel, steek wierook aan, organiseer een Aziatische bierproeverij, maak zomerse cocktails of stippel alvast je volgende grote reis uit. De mogelijkheden zijn eindeloos. 
staycation thuis

© Tatiana Bralnina / Shutterstock.com

48. Investeer in duurzame reiskleding
Verschillende outdoor-merken gebruiken tegenwoordig speciale technologieën die maken dat kleding een antibacteriële werking krijgt en niet gaat stinken. Van natuurlijke bamboevezels tot piepkleine zilverdeeltjes die met de stof worden verweven: er is flink wat aanbod. En een gebrek aan nare geuren betekent niet alleen minder wassen, maar ook nog eens minder inpakken.
49. Neem een reis-bestekset mee
Hoe vaak overkomt het je wel niet? Je bent net geïnstalleerd in het park of op het strand met een picknick, maar dan kom je erachter dat je geen vork hebt voor de salade en geen mes voor de watermeloen. Om nog maar te zwijgen van de flesopener of kurkentrekker. Zorg er daarom voor dat je standaard één van elk in je tas hebt zitten. Zo hoef je die teleurstelling nooit meer te ervaren en kan je de vervuilende plastic wegwerpvarianten mooi laten liggen. 
50. Neem afval mee het vliegtuig uit
De berg plastic die tijdens het vliegen ontstaat, wordt namelijk niet altijd netjes gerecycled. Het komt vaak voor dat het cabinepersoneel het afval na de vlucht in één grote vuilniszak stopt. Erg zonde. Laat troep dus niet achter voor je eigen gemak, maar neem het mee en gooi 't op het vliegveld op een geschiktere plek weg.
51. Kies voor een bamboe tandenborstel
De plastic flessen, tassen en rietjes zijn tijdens een wandeling op het strand niet te vermijden. Ook onze tandenborstels verdwijnen vaak in zee. Een milieuvriendelijk alternatief hiervoor zijn tandenborstels gemaakt van bamboe. In tegenstelling tot de plastic varianten breekt bamboe zichzelf af. Door over te stappen op deze tandenborstel, voorkom je dus dat er extra onnodig plastic blijft ronddrijven in de oceaan.
Bamboe tandenborstel

© Rostislav_Sedlacek / Shutterstock.com

52. Investeer in een duurzame zonnebril

Van oude lp’s tot gerecyclede koelkasten. Zelfs voor zonnebrillen bestaan tegenwoordig duurzame alternatieven die uit allerlei hergebruikte materialen bestaan. En dat is maar goed ook, want het is belangrijk om je ogen goed tegen UV-straling te beschermen. Wist je dat er zelfs organisaties bestaan waar je je oude zonnebril kan doneren aan een goed doel? Dubbel zo duurzaam.

53. Zoek naar internationale voedselkeurmerken
Een avond zelf kokkerellen in je vakantiehuis of op de camping? Koop dan biologische producten in de supermarkt. In Europese landen herken je deze aan het Europees biologisch keurmerk. Dit zijn groene zegels die op alle biologische producten staan die in de Europese Unie zijn gemaakt. Houd wanneer je toch al bezig bent met het vertalen van buitenlandse etiketten dus ook gelijk je ogen open voor die groene keurstickers.
54. Neem een compacte roller deodorant mee
Aluminium spuitbussen bevatten drijfgassen die schadelijk zijn voor het milieu. Bovendien bestaan er voor de plastic verpakking van roller deodoranten tegenwoordig allerlei duurzame alternatieven, zoals kurk of suikerriet, in compact formaat. Ideaal om mee te nemen op reis, want een gemiddelde toilettas heeft vaak maar beperkte ruimte.
55. Geef spullen weg die je niet kan meenemen of niet meer nodig hebt
Van een reisgids tot een parkeerkaart en van een gasfles tot een pak melk. Dingen die je ter voorbereiding op of tijdens je reis koopt komen anderen misschien nog van pas. Gooi het daarom bij vertrek niet weg, maar geef het aan de buren op de camping of van je vakantiehuis. Zo maak je anderen blij, heb je minder afval en verspil je minder. 
Elke week een nieuwe groene reistip ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.