Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Grote kans dat jij sushi op de verkeerde manier eet

30-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1559 keer bekeken
  •  
thumb sushi plate
Sushi. Het heeft jouw smaakpapillen veroverd. Daar gaan we vanuit, anders was je niet bij dit artikel belandt. Maar weet je eigenlijk wel hoe je sushi moet eten? Voor de fanaten hebben we een handige etiquette opgesteld.
Voordat je verder leest: wij willen absoluut niet zeggen dat er een goede en verkeerde manier van sushi eten bestaat. De punten die we hieronder benoemen, geven de traditionele Japanse eetwijze aan. Een chef stopt veel kennis in het maken van traditionele sushi. Deze sushi-etiquette laat je dan ook zoveel mogelijk profiteren van deze culinaire behendigheid.

sushi plate
Bouw het op van licht naar zwaar
‘Zware’ en vette vissoorten hebben vaak een sterkere smaak en blijven langer hangen. Zware vissoorten overtreffen bovendien de smaak van lichtere soorten. Houd daarom de volgorde van licht naar zwaar aan. Start je sushi-marathon met lichte vis, zoals witvis. Ga daarna voor zwaardere toppings, zoals zalm. En eindig met maki rolls of met een zoetere sushivorm, zoals een tamago nigiri (gefrituurde ei).
egg nigiri sushi
Meng wasabi niet met soja
Dip jij klodders wasabi in de sojasaus? En klop je het daarna door elkaar met als eindresultaat een prutje van sojasaus met kleínere klodders wasabi? Laat een Japanse sushi chef dit niet horen; diep van binnen zou deze een paar flinke tranen laten. Hoe het wél hoort? Volgens de traditionele Japanse eetwijze hoor je de vis eerst in de sojasaus te dippen en vervolgens wasabi erop te leggen.
Dip de vis in de sojasaus, niet de rijst
Dit is misschien wel de meest gemaakte ‘fout’. Vele sushi-liefhebbers dompelen nigiri (de sushivorm die je hieronder ziet) met de onderkant – de rijst – in een zwembad van soja. Maar volgens de traditionele eetwijze hoort het anders: leg de nigiri op een zij, pak het op met eetstokjes of handen en dip alleen de viskant kort in de soja. De rijst hoor je niet in de soja te dippen. Rijst absorbeert namelijk veel sojasaus, waardoor de textuur van de hap verandert. Bovendien zorgt een teveel aan soja dat de rijst uit elkaar valt.
nigiri sushi
Bij een maki roll heb je overigens weinig keus. Hierbij ontkom je er niet aan om de rijst in de soja te dippen. Maar probeer het vooral met mate te doen. Natuurlijk kan je de roll ook gaan ontleden, maar dat is in sushiland misschien wel de meest complete vorm van verbastering…  
Eet sushi in één hap
Sushi is bijna een kunstvorm. Een chef maakt gebalanceerde proporties, bedoeld om in één keer naar binnen te kunnen werken. Bijt je de sushi af? Dan doet dat afbreuk aan de uitgemeten smaakbalans. Bovendien eet het niet prettig, maar dat weet je zelf vast ook uit ervaring. ;)
Eet gember tussen twee happen sushi in
Gember smeer je niet vol met wasabi en haal je ook niet door de sojasaus. Ook drapeer je het niet over de vis, want daarmee vernietig je de smaak. Gember hoor je tussen de happen door te eten. Ga je van zalm naar tonijn? Of van garnaal naar witvis? Eet dan daartussendoor gember, zodat je smaak geneutraliseerd wordt.


Drink droge wijn bij de sushi
Rode wijn, bier, cocktails: kan allemaal. Maar de ultieme drank om te combineren met sushi is toch wel droge witte wijn. De subtiele smaak van witte wijn vult de smaak van rauwe, witte vis goed aan. En wil je je helemaal uitsloven? Haal dan sake in huis.
gember sushi
sake sushi
Gebruik eetstokjes of handen
Eetstokjes, handen, vorken, hooivorken…  Hoe jij de rauwe vis naar binnen werkt, mag je helemaal zelf weten. Maar als je de sushi-goden tevreden wilt houden, dan gebruik je óf eetstokjes óf je handen. Uitzonderingen daargelaten: sashimi eet je enkel met eetstokjes.  
Moet je natuurlijk wel weten hoe je die eetstokjes fatsoenlijk in bedwang houdt:
Beste van het beste
Als het gaat om de neusjes van de zalm onder de sushirestaurants, hoef je zelf niet aan de haal met soja en wasabi. Dan verwerkt de chef dit al van tevoren erin, waarmee het eten volledig op smaak wordt gebracht. Maar voor de all you can eat-avonden en Thuisbezorgd-sessies kan deze etiquette geen kwaad. We weten dat je het nodig hebt. En je vrienden ook.
Dus jij houdt van de Japanse keuken? Dan wil je deze octopuspoffertjes vast en zeker proberen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.