3 op Reis

Deze unieke tiny houses staan in Nederland

12-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1181 keer bekeken
  •  
maurice tiny house nederland

Wie herinnert zich de laatste standaard hotelkamer waar je hebt geslapen nog? Juist, haast niemand. Boek eens iets totaal anders, zoals een tiny house. Deze microwoningen zijn zo tof, dat je je huisje bijna niet wilt verlaten.

Meer leven met minder ruimte

Tiny houses. Je hebt de naam ongetwijfeld voorbij horen komen. Maar wat definieert nou eigenlijk een tiny house? Een tiny house is een kleine woning met een oppervlakte van slechts vijftig m² woonoppervlakte, waar alle benodigde voorzieningen in gebouwd zijn. De filosofie achter een tiny house is dat je geen overdreven grote ruimtes nodig hebt om te kunnen leven. Meer leven met minder ruimte, is de gedachte. De meeste tiny houses staan op een tijdelijke fundering, maar sommige staan ook op wielen.

Tiny House Movement

Het is ooit allemaal begonnen in de Verenigde Staten met de naam Tiny House Movement, als antwoord op de instabiele Amerikaanse huizenmarkt. Vanuit daar is de beweging naar Nederland overgewaaid en inmiddels is ook hier de filosofie aangeslagen. De microwoningen zijn vaak gebouwd vanuit een behoefte om minder te consumeren (consuminderen) en minimalistischer te leven. Om op die manier je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Verspreid over Nederland staan er tal van bijzondere tiny houses. Ideaal voor een niet-standaard weekje of weekendje weg.

1. Wikkelhouse

Het Wikkelhouse dompelt je helemaal onder in de natuur. Deze toffe tiny house vind je in het Nationaal Park de Biesbosch, in het bos van Apeldoorn en in de Achterhoek. Het Wikkelhouse bestaat uit 24 lagen gerecycled karton die zijn afgewerkt met waterafstotend materiaal en omwikkeld met een houten buitenlaag. Met één stap buiten de deur beland je al in een uitgestrekt bos of weiland. Maurice ging je voor.

2. Wikkelboat

De Wikkelboat is de drijvende variant van een Wikkelhouse. Waar je bij een Wikkelhouse zo de dichtbegroeide natuur instapt, spring je bij een Wikkelboat zo de jacuzzi in. Als gast van de Wikkelboat kan je namelijk een jacuzzi boeken voor op het terras. Uitzicht op de voorbijvarende boten bij het Maritieme District krijg je er gratis bij. In deze drijvende microwoning vind je de voorzieningen van een normaal huis: een keuken met koelkast, combi-magnetron, badkamer met douche, vaatwasser en airco/verwarming.

wikkelboat rotterdam tiny house

© www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

3. Sterrenkubus

Sterrenkijken vanuit een comfortabel bed? Dat kan bij de Sterrenkubussen in het Twentse Lattrop. Deze vierkante houten tiny houses bevinden zich op een eeuwenoud, biologisch boerenerf en hebben een doorzichtig koepeldak. De kubussen zijn slechts negen m² groot en daardoor ontzettend knus. Je vindt hier een zithoek met slaapbank en een telescoop met extra informatie over de sterren. Toegegeven: de kubussen voldoen niet volledig aan de beschrijving van een tiny house, maar zijn wat ons betreft toch de moeite waard om te noemen.  

4. Tiny Float

Dit drijvende tiny house bevindt zich op het IJsselmeer, bij de haven van Andijk. Vanuit je bed kijk je naar de voorbij dobberende zeilboten (en eenden) op het water. De rust ga je hoe dan ook vinden in deze kleine studio op het water. En mag ’t daarna allemaal wat actiever? Dan kan je in de buurt surfen, fietsen, varen of een dagje naar Alkmaar.

5. Cosy Cabin

Vooruit, één Belgische tiny house dan. Net over de grens, op slechts twee uur rijden vanuit Utrecht. De Cosy Cabins in de bossen van het Belgische Warredal (Maaseik) zijn de ideale plek om jezelf op te laden. Je gaat hier even helemaal terug naar de basis. De cabin verwarm je door zelf hout te stoken in de kachel en licht creëer je met olielampen en/of kaarsen. Vrijwel alles is van recyclebaar materiaal gemaakt. Ook hier zijn sommige huisjes voorzien van een jacuzzi.

6. Waterland-huisje

Het Waterland-huisje heeft een vaste standplaats bij Strijp-S, het creatieve centrum van Eindhoven. Hoewel je je niet midden in de natuur maar op een voormalig industrieterrein bevindt, zit je toch in een knusse cocon. Met slechts tien m² is deze tiny house niet veel groter dan een grote caravan. Maar in dit piepkleine huisje heb je zowel een woonkamer, keukenblok als slaapzolder.

7. De Landschapskamer

Meer zen ga je nergens anders vinden. De Landschapskamer in Twente bevindt zich midden in een groen landschap op het erf van een boerderij. Kijk niet raar op wanneer hier een stel koeien nieuwsgierig aan je voeteneinde staat. Deze tiny house bestaat bijna volledig uit hout, is compleet energieneutraal en heeft een glazen pui rondom het huis staan.

Onvergetelijke slaapplekken buíten Nederland zien? Jullie stuurden een hoop bijzondere plekken in.

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.